用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉傾向幼兒家長互助小組(party完滿結束 大家謝謝參與) ...
go

自閉傾向幼兒家長互助小組(party完滿結束 大家謝謝參與) [複製鏈接]

有無自閉傾向幼兒家長互助小組, 想識多d小朋友同埋家長, 可以互相幫助, 如果新界區(元朗屯門)仲好~

囝囝一歲八個月, 社交同語言遲緩~

如果現成無的話, 大家有無興趣自己 group 埋認識下?

thanks

-----------
小組已成立, 以電郵聯絡為主, 間唔中出下黎, 想加入既家長請按"私人傳訊" send 你地既電郵地址俾我

另, 最好可以給我以下資料, 方便大家互相認識

你的稱呼 - 電郵地址 - 住邊區 - 仔/女 - 小朋友稱呼 - 出生年份/月份 - 困難 - 固執或頭痛問題 - 喜好 - 對小組的期望 - 可以出黎聚聚的時間

很高興認識你地

0    0    0    0

当然有兴趣, 我仔仔26个月.

原帖由 anan3388 於 09-7-11 15:31 發表
如題, 想識多d小朋友同埋家長, 可以互相幫助, 如果新界區(元朗屯門)仲好~

thanks ...

我都有興趣, 但住港島區, 兒子3.5歲.

原帖由 anan3388 於 09-7-11 15:31 發表
如題, 想識多d小朋友同埋家長, 可以互相幫助, 如果新界區(元朗屯門)仲好~

thanks ...

我兒子3歲幾, 住九龍西
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

你地好 ^_^

大家想點想聚呢? 例如:
1. 約出黎(提議在九龍大家都比較易到既地方)
2. 交換 email

俾 d 意見呀

回覆 5# anan3388 的文章

hi
my son 26 months

住九龍西

快將搬入屯門, 仔仔28.5個月.

My girl 27months, live in KLN East.

如果大家唔介意不如寫少少個人資料, 大家互相認識下呀

另外, 我收到  2 個 mami 的 email 同電話, 若其他 mami 可以俾埋 email 我, 我就會收集好一次過 send 俾你地(我唔會 send 你地既電話, 只 send email)

互相認識(你地都可以 pm 俾我或 email 俾我既):
名 - 住 - 仔/女 - 小朋友名 - 幾大 - 困難 - 固執或頭痛問題 - 喜好 - 對小組的期望 - 可以出黎聚聚的時間

anan - 元朗 - 仔 - 晴仔 - 21 months - 社交語言遲緩 - 無特別 - 喜歡字母,數字和兒歌 - 希望識朋友同互相支持 - 星期六日上下午

很高興認識你地

HI,我的小朋友資料如下

epan, 九龍東, 仔, 星宇, 3歲4個月,有自閉傾向, 脾氣大, 有時固執, 欠缺社交, 溝通. 鍾意英文,兒歌, 交通工具.
都係 希望結識有類似困難的朋友同互相支持 - 星期六日上下午

互相認識(你地都可以 pm 俾我或 email 俾我既):
Cat -
住新界西 - 希希 – 32個月 - 困難 : 言語遲緩, 理解, 專注&社交能力弱 - 固執或頭痛問題: 不肯做功課 (即簡單的劃線都無力, 周圍望) - 喜好 Thomas & Friends, 火車 - 對小組的期望 : 互相分享 - 可以出黎聚聚的時間: 週六日

回覆 1# kinheimom 的文章

我住0係沙田...有一個自閉兒, 本人是半職媽媽 (因為我的職業是ABA therapist), 有時間可瀏覽我的網誌

還有, 每個星期六早上有免費playgroup在我家中,有興趣可參加!:)

http://hk.myblog.yahoo.com/conmaremy/article?mid=1

http://hk.myblog.yahoo.com/conmaremy/article?new=1&mid=61

咁啱嘅?!我都住沙田,我寶貝都有自閉症,佢3歲又靚仔!幾時得閒一齊玩?

回覆 1# 小笙媽咪 的文章

明天有聚會, 你有興趣嗎?

你好!我囡囡現在9個月大,醫生說她發展遲緩,肌肉張力低,仍未識坐和返身,雖然醫生沒有診斷她為自閉,但我們發現她對玩具沒有興趣,又不喜歡我們捉住她的手,又愛緊握雙拳易忟憎,所以我們懷疑她有自閉傾向,唔知你們可否讓我們參加交流呢?

happybigbear - 屯門-囡-Hazel - 9 months -  發展遲緩,肌肉張力低-容易緊張忟憎,對事物無興趣-愛聽音樂-希望結識家長交流育兒心得,互相扶持-星期六日
:-P :-D :-) ;-)

回覆 1# happybigbear 的文章

請問囡囡對擁抱/ 親吻是否一樣抗拒?  poo/vv 后會不會有太大感覺?  

假使她有觸覺過敏, 可多按摩, 如果她喜歡波波池, 其實是好的...不過, 假使家中冇波波池, 可自製波波被...(入波波於被袋, 讓她躺於上面碌碌)

candy--住係將軍澳--囡囡叫嵐嵐--25months--自閉傾向--專注力弱,坐唔定,社交能力差---希望可以分享經驗---聚會prefer下午

囡囡鐘意我們錫她臉珠,但擁抱就一般,她不會像其他小朋友般伏向父母膊頭,當推她的頭貼向我們心口或膊頭時,她會很抗拒.

vv後不會有太大反應,而poo後則不定,有時會喊,有時又似無事發生過似的.

她似有自閉傾向嗎?我們月底才見醫生,但上網見有些發展遲緩的bb原來都有自閉傾向,所以希望早些找辦法幫助囡囡.

謝謝你波波被的提議,我會試試她的反應.

原帖由 conconma 於 09-7-25 22:17 發表
請問囡囡對擁抱/ 親吻是否一樣抗拒?  poo/vv 后會不會有太大感覺?  

假使她有觸覺過敏, 可多按摩, 如果她喜歡波波池, 其實是好的...不過, 假使家中冇波波池, 可自製波波被...(入波波於被袋, 讓她躺於上面碌碌) ...

回覆 1# happybigbear 的文章

發展遲緩可以與自閉症是兩回事...有遲緩不等於有自閉症, 發展遲緩成因亦有多, http://hk.myblog.yahoo.com/conmaremy/article?mid=4

但普遍自閉兒卻有著發展遲緩0既問題(如: 言語, 大小肌, 智力等...而在自閉症當中,假如是高功能自閉, 他們又未必有言語遲緩或智力問題

而自閉症, 有些研究顯示, 有些自閉兒其實早於1歲前巳有些端倪...如: 情感比較冷漠, 缺少目光接觸...

但你亦不需過度担心, 如問題趁早發現, 是可以幫到小朋友...坊間有感統, 甚至健腦操其實都適合1歲或以下做...

你有電郵嗎?  我可給一份幼兒(自閉症)初步評估表給你

謝謝.請email
[email protected]

Thanks alot.

原帖由 conconma 於 09-7-26 22:05 發表
發展遲緩可以與自閉症是兩回事...有遲緩不等於有自閉症, 發展遲緩成因亦有多, http://hk.myblog.yahoo.com/conmaremy/article?mid=4

但普遍自閉兒卻有著發展遲緩0既問題(如: 言語, 大小肌, 智力等...而在自閉症當中 ...
‹ 上一主題|下一主題