用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 "LYxx"木顏色一問
go

"LYxx"木顏色一問

醒目開學勳章

有冇媽咪嘅小朋友學緊畫畫,而用緊此牌子嘅木顏色,可在?地方有得買

"LYxx"72 Rembrandt Polycolor

點解一定要依隻?

醒目開學勳章

畫畫Miss推介   
原帖由 vickykkk 於 09-7-12 13:14 發表
點解一定要依隻?

吓!你個畫畫Miss唔貴唔叫你買。
你個小朋友幾歲?

Hi vickykkk,

請問 LYRA 定 CARAN d'ACHE 好D 呢 ? Thanks !

原帖由 vickykkk 於 09-7-13 21:40 發表

你個小朋友幾歲?

原帖由 DonaldDuck 於 09-7-14 01:44 發表

請問 LYRA 定 CARAN d'ACHE 好D 呢 ? Thanks !

我的小朋友學了2年,用帆船牌(水溶性)12色,$12大元。
我都唔明點解要買5,6百蚊盒的顏色。

我只係喺大眾書局見到有個carandache promoter 係度教人畫畫,重畫得好靚添 ! 所以想問吓呢隻牌子好唔好啫 ?

原帖由 vickykkk 於 09-7-14 13:02 發表

我的小朋友學了2年,用帆船牌(水溶性)12色,$12大元。
我都唔明點解要買5,6百蚊盒的顏色。

原帖由 DonaldDuck 於 09-7-14 13:37 發表

我只係喺大眾書局見到有個carandache promoter 係度教人畫畫,重畫得好靚添 ! 所以想問吓呢隻牌子好唔好啫 ?

其實工具是其次,最重要是係咪學到野。D人成日都買D好貴的畫具,就以為畫得到好畫... ...。
但係我相信凡高係無錢買貴野用!

醒目開學勳章

10歲, mug學畫畫有分年齡 佢學緊素描
都唔係一定要買,可以用番一般價錢嘅木顏色,miss同佢講因他用緊嘅木顏色油色在畫紙上起沙,與他真係有興趣學,可以轉用此牌子

原帖由 vickykkk 於 09-7-13 21:40 發表
你個小朋友幾歲?

原帖由 kschling 於 09-7-14 21:14 發表
10歲, mug學畫畫有分年齡 佢學緊素描
都唔係一定要買,可以用番一般價錢嘅木顏色,miss同佢講因他用緊嘅木顏色油色在畫紙上起沙,與他真係有興趣學,可以轉用此牌子

...

我覺得你都係買帆船牌,一來平(起沙唔關平貴事,係畫紙本身的問題),二來水溶性可以做特別效果(教我阿囝個大師都係用佢),三來周街都有,唔駛四圍穩。