用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2009 年P.2 集合請進
樓主: Fishmother
go

2009 年P.2 集合請進 [複製鏈接]

Fishmother,

唔該晒!  ^-^

阿仔都有份扮WINDS講幾句對白, 佢返到屋企話今日好開心, 仲話化裝化到好古怪添, 我同老公今日都去唔到, 真係有D可惜...

原帖由 Fishmother 於 09-10-23 22:42 發表
今日我有去, 全部二年班同學都有份演出.  

覺得編劇上好好, 好有分工合作的精神.  當然, 主角每幕都有出場, 而且要講最多台詞.  而另外每組都有一些同學負責講每組的台詞.  有些穿動物服的要負責跳舞, 有些就要負責 ...

請問課外活動後有校車嗎?
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

點解D數學作業會給老師收晒,真唔明?咁我地點温習呀?星期五先教第十一課即乘數,教唔切喎!!! 咁點算呀!

阿仔果班數學作業有派返, 但中文QUIZ卷就冇派...

原帖由 QKMA 於 09-10-30 21:50 發表
點解D數學作業會給老師收晒,真唔明?咁我地點温習呀?星期五先教第十一課即乘數,教唔切喎!!! 咁點算呀!

在最後一個星期, 老師係咁趕教.  不過我諗乘法唔會出得太深 OR 太多掛

原帖由 billyyanst 於 09-10-31 10:19 發表

原帖由 billyyanst 於 09-10-31 10:19 發表

同亞仔情況一樣, 冇派中文quiz卷. 星期日唯有溫d工作紙.. 希望過關la.

原帖由 Fishmother 於 09-10-31 20:32 發表
在最後一個星期, 老師係咁趕教.  不過我諗乘法唔會出得太深 OR 太多掛

教得真係急左d, 亞仔都以為11課唔使考tim. 應該只係考concept, 唔會太難. 放心.

聽聞今次期中考英文科成績麻麻.  普遍得分唔係好高.  唔知份卷係咪真係好深呢?  真係有d擔 心唔合格tim.

原帖由 Fishmother 於 09-11-5 14:07 發表
聽聞今次期中考英文科成績麻麻.  普遍得分唔係好高.  唔知份卷係咪真係好深呢?  真係有d擔 心唔合格tim.

亞仔話教堂唔識串. 想追問其他佢識唔識. 佢話唔記得哂 就走左去..... ....

原帖由 Fishmother 於 09-11-5 14:07 發表

今日派了英文卷啦!亞女話有九十幾分的,都有大約十人喎!過份卷都唔太淺喎!

原帖由 QKMA 於 09-11-5 20:56 發表

今日派了英文卷啦!亞女話有九十幾分的,都有大約十人喎!過份卷都唔太淺喎!

你小朋友好smart wor, 亞仔得八十幾分. 卷真係唔淺. 可能平時睇書睇得唔多有關. anyway, 希望黎近d results 大家都滿意. :loveliness:

聽阿仔講英文科都有唔少人唔合格, 大部份都係最後果part出事, 阿仔果班好似比其它班差左dd, 得一個有9x分, 阿仔8x分已經係全班第二高

原帖由 QKMA 於 09-11-5 20:56 發表

原帖由 billyyanst 於 09-11-6 17:41 發表
聽阿仔講英文科都有唔少人唔合格, 大部份都係最後果part出事, 阿仔果班好似比其它班差左dd, 得一個有9x分, 阿仔8x分已經係全班第二高

...

聽講中文科有人100分喎,不過唔知邊班?都幾勁喎!數學全班最好似97分.亞女話中文科老師話佢哋考得唔好,因全班设有人滿分喎!幾鬼高期望喎又...................
數學科又幾攪笑,老師同佢地對卷,有人話老師改錯卷,結果就由9x扣到8x,我個女又比老師扣了2分呀!其實只是畫時鐘的部份,7時20分,支時針畫咗對住個7字,應該要係指住7過小小喎,其實20分鐘,個時針都唔係行咗好多,好嚴僅
英文科方面好多都係最後果part writing d tense, 條例題係用 I 做 subject,比佢地寫就用 He,想到点作句時,佢地又忘記verb要轉tense + s 呢!真係挑戰題

我也覺得英文科最易失分, 一定係最後寫句子個part. 份卷其他部份, 都出得好直接

另外數學科, 頭一版寫要寫上跳字鐘的一題, 如果在3點前沒有寫上0 字, 老師是當錯的扣一分.  但我有點奇怪, 之前做的家課, 好像不會擺pm在前面, 而且前面的一題, 它們都沒有寫上0 字.  真令我感到十分混亂
原帖由 QKMA 於 09-11-6 23:16 發表

聽講中文科有人100分喎,不過唔知邊班?都幾勁喎!數學全班最好似97分.亞女話中文科老師話佢哋考得唔好,因全班设有人滿分喎!幾鬼高期望喎又...................:quiet:
數學科又幾攪笑,老師同佢地對卷,有人話老師改錯 ...

我個女都係衰左係呢到, 畫到長針指住7就錯~
(其實只是畫時鐘的部份,7時20分,支時針畫咗對住個7字,應該要係指住7過小小喎)
而英文卷都係作左句子, 有2句 He / She +又唔記得加s/es. 另外個幾題又記得, 笑死.

原帖由 QKMA 於 09-11-6 23:16 發表

聽講中文科有人100分喎,不過唔知邊班?都幾勁喎!數學全班最好似97分.亞女話中文科老師話佢哋考得唔好,因全班设有人滿分喎!幾鬼高期望喎又...................
數學科又幾攪笑,老師同佢地對卷,有人話老師改錯 ...

deleted!!!

09-10 班相, 學校終於 UPLOAD 左喇, 大家去睇睇喇

各位家長:
Merry Christmas!
你哋有冇留意最近d新意題,勁數校長是喎!大家點呀?

都係果句喇. 單野快D有個定案, 等大家早D決定日後條路係點選.  
QKMA, 妳又點睇呀?

tko派位得一間英中, 勁增好大, 分分鐘抽不好.  有同冇都冇咩分別. 除非中中都冇所謂la.  但去到好情緒化字眼, 在lht 讀書 = 冇禮貌之類說話就........
‹ 上一主題|下一主題