用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2009 年P.2 集合請進
樓主: Fishmother
go

2009 年P.2 集合請進

點解要cut 呢?

原帖由 cfpa 於 10-1-28 14:29 發表

我亞仔讀緊, 但冇聽講學校會有分+, 因為由幼稚園k3讀起, 志在比d功課亞仔做下咁law. 但我而家都想cut左佢.. haha..

回覆 101# KVV 的文章

因為km重形式, 理解方面唔係好到位. 對低年紀同學尚可.(個人意見)  奧數係咪好d呀.

我8月底新搬入TKO, 原本讀開石硤尾一間直資小學, 想搵番直資, 咁最近我屋企就係陸慶濤, 我都問過下人, 我好注重老師對學生的關心, 咁呢方面feedback唔錯, 所以一心只考此間, 又好彩考到.
原帖由 billyyanst 於 10-1-26 13:40 發表
您好!

可唔可以講下點解會轉入黎?純粹8掛, 唔好擔心,呢度暫時都好滿意...

ANUESO, 歡迎妳小朋友加入LHT, 咁想請問妳, 覺得 LHT 同妳以前間小學, 有乜分別? 妳小朋友適應嗎?

原帖由 anueso 於 10-1-31 18:52 發表
我8月底新搬入TKO, 原本讀開石硤尾一間直資小學, 想搵番直資, 咁最近我屋企就係陸慶濤, 我都問過下人, 我好注重老師對學生的關心, 咁呢方面feedback唔錯, 所以一心只考此間, 又好彩考到.
...

LHT功課同課外活動多d, 課程深d, 多d機會用英文同普通話, 但舊校最好是有廚房供應健康午餐, 同只有24人一班, 每級只開兩班(咁樣對每個學生都好熟悉), 兩間d老師教學水準差不多, 我個女最初比LHT90分(舊校101分), 最近阿女比LHT100分了, 可想像她已適應, 老師還頒發了勤學進步生給她, 她的成績明顯是進步了! 而我最唔鍾意呢間學校多蚊.
原帖由 Fishmother 於 10-1-31 23:13 發表
ANUESO, 歡迎妳小朋友加入LHT, 咁想請問妳, 覺得 LHT 同妳以前間小學, 有乜分別? 妳小朋友適應嗎?

提提你記得在夏天幫囡囡貼蚊貼, 真的很多蚊咬。冬天情況已好好了。

原帖由 anueso 於 10-2-2 01:37 發表
LHT功課同課外活動多d, 課程深d, 多d機會用英文同普通話, 但舊校最好是有廚房供應健康午餐, 同只有24人一班, 每級只開兩班(咁樣對每個學生都好熟悉), 兩間d老師教學水準差不多, 我個女最初比LHT90分(舊校101分), 最 ...

請問運動會點報名?網上登入唔到?

我都唔得wor.  試過用e-class 登入密碼同 ID Card number 都唔得.  會唔會學校系統 set 錯呢 ?

原來係用 eclass 嘅 登入姓名 (lhtxxxxxx)就可以登入報架喇.
我報左名喇, 大家快d報喇

原帖由 Fishmother 於 10-2-7 15:51 發表
原來係用 eclass 嘅 登入姓名 (lhtxxxxxx)就可以登入報架喇.
我報左名喇, 大家快d報喇

thank you!

時間過得好快. 上星期至開完運動會, 月尾就要考試la. 但上星期見d小朋友好開心咁跑, 運動會係直得支持.

上個星期日開始溫書了, 今個星期六/日又要閉門溫習, 街都無得去

原帖由 cfpa 於 10-3-19 15:32 發表
時間過得好快. 上星期至開完運動會, 月尾就要考試la. 但上星期見d小朋友好開心咁跑, 運動會係直得支持.

各位早呀!
安落晒啦!可以唔使心掛掛咁放Easter...

請問明天(4月1號)係放 3:45 定 1:00 ???

明天是放4:00 PM, 因為4月份定飯紙, 有MARK 埋01/04 呢!
原帖由 billyyanst 於 10-3-31 09:12 發表
各位早呀!
安落晒啦!可以唔使心掛掛咁放Easter...

請問明天(4月1號)係放 3:45 定 1:00 ???

Tnanks!  he he咪就係唔記得影低張飯紙...

原帖由 Fishmother 於 10-3-31 23:31 發表
明天是放4:00 PM, 因為4月份定飯紙, 有MARK 埋01/04 呢!

我阿囡話今日派左英文同數學卷添~~

原帖由 billyyanst 於 10-4-1 09:21 發表
Tnanks!  he he咪就係唔記得影低張飯紙...

我女果班, ONLY 派左數學咋. 而且今次只在課堂上對卷, 對完收番哂.  可能學校唔想家長KEEP 住D卷成個復活節假期掛.

原帖由 KVV 於 10-4-1 17:32 發表
我阿囡話今日派左英文同數學卷添~~

Happy Holidays!  Finally finished all exam. and we all can enjoy the long Easter Holidays.

Yes, my son also noted the results of English & Maths exam papers on April 1 but the teachers collected back after checked the answers.

我估遲d 會派卷比家長簽名.

原帖由 991129 於 10-4-3 08:29 發表

Happy Holidays!  Finally finished all exam. and we all can enjoy the long Easter Holidays.

Yes, my son also noted the results of English & Maths exam papers on April 1 but the teachers collected ba ...

你地小朋友係唔係搭校車返學呢?
今日工人話我知, 個校車EE 不停咁罵我個女
因為今朝大雨我叮囑佢不要跑, 點知校車今日早左到
校車係到等埋佢, 但我工人同個女都係平時既時間落街
工人話個ee 不停罵佢 你做咩行咁慢...你做咩事...你做咩事呀..等你呀.仲慢慢行..(咁上下重複好惡咁罵)
其實之前我個女都有同我呻 星期5不想搭校車放學 因星期5校車ee 唔同左, 係另一個人 佢好惡 罵佢 佢坐車頭
佢又衰 唔想坐入窗口位 個ee又開口罵....
當然我教佢你有做錯 佢罵都係正常, 教佢你唔好再有野比佢出聲罵就得啦.

點知今朝又咁, 工人都好驚...話之前個同班女同學係爸爸送上車 就無出聲罵 到我個女就係咁不停咀罵...

我想 下星期5我自己送佢落樓睇下咩事

**我講緊係偉仕 ~~