用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.5呈分試 數學失手差咗, 點算?!
樓主: JJBBCC
go

P.5呈分試 數學失手差咗, 點算?! [複製鏈接]

再次多謝你們 的鼓勵,  開解, 意見!

好彩有你地的分享!

昨天, 我們到豆豆城, 送了禮物給她!  因為她真的好努力, 英文, 中文都 Good!  
工人告訴我說上星期五, 當我不在家時, 她讚女女英文 中文都 straight A, Very Good!
但亞女哭住話Maths BAD! 連工人都話見到心痛!  
見到佢生性, 我重心痛啦!  

現在我和女女都OK啦! 我鼓勵同開解咗佢, 佢一定Happy 啦!  有禮物!  

Many Thanks!

原帖由 monteazul 於 09-7-13 13:09 發表
My colleague's son from p5 - p6 result was very good, 全級第3名.  However his school's all 1-3名 all can't go to 皇仁 只派了鄧兆堅.  His son is very upset and disappointed until now.  He said why he u ...

Monteazul,

好擔心你同事個仔.咁細個就要學識付出並不等如回報的大道理.真是要開解佢,幫佢解除心結,如果唔得,上中學會很麻煩.

Yes, his mother is very worry about him..
and i don't know how to make her feel good.

原帖由 monteazul 於 09-7-13 22:26 發表
Yes, his mother is very worry about him..
and i don't know how to make her feel good.

係你就係你的,唔係你入左皇仁都唔係你,不如擺返幾條會考 A,表現返自己真正的食(實)力。

以上是 d 自信心爆晒的男孩子最喜歡聽的說話。

今日個同事同我講考全級第一果個去咗睇幾次心理醫生, i 他們真可憐! 香港教育制導真係害人不淺

又不能如此說。每間小學都有頭三名,皇仁學位有限,所以也可以想像到頭三名也不是必入的!

反而提醒自己日後就算子女成績再好,也要不斷灌輸給他不是一定能進心儀中學的,否則到時大家都會精神崩潰。

原帖由 monteazul 於 09-7-15 23:50 發表
今日個同事同我講考全級第一果個去咗睇幾次心理醫生, i 他們真可憐! 香港教育制導真係害人不淺

王國長老

無錯,現實就係咁,
A 校全級第三,去到B 校未必係全級第三,
要孩子明白「一山還有一山高」,
校內banding 未必代表全港性banding 嘛。

原帖由 Heiyingleefamil 於 09-7-16 10:14 發表
又不能如此說。每間小學都有頭三名,皇仁學位有限,所以也可以想像到頭三名也不是必入的!

反而提醒自己日後就算子女成績再好,也要不斷灌輸給他不是一定能進心儀中學的,否則到時大家都會精神崩潰。

...

其實校內及全港banding分別在什麼時候用得着呢?例如:自行時學校睇全港嗰個,統一時選不同banding學校時應参考校內嗰個,請指教吓!

原帖由 麟媽媽 於 09-7-16 12:42 發表
無錯,現實就係咁,
A 校全級第三,去到B 校未必係全級第三,
要孩子明白「一山還有一山高」,
校內banding 未必代表全港性banding 嘛。

i want to know too..

其實所謂校內banding, 只是學校根據教育局提供的資料估計出來.  老師用來估計學生是什麼banding.

banding分為本區和全港.
自行時學校睇全港嗰個.
大抽獎時,甲部家長可以睇全港嗰個,
而乙部就要睇本區嗰個.
所以選校時要小心. 不要高估/低估小朋友的banding.

原帖由 Heiyingleefamil 於 09-7-16 15:58 發表
其實校內及全港banding分別在什麼時候用得着呢?例如:自行時學校睇全港嗰個,統一時選不同banding學校時應参考校內嗰個,請指教吓!
:question:

不要擔心. 在第二和三次的時候追回吧!

我的小朋友於第一次呈分時失了小小手.
我鼓勵她下次努力,不要失望.盡了力已ok.
在第二和三次的時候追回.
結果都ok.  保持Banding.
入讀了她心儀的第一選擇.

祝你女兒順利入讀心儀的學校.

原帖由 JJBBCC 於 09-7-13 14:35 發表
再次多謝你們 的鼓勵,  開解, 意見!

好彩有你地的分享!

昨天, 我們到豆豆城, 送了禮物給她!  因為她真的好努力, 英文, 中文都 Good!  
工人告訴我說上星期五, 當我不在家時, 她讚女女英文 中文都 straight A, Very ...

Can the school tell parents about the kid's 本區 and 全港 banding???

原帖由 bwmm 於 09-7-17 13:39 發表
其實所謂校內banding, 只是學校根據教育局提供的資料估計出來.  老師用來估計學生是什麼banding.

banding分為本區和全港.
自行時學校睇全港嗰個.
大抽獎時,甲部家長可以睇全港嗰個,
而乙部就要睇本區嗰個.
所以選校 ...

唯有再努力d啦
‹ 上一主題|下一主題