用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 升中/呈分試/中學等討論
樓主: TracyC
go

升中/呈分試/中學等討論 [複製鏈接]

結龍還是脫勾??  I have question on this:
if 結龍 , means all students go to College directly ???
if 脫勾 , means everything remain unchanged as current situation ????

I don't understand from my son go to P1 & even  untill now .

考試週

第一個星期考完,今晚可以鬆一鬆,再準備下星期的科目,星期三放假又可鬆吓!
諗番小學考試四日就完,真係回味無窮!

中學生活一d都唔輕鬆呀~
snowbell囝報咗乜post-exam sports program呀?

原帖由 Odin 於 10-6-12 23:07 發表
mouth:" /> 中學生活一d都唔輕鬆呀~
snowbell囝報咗乜post-exam sports program呀?

post-exam sports program???
F.1 有  F.2 無 ???
有無報北京團呀?

OIC~
冇報北京團呀,係咪成績好先有架~

原帖由 Odin 於 10-6-13 16:56 發表
OIC~
冇報北京團呀,係咪成績好先有架~

我都冇報,好似看成績、操行、普通話 ......

6 年級班主任

各位:

請問今年六年級畢業的 6A-F 分別由那位老
師做班主任. 那班好D. 唔該晒.

唔知升中派升點呢?有無家長知呢?

原帖由 COWCOW2000 於 10-6-23 17:59 發表
各位:

請問今年六年級畢業的 6A-F 分別由那位老
師做班主任. 那班好D. 唔該晒.

知唔知今年有幾多人(%) 可入喇沙中學!

知唔知今年有幾多人(%) 可入喇沙中學!

回覆 1# pkycchan 的文章

聽聞入了一百三十幾個 ...

一百三十幾個=55%?????

原帖由 snowbell 於 10-7-12 21:45 發表
聽聞入了一百三十幾個 ...

55%?!要考第幾才穩陣?
原帖由 InitialD 於 10-7-13 18:55 發表
一百三十幾個=55%?????

你們好

我仔仔有幸成為喇沙一分子 (中一), 有些問題想請教你各位

1. 書單中既所有書係咪全部都要買
2. 中文學校會自訂教材, 到時係咪即係響學校買 ?
3. 中文和中國歷史係用普通話教定廣東話教授 ?
4. 書單中沒有grammar書要買, 學校係咪會自訂英文grammar worksheet ?

謝謝你們的幫忙

原帖由 RAYMA 於 10-7-14 12:48 發表
你們好

4. 書單中沒有g ...

1. 今年F.1書單本本都要買
2. 開學後交錢買學校自訂的書
3. 中國歷史用廣東話教, 中文多數廣話教, 但F.2有一班用普通話教
4. 無grammer 書, 會不會派Note, 就看老師而定
今年唔知會不會變, 作參考吧

原帖由 wanmui 於 10-7-14 08:50 發表
55%?!要考第幾才穩陣?

唔駛緊張,只是傳說,都未肯定.

原帖由 RAYMA 於 10-7-14 12:48 發表
你們好

4. 書單中沒有g ...

請check pm !

原帖由 snowbell 於 10-7-14 16:18 發表

3. 中國歷史用廣東話教, 中文多數廣話教, 但F.2有一班用普通話教
4. 無grammer 書, 會不會派Note, 就看老師而定
今年唔知會不會變, 作參考吧 ...

請問書單上《New Design And Technology For Hong Kong, Book 1》(For reference only) 是否需要買呢?

學校是否有暑期作業呢?

thank you

原帖由 snowbell 於 10-7-14 16:18 發表

今年唔知會不會變, 作參考吧 ...

原帖由 maylaumun 於 10-7-14 19:40 發表

請問書單上《New Design And Technology For Hong Kong, Book 1》(For reference only) 是否需要買呢?

學校是否有暑期作業呢?

要買,D & T 都會有Project做,我個囝囝今年做Project都找回F.1本D & T書看。

數學1A書入面本Summer Ex. 記得做,自已改理開學上堂交。其它我就不知了。

如果想了解多點,最好參加Summer Bridging Program的家長義工,做幾日都好,勿失良機。

謝謝你的幫忙!

原帖由 snowbell 於 10-7-14 23:13 發表

要買,D & T 都會有Project做,我個囝囝今年做Project都找回F.1本D & T書看。

數學1A書入面本Summer Ex. 記得做,自已改理開學上堂交。其它我就不知了。

如果想了解多點,最好參加Summer Bridging Program的家長義工,做 ...
‹ 上一主題|下一主題