用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教下策略
go

請教下策略

各位, 我係一位好白癡的媽咪, 對於選校填表依家仲係一頭霧水.  亞囡今年9月就 k3了, 一開學就要揀學校. 所以請各位教下路:

我本身住將軍澳 (91?), 心儀一家35區的學校, 父母住35區, 可以用父母的地址報.

我的設想係:

1) 如果中左35區果間心儀學校, 可能搬返出去;
2) 如果唔中, 就留返響將軍澳算了.

程序上我應該點做 (報名 / 填表)?
[

就用你父母的地址報35區的小學囖。Very simple.

原帖由 咕怪媽媽 於 09-7-9 12:48 發表
各位, 我係一位好白癡的媽咪, 對於選校填表依家仲係一頭霧水.  亞囡今年9月就 k3了, 一開學就要揀學校. 所以請各位教下路:

我本身住將軍澳 (91?), 心儀一家35區的學校, 父母住35區, 可以用父母的地址報.

我的設想 ...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 咕怪媽媽 於 09-7-9 12:48 發表

我的設想 ...

即係 35區 得一間小學係心儀 ge? 咁 2nd/3rd choice 呢?

case 1: 用自己地址報
- round 1 揀 心儀的 35區的學校 [只係計分, 住邊區無影響]

- round 2:
甲部 1st choice 心儀的 35區的學校, 2nd choice: 將軍澳最想入的學校. 3rd choice: 唔填.

乙部:
1st choice: 將軍澳最想入的學校 [甲部 2nd choice]
跟住依心水填晒所有選擇.

如果 35 區的選擇多過 將軍澳區, 咁咪用 35區地址:
- round 1 揀 心儀的 35區的學校 [只係計分, 住邊區無影響]

- round 2:
甲部 1st choice 心儀的 35區的學校, 2nd/3rd choice:  唔填.
乙部:
1st choice: 心儀的 35區的學校
跟住依心水填晒所有選擇.

唔該晒您呀.

35區我得一家心儀學校, 得就得, 唔得就算, 亦都不打算叩門.

咁即係我用返自己地址報, round 1 & round 2 的甲部填35區心儀學校就OK?

原帖由 chan803 於 09-7-9 16:33 發表

即係 35區 得一間小學係心儀 ge? 咁 2nd/3rd choice 呢?

case 1: 用自己地址報

- round 2:
甲部 1st choice 心儀的 35區的學校, 2nd choice: 將軍澳 ...
[

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 咕怪媽媽 於 09-7-9 16:57 發表
唔該晒您呀.

35區我得一家心儀學校, 得就得, 唔得就算, 亦都不打算叩門.

咁即係我用返自己地址報, round 1 & round 2 的甲部填35區心儀學校就OK?

yes.

不過記得 round 2 甲部 2nd choice一定要填埋 將軍澳最想入的學校. 多個機會.

如果 將軍澳區有兩間差唔多想入的學校 (即係邊間收都會開心o個隻), 咁 3rd choice 就可以填埋佢, 如果唔係就唔好填.

原帖由 咕怪媽媽 於 09-7-9 16:57 發表
唔該晒您呀.

OK就OK,不過在round 2妳用將軍澳地址誇區報35區的心儀學校,抽中的機會是極微的.我覺得妳其實要考慮將軍澳有沒有妳心儀的學校,如果完全沒有,倒不如用35區地址,抽到的機會可能會高十倍.

You have to be very careful that you have not "breach" the rule of game. If your daughter does not live with you Mom duringn Mar-Jun of the relevant year, then your daughter's place will be disqualified even she successfully got the place of 1st choice of your mom's net and you finally moved to that net after you got the place.

你 net 35 心儀係咪天神??? 你有幾多分??? 如果得 15 分, 1st round 唔 secure 喎

原帖由 EFM 於 09-7-12 09:51 PM 發表
You have to be very careful that you have not "breach" the rule of game. If your daughter does not live with you Mom duringn Mar-Jun of the relevant year, then your daughter's place will be disqualifi ...

唔係有address prove就得架咩?