用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女中學學生態度如何?老師與學生關係如何? ...
樓主: SL家長
go

聖保羅男女中學學生態度如何?老師與學生關係如何?

醒目開學勳章

aumaymay,

謝謝你的回答!

我知中一有7班,那麼中二至中五各有多少班別?

請問有沒有 counsel out 的情況?

聽聞從附小升上中學的學生成績比外來生畧遜,是真的嗎?

原帖由 aumaymay 於 09-7-14 15:02 發表
Hi kittylock,
是的, 還分佈得很平均呢~

F.1 - 7
F.2 - 7
F.3 - 7
F.4 + F.5 - dunno...sor```

請問...what is counsel out...???

附小升上中學的學生成績比外來生畧遜..都係ga, 因為全部外來生都係喺自己小學考得好top, SPCC先收ga mah...不過, 原校生d英文好好多, 好多set 1 同 set 5 既都係原校生

kittylock,
I 've just checked it...
F.4 - 6
F.5 - 6

醒目開學勳章

Hi aumaymay,

Counsel out 即是"勸退",意思是成績跟不上的學生會被勸諭離開。

那你這一屆有沒有同學要留級或被 counsel out 呢?

噢!!原來是真的.....那原校生真的要加倍努力呢!

我相信班中的學習氣氛一定非常良好,請問同學間的競爭會否很激烈?是良性的競争嗎?

原帖由 aumaymay 於 09-7-14 15:20 發表
F.1 - 7
F.2 - 7
F.3 - 7
F.4 + F.5 - dunno...sor```

請問...what is counsel out...???

附小升上中學的學生成績比外來生畧遜..都係ga, 因為全部外來生都係喺自己小學考得好top, SPCC先收ga mah... ...

有冇counsel out就要等1-9開學, 睇下有冇人失蹤先知...haha...留班就一定有ga la

班中的學習氣氛一定非常良好...sure sure!!
競爭呀...都有ga! 不過呢d競爭絕不傷感情~!

Hi LittleKidult,

小兒是第一年參加World Class Tests,也不是全優,Maths6 parts只有5優,Measures part只得良好。奥數他在學校學,但不精,學校也沒有吹谷。以我的印象,你囝囝的Maths已很勁,但考試有時真作不準,不用失望。我覺得最緊要的還是學生能遇良師及同學間有良性互動,對學問有真切的追求,樂在其中。
你囝囝覺得數學老師教得好嗎?同學間會否一起砌究數學或互相介紹好看的Maths書或作者(e.g. Martin Gardner, Ian Stewart)
另外記得你以前講過英文grammar 好似係教高一級, 請問可否告知書名及出版社,因想看看程度有幾深。除grammar書,英文用什麽textbook,可否一併告知?萬二分多謝!!
會不會讓小兒試考SPCC,還要多想多搜集資料,因恐怕僥倖考得上卻讀不來,或壓力太大沒有空間時間抖氣、胡思亂想和看閒書。
我們家住青衣,交通也是一大問題,升中出九龍返學好像近一點,若在MTR香港站轉van早上返學會否等很久車呢?

原帖由 LittleKidult 於 09-7-14 11:48 發表
Hi cowboymama,

我個仔都有參加World Class Tests, 由P5開始己經參加左3年, P5係5+5全優, 今年都雙優不過唔係全優.....但係學校成績數學都係B+同set內冇名次, 真係有d失望(可能其他人太勁, 佢好多同學有係外邊讀奧 ...

謝謝你的分享,很詳細和有用!你說中文科老師超好,請問英文科和數學科老師又如何?

祝你在SPCC的中學生活過得充實愉快,並且能盡情地求真求善求美!

原帖由 aumaymay 於 09-7-14 14:40 發表
Hahaha...我就係SPCC既S1學生, 今年讀1A, 哩緊升2A

能在SPCC裏讀書, 簡直是我的光榮喔~!雖然我不是由附小升上來的, 可是原校的同學一點兒也沒有排斤/杯葛我們這些外來生, 而且相處得也算融洽, 樂也融融(:

SPCC校風 ...

佢冇睇數學書習慣, 每次都係考天才
有關數學, 可以睇下呢個網 :
http://www.mathdb.org/mainpage/c_index.php

英文書用 :
Skills in English 1,Heinemann Educational Publishers
English Grammar Book 2 --Grammarway published by express publishing

原帖由 cowboymama 於 09-7-15 15:06 發表

小兒是第一年參加World Class Tests,也不是全優,Maths卷6 parts只有5優,Measures 那part只得良好。奥數他在學校學,但不精,學校也沒有吹谷。以我的印象,你囝囝的Maths已很勁,但考試有時真作不準,不用失望 ...

原帖由 aumaymay 於 09-7-14 14:40 發表
Hahaha...我就係SPCC既S1學生, 今年讀1A, 哩緊升2A

能在SPCC裏讀書, 簡直是我的光榮喔~!雖然我不是由附小升上來的, 可是原校的同學一點兒也沒有排斤/杯葛我們這些外來生, 而且相處得也算融洽, 樂也融融(:

SPCC校風不錯就不在話下, 校規...較嚴吧, 不過我能接受(:  

u know, 很多學生的家庭都較富裕, 不過那些「有錢」同學也不會很show off,(除了某數個)  學生平日對老師也很恭恭敬敬的, 很有禮貌的!!!相比其他學校, SPCC只有很少很少同學說粗口(:

老師的質素簡直是超好!!!不論教學方法, 人品, 態度, 脾氣, 樣貌...十個有九個都很好很好~不是誇大的!!!教我中文的老師就是我最喜歡的老師❤雖然我不是set 1 ,不過老師各方面都很好, 還會在我哭的時候安慰我, 抱抱我, 真的不是所有老師都會做到的...由始可見, 師生關係真不錯~

各位, 有什麼questions, 我很樂意回答大家喔!!!

如果你是F.1,就只在堅尼地道上課,7班F.1 + 1班L6+ 1班U6,而且甚少到麥當奴道接觸高form學生,不能判斷SPCC只有很少很少同學說粗口,又或校風如何,老師的質素人品, 態度, 脾氣如何。

努力讀好書,做個好學生,不用覺得入SPCC是光榮,而是在SPCC盡展你的才華,充實你的學習生活。

Wow!十二分多謝你的分享,尤其是「數學資料庫」website,初步看一看,似乎是一個寶山,會介紹給小兒「慢慢歎」!

原帖由 LittleKidult 於 09-7-15 15:59 發表

佢冇睇數學書習慣, 每次都係考天才
有關數學, 可以睇下呢個網 :
http://www.mathdb.org/mainpage/c_index.php

英文書用 :
Skills in English 1,Heinemann Educational Publishers
English G ...

hi cowboymama,
英文的老師...可能教我的那位是新老師吧, 起初時她的教學模式比較生硬和嚴苛, 不過下學期時她的方法忽然變好了, 還懂得說笑和搞Gag呢~!連我也不知道為何...總括來說, 她也是一位好老師
至於Maths...她是discipline的teacher, 態度自然會較惡(要給我們一個下馬威啩...)不過過了一兩星期, 跟老師熟了, 上課的氣氛便愈來愈好, 而且老師很搞笑呢~Gag也很爛^^
雖然我的數學並不好, 可是這個老師令我由對Maths感討厭變得...not like...but...not hate.起碼令我大大減低了對Maths的憎恨程度
看到你乘車來school也有some problems 吧...到spcc的best way就是坐港鐵到金鐘站, 在「海洋公園乘車處」的那個出口出, 出左去之後轉右, 會見到12M同12A的巴士, 乘12A到第四個站(6-7mins車程左右)(直情喺麥當勞道校門落ga)如果要去堅中, 有2 ways, 可以喺堅尼地道落車, 行番上去, 又或者喺麥中個門口落, 跟住歌露打徑行樓梯落去堅中...
hope this can help u!!!

cman_li,
你應該是spcc的學生吧!
雖然...我只讀了一年, 並沒有什麼資格去稱讚學校, 如果我說錯了什麼,,,sorry^^
聽你這樣說...你好像不太滿意學校, 有話不妨直說, 反正我也想知學校的真面目 thanks

原帖由 aumaymay 於 09-7-15 20:23 發表
cman_li,
你應該是spcc的學生吧!
雖然...我只讀了一年, 並沒有什麼資格去稱讚學校, 如果我說錯了什麼,,,sorry^^
聽你這樣說...你好像不太滿意學校, 有話不妨直說, 反正我也想知學校的真面目 thanks ...

証明SPCC學生很有禮貌

只想提醒你在一些場合以學生身份去評論/稱讚...同學..老師...學校. Be humble!

小兒今年剛升讀S1, 請問會否很難適應?由其是數學, 因他小學時是讀中文數的。另外S1是否要留在校內吃午飯及S1是否在堅尼地道校舍上課?
(p.s. 有沒有舊書可以轉贈?)

在此很多謝Littlekidult , cman-li 及 Aumaymay的
小女也是在9月入讀SPCC form 1, 而本人住在紅磡
區, 最近找到保母車, 但只有幾個小朋友, 而司機希望
我們能揾多幾個小朋友, 故在此post如有紅磡區小朋友
在spcc讀書, 而又有興趣乘保母車返學及放學, 可以
一起乘此保母車, 謝謝!
我不是賣廣告, 只是司機希望有多幾個小朋友較容易
安排, 謝謝!

謝謝你熱心的解答和分享!想再問一問在SPCCchoir或樂團會否要參加很多比賽?比賽前會否上課也抽出來加排,非常intensive呢?另在中環那間書店可以買到SPCCF1 English Grammar book?謝謝!

原帖由 aumaymay 於 09-7-15 20:11 發表
hi cowboymama,
英文的老師...可能教我的那位是新老師吧, 起初時她的教學模式比較生硬和嚴苛, 不過下學期時她的方法忽然變好了, 還懂得說笑和搞Gag呢~!連我也不知道為何...總括來說, 她也是一位好老師
至於Maths... ...

cowboymama,
choir每逢星期1/2/3(睇下你咩part)&逢4+5(whole choir)既lunchtime練習,每個星期要揀一日在早會前參加voice class...其實都幾辛苦ga...至於比賽方面, choir會參加3個校際比賽(中文歌,英文歌,詩歌), 唔係成個choir都有得出賽, 要在比賽前一兩個月試音, 老師會揀人去比賽, 可能練左成年, 都冇得去比賽ga! 但係, 上堂既時間就絕對吾會用哩練歌...比賽之前果d日子(幾星期), 可能連放學都要練習(因情況而定)

至於本English Grammar Book, 你指既係grammarway?好多書店都有ga, 我自己就好似喺商務買既~

hi aajsto,
Maths, 不太難適應, 起初時就當然有了, 過了一兩星期, 跟老師熟了, 上課的氣氛便愈來愈好, 問題自然迎刃而解...而且英文數比中文數easy得多, 中文數會問得較complicated的...
S1要在school裏吃午飯, 而S2便可以"解脫"了, 不過lunch hour 只有1個鐘零10分鐘, 來回金鐘同學校至少都要25-30分鐘, so it's not enough 的~不過堅尼地道有數間士多, S2或以上的同學通常都會buy lunch there

想請問你是否帶飯或在校訂午餐, 午膳OK嗎?
另想問吓如參加外語西班牙班, 逢星期幾要留校
及需要留幾多小時, 謝謝!
另是否每星期都有中英默書?另放學一般都準時
嗎? 因要約保母車? 謝謝!

09 Summer Bridging Course

要穿校服上進修班嗎?