用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女中學學生態度如何?老師與學生關係如何? ...
go

聖保羅男女中學學生態度如何?老師與學生關係如何? [複製鏈接]

我都知道st paul co-ed的成績一向十分良好,是一所傳統名校。請問有沒有人告訴我聖保羅男女中學學生態度及德行如何?老師與學生關係如何?學校校規又是否很嚴格?
   7    0    0    2

我仔讀S1, 剛攞完成績表.
以我仔班(唔係精英班), 同學間都ok, 兩位班主任都好好, 聽仔講冇乜罰人, 學校校規唔算嚴格, 都好鬆下, 學生有d都幾蠱惑同幾跩下, 試過間離班做錯野, 竟然成班話我個仔班做既....唔好諗住入邊所有學生都係一樣咁完美, 始終都會有行為差d既, 有d都講粗口添
成績有d真係好差下, 所以每年都有10個8個插班位. 但一般成績都幾高下, 我個仔對數學都有d信心, 不過set內都攞唔到名次....
整體滿意學校, 至少我個仔都唔肯轉校.....

有些學生幾佻皮,但整體學生很有禮貌,老師都很盡心,宜家已經開始補課,開始有谷成續的情況。

我的囝囝在一所地區名校讀書,老師都富有愛心.今年在聖保羅男女插班,恐怕吾適應.我又吾清楚呢間學校d野,請告知=)
咦?學校有精英班嗎?學校用雙班主任制?學校課程難嗎?(學校連一份暑期作業都冇派俾插班生,好難捉摸學校課程程度.)學校讀書環境點嫁? 請告知=)

先分班, 然後中英數就分set, 以S1為例, 7班9set, S1-S3會係同一班但會按年度轉set, S4時好似會從新分班加分set, A-C班會分到set1-4, D-G班會被分成set5-9, 好似話除左set1/set5外(有話只有set1係精英set), 其他係是旦編, 大部份科目係班/set頭10名有名次.
放假時作業/功課有機會透過internet發放, 所以要不時上網check下有冇新功課同消息.
學校環境....你應該去過睇過, 而家只有舊校舍, 新校舍會係兩年後落成, 到時應該好好多.
課程好難講算唔算難, 不過我個仔本身係屋村小學讀, 而家基本上都冇問題(佢只有補英文一科), 如果你囝囝本身係讀名校, 我估就更加唔成問題.

原帖由 YWmummy 於 09-7-10 10:30 發表
我的囝囝在一所地區名校讀書,老師都富有愛心.今年在聖保羅男女插班,恐怕吾適應.我又吾清楚呢間學校d野,請告知=)
咦?學校有精英班嗎?學校用雙班主任制?學校課程難嗎?(學校連一份暑期作業都冇派俾插班生,好難捉摸學校 ...

Dear cman-li

我想問吓你指的是Form幾開始谷? 謝謝!

另謝謝 Littlekidults 分享.

高form,偷歩教

Dear Littlekidult,

大部份科目係班/set頭10名有名次

以上是否指每set頭10名及每班總成績頭10名
都有名次? 謝謝!

Dear cman-li

Thanks. 請問Form 幾開始谷, 太長氣, 請原諒, 謝謝!

Hi ritawong,

因為中英數係分set上, 所以名次係計set內既, 即係set1到set9都有第1至第10, 而中英文下又分左細科目如作文, 語文, 聆聽, 說話等, 每個細科都有名次, 該名次以set內同學作排名.
而其他科目如科學, 通識, 歷史等係以"班"計, 吧d科目頭10名都有班內名次..
宗教/體育等好似只有等級冇排名.
沒有總分排名..只有各科個別排名.

原帖由 ritawong 於 09-7-10 22:45 發表

大部份科目係班/set頭10名有名次

以上是否指每set頭10名及每班總成績頭10名
都有名次? 謝謝!

謝謝LittleKidult & CMan_Li 回覆
請再告知校內功課是否很忙和很多?
功課以甚麼形式, 例如Project 或 練習 為主。 請告知謝謝

謝謝回覆, 再想問吓中文和數學怎用分, 上次聽你講
是否只分5 set, 如是, 是否set 1 成績最好 ?
謝謝!

Hi ritawong,

中英數分 9 set, set1 係最好成績果set, set9係最比較差果set, 主要係英文分set比較明顯, 中數其實唔係差好多.
又有種講法係, set1最好,其次set5, 然後678同234差唔多, set9最差, 不過有d 唔係set9既學生都要輔導, 學校有時會有輔導班, 每set都會有d同學要特別輔導.
唔好盡信F1既分set方法, 因為有d學生本身好勁英文既都會落左去set9, 又有好差既學生又唔係set9, 因為分F1既set都係根據學校自己考獎學金試果個成績, 只係一次成績, 所以唔使太注重, 反而F2時再分set就會根據學生係F1全年成績黎分, 準好多.

Hi YWmummy,

功課我覺得唔太多, 通常我返到屋企6:30佢己經做完功課, 練完琴, 打緊機.....通常半個鐘至一個鐘已經做完
功課有練習同project, 不過唔係好多project做, 可能第一年掛.....不過差唔多每個月都要睇一本中文書同一本英文書(係學校借既), 然後要做quiz
今個暑假要睇西遊記, 返學後又有quiz....

原帖由 ritawong 於 09-7-13 19:33 發表

謝謝回覆, 再想問吓中文和數學怎用分, 上次聽你講
是否只分5 set, 如是, 是否set 1 成績最好 ?
謝謝!

Hi, LittleKidult,

請問SPCC Maths老師教得好嗎?會否對學生有啟發,令他們越來越愛數學?因小兒現P.5,對數十分熱愛,近期收到World Class Tests Maths & Problem Solving 兩卷(初中組)考試成績,獲雙優,故想替他找一些數學程度高及教得好的學校。不知和QC比較,兩者在此方面有何分別?
另校園生活愉快嗎?男仔放學會否留在學校打籃球、踢足球,抑或大多即刻離校回家?
對不起,那麽多問題,謝謝幫忙!!

Hi, cman_li
請問你是否SPCC高中生家長?學生讀書壓力是否很大?見LittleKidult1/3F.1同學要補考中文,有點詫異。入得SPCC已經個個是高材生,仍有1/3班「肥佬」,害怕高不可攀!請賜教!!

Hi cowboymama,

我個仔都有參加World Class Tests, 由P5開始己經參加左3年, P5係5+5全優, 今年都雙優不過唔係全優.....但係學校成績數學都係B+同set內冇名次, 真係有d失望(可能其他人太勁, 佢好多同學有係外邊讀奧數/補習)
學校唔會話太注重數學一方, 不過都有比d學生會被揀選作短期特別訓練, 有時會有d課外題比同學返屋企思考下.....
我個仔只有係食飯同小息會係學校打籃球, 放學通常會即係返屋企, 係試過有幾日去左練長跑外...
S1唔比出校食飯既.
學校生活佢過得好開心, d老師都好錫佢地, 同學間都冇乜特別爭吵同排斥等...
中文科我個仔係學期初都試過作文離題(佢作文又係好有信心), 攪到肥左, 不過後期開始習憒就冇乜問題.
同埋覺得老師改功課好用心, 錯左會寫返解釋點解錯同以後要注意乜野等.

其實我初初都驚佢唔掂, 尤其係英文科, 因為始終係屋村小學又係中文小學, 不過習憒左就冇乜問題...

原帖由 cowboymama 於 09-7-14 11:02 發表
Hi, LittleKidult,

請問SPCC Maths老師教得好嗎?會否對學生有啟發,令他們越來越愛數學?因小兒現P.5,對數十分熱愛,近期收到World Class Tests Maths & Problem Solving 兩卷(初中組)考試成績,獲雙優,故想替他找一些數學程 ...

Hahaha...我就係SPCC既S1學生, 今年讀1A, 哩緊升2A

能在SPCC裏讀書, 簡直是我的光榮喔~!雖然我不是由附小升上來的, 可是原校的同學一點兒也沒有排斤/杯葛我們這些外來生, 而且相處得也算融洽, 樂也融融(:

SPCC校風不錯就不在話下, 校規...較嚴吧, 不過我能接受(:  

u know, 很多學生的家庭都較富裕, 不過那些「有錢」同學也不會很show off,(除了某數個)  學生平日對老師也很恭恭敬敬的, 很有禮貌的!!!相比其他學校, SPCC只有很少很少同學說粗口(:

老師的質素簡直是超好!!!不論教學方法, 人品, 態度, 脾氣, 樣貌...十個有九個都很好很好~不是誇大的!!!教我中文的老師就是我最喜歡的老師❤雖然我不是set 1 ,不過老師各方面都很好, 還會在我哭的時候安慰我, 抱抱我, 真的不是所有老師都會做到的...由始可見, 師生關係真不錯~

各位, 有什麼questions, 我很樂意回答大家喔!!!

dear leo_lee_in_hk:
F1有較多活動參加, 至於我自己就參加左choir, art club, chess club, craftmanship club 啦
most of the activities 都會在 lunchtime 舉行的, not after school

而只有F1能參加一個由F5-F7既哥哥姐姐舉辦的Big Brother Big Sister Scheme, 在lunchtime, 他們會來到課室和我們聊天, 假期時又會有活動(eg Beach Party)好好玩的

醒目開學勳章

Hi aumaymay,

請問附小升上來中學部的學生跟從其他學校來的學生是否會 mix 在不同班別?

謝謝!

原帖由 aumaymay 於 09-7-14 14:40 發表
Hahaha...我就係SPCC既S1學生, 今年讀1A, 哩緊升2A

能在SPCC裏讀書, 簡直是我的光榮喔~!雖然我不是由附小升上來的, 可是原校的同學一點兒也沒有排斤/杯葛我們這些外來生, 而且相處得也算融洽, 樂也融融(:

SPCC校風 ...

Hi kittylock,
是的, 還分佈得很平均呢~
‹ 上一主題|下一主題