用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 英檢小天才
go

英檢小天才

有沒有人買 / 用過 ?
好用嗎 ?  pls share, thanks!

原帖由 bbq812 於 09-7-10 12:08 發表

我琴日買了回來幾好,  有6 個LEAVEL , 有中英字CARD, 我會POST 在我個BLOG 到, 你有時間入去LOOK 啦. !

can I have your blog's link ???? tks!

OK 架 , 圖畫好 sharp , 好吸引 , 一頁一句 , 句子重覆,  好簡單 , 小朋友容易理解 .

原帖由 bbq812 於 09-7-10 12:08 發表

原帖由 bbq812 於 09-7-10 14:22 發表
can I have your blog's link ???? tks!

http://hk.myblog.yahoo.com/sizsizrachel/

Great blog. Great learning.

原帖由 yanyvonne 於 09-7-10 21:53 發表

http://hk.myblog.yahoo.com/sizsizrachel/

可否介紹你的教材 .

原帖由 baomei 於 09-7-11 01:25 發表
好悶, 我阿b完全無興趣, d公仔唔吸引, d字卡無分類又薄又黑白; 買番來成半年, 而家先睇到第2個level! (我已轉用其他較吸引及質素好的英文教材!)
你是否想買? 如不介意2手, 可平賣給你! 請pm!

...

唔同教材唔同特色. 每個小朋友口味又唔一樣. 我自己覺得佢公仔一般啦, 但我女又幾鍾意, 英檢 for 年紀細的小朋友作為學句式的起步, 其實算 ok 架, 字體夠大, 圖片仲大, 句式重覆中有差異, 好多書都係用呢種方式. 字卡黑白我反而覺得好, 小朋友可集中注意力在文字上. 太過華麗的東西學語文, 對培養專注力無咁好. 而且字卡好大張, 小朋友看得比較清楚, 都唔係好薄...如果要厚身, 咁 6 個 levels 卡真係塞滿半層書柜架啦, 我唯一唔鍾意佢 font, 如果同課本文字 font 一樣就正啦.

不過我個女從來都唔用字卡的.

原帖由 w_y 於 09-7-11 18:15 發表
唔同教材唔同特色. 每個小朋友口味又唔一樣. 我自己覺得佢公仔一般啦, 但我女又幾鍾意, 英檢 for 年紀細的小朋友作為學句式的起步, 其實算 ok 架, 字體夠大, 圖片仲大, 句式重覆中有差異, 好多書都係用呢種方式. 字 ...

贊成, 不是每款教材是以圖片取勝, 各有不同好處, 最重要是可以讓小朋友學會.
個人喜歡英檢, 是因為以這樣的價錢, 可以有六十本書, 加六盒數百張的字咭, 算是不錯. 英文的程度算淺, 常常反覆, 但這又適合幼兒的重覆學習.
起碼在朗朗身上我也看到成效, 他看了一個月, 己經可以學會自己指著句子讀出一句又一句, 當時他只是二十五個月大.
現在他兩歲半, 己經可以讀出英檢level 1 和2 很多本了

http://hk.myblog.yahoo.com/longlongkiu/article?mid=2615

原帖由 cemily 於 09-7-11 01:53 發表
Great blog. Great learning.

THANKS !  

其實這教才幾好, 我都喜歡有字CARD , 
可能我細佬  一向都有LOOK字CARD習慣 ,
所以好有用, 同埋D 字體好大隻, 好合細小朋友閱讀,
其實閱讀都是要培養出來,
如何有MAMA想要買, PM 給我, PM資料給你們 , 
比較平D , ! 

yanyvonne
thanks for your sharing, yr blog has a lot info for my reference, tks!

peggy

yanyvonne

BTW, do u think GC phonics is also good to baby ?
My son is ~9 mths old, is it the good time to start the phonics ??? pls share your ideas, tks!

原帖由 bbq812 於 09-7-13 12:20 發表
yanyvonne

BTW, do u think GC phonics is also good to baby ?
My son is ~9 mths old, is it the good time to start the phonics ??? pls share your ideas, tks!

GC PHONICS 比較深,
你用PHONICS KIDS 會好D , 淺D , !
用法都是一樣, 唔明PM 給我啦. !

英檢小天才 Good

very usefully