用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2009 年P.2 集合請進
樓主: Fishmother
go

2009 年P.2 集合請進

Yes, I have this worksheet which is similiar to previous worksheet of bpmf.

I forget he have to quiz tomorrow ar !!!!

原帖由 991129 於 09-10-1 12:15 發表
Hi, all!

May I know you have the worksheet of "d t n l" for the tomorrow Chinese Quiz?

原帖由 billyyanst 於 09-10-2 00:01 發表
Yes, I have this worksheet which is similiar to previous worksheet of bpmf.

I forget he have to quiz tomorrow ar !!!!

Thanks and I think my son has missed this worksheet.  But it is so strange that my son told me the teacher never taught this before...
Don't worry la, your son is so smart.  Take it easy!

已經開左學個半月, 大家有無發覺, 學校網頁仲未UPLOAD 到今年班相.   我記得上學年, 很快就做到.  

原本好心急想睇下新同學和新老個面貌, 到現在已經有些放涼了.

原帖由 Fishmother 於 09-10-12 00:17 發表
已經開左學個半月, 大家有無發覺, 學校網頁仲未UPLOAD 到今年班相.   我記得上學年, 很快就做到.  

原本好心急想睇下新同學和新老個面貌, 到現在已經有些放涼了. ...

Me 2, I am still also expecting to it....

大家有冇睇過d 英文mock卷, 都幾深下. listening 最後個part, 亞仔只岩得1條. d科目越來越深呀.

我囡囡比較好D, TSA LISTENING MOCK PAPER 2 , PART 1 啱 5/7題, PART 2 啱6/9題, 可能佢由細到大都係菲律賓姐姐湊, 所以比較聽得多英文.

我覺得 TSA D 卷, 無論係理解, 寫作 OR 聆聽, 不嬲都深過功課. 我知好多學校都係P3先開始練, LHT 都算早開始, 希望小朋友因此能夠熟能生巧喇.  

各位小朋友, 繼續努力喇!!
原帖由 cfpa 於 09-10-16 12:00 發表
大家有冇睇過d 英文mock卷, 都幾深下. listening 最後個part, 亞仔只岩得1條. d科目越來越深呀.

原帖由 Fishmother 於 09-10-16 23:14 發表
我囡囡比較好D, TSA LISTENING MOCK PAPER 2 , PART 1 啱 5/7題, PART 2 啱6/9題, 可能佢由細到大都係菲律賓姐姐湊, 所以比較聽得多英文.

我覺得 TSA D 卷, 無論係理解, 寫作 OR 聆聽, 不嬲都深過功課. 我知好多學 ...

你囡囡好叻. , 大家加油.

原帖由 cfpa 於 09-10-16 12:00 發表

The class of my son did not distribute the listening mock exam paper but just the reading comprehensive one only....

原帖由 991129 於 09-10-20 08:40 發表

The class of my son did not distribute the listening mock exam paper but just the reading comprehensive one only....

Oh. I see. But i don't understanding why need to attempt this TSA in P2?

各位:
請問知道不知道,星期五23/10,英語劇那天,小朋友穿甚麼回校?

cfpa 妳好 !

其實全港系統性評估 (tsa) 係3 年班先去考的. 以我所知, 雖然tsa呢個成績不是直接影響學生派中的成績, 而是影響學校 banding從而派中會分到多少band 1 位.

所以lht 都好重視, 而且早d操練, 都係好事, 只是想他們早d熟練.   現階段不要太注重得分吧.

原帖由 cfpa 於 09-10-20 13:20 發表

Oh. I see. But i don't understanding why need to attempt this TSA in P2?

阿仔話係下身著牛仔褲,上身著運動衫

我都覺得早d 做TSA練習等佢地早d適應都未必係壞事, "培生"中文果本TSA重深, 我買左都未開始比阿仔做...以我所知"九龍塘宣道"都有用中文果本做教材

原帖由 Cookie-Monster 於 09-10-20 22:12 發表
各位:
請問知道不知道,星期五23/10,英語劇那天,小朋友穿甚麼回校?

回覆 51# Fishmother 的文章

多謝你長細解釋. 係咪好似我地似前d學能測驗咁. 咁其實而家係做緊p3程度既tsa嗎? 唔好意思咁多問題.

cfpa,
我估只係形式用TSA的模式而程度應該唔會咁快去到小三程度, 純綷個人意見...

Fishmother,

我幫你再解釋一下, 決定間小學有幾多band1/2/3學生比例應該係升中一時響中學考的中一入學前學科測驗(俗稱升中編班試)而唔係TSA, 記憶中係以最近兩年測驗成績的平均數計算,  但對已經升左中一的學生其實冇乜得益, 因為成績只係影響下一屆學生, 即係考得好就益左之後d 學弟/妹, 所以我都有聽過有d小學會叫六年級學生將升中一的學生暑假返去補課, 希望拉高band 1 的比例

而TSA係用黎睇下學生係全港學生中的水平, 即係響有d學校/視學報告中間中會見到 "英文科高於全港水平" 之類...

詳情可以睇下以下連結:-
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009100500265

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007092604783

原帖由 Fishmother 於 09-10-20 23:21 發表
cfpa 妳好 !

其實全港系統性評估 (tsa) 係3 年班先去考的. 以我所知, 雖然tsa呢個成績不是直接影響學生派中的成績, 而是影響學校 banding從而派中會分到多少band 1 位.

所以lht 都好重視, 而且早d操練, 都係好事,  ...

唔該你,我阿仔甚麼也不太留心!

原帖由 billyyanst 於 09-10-21 09:35 發表
阿仔話係下身著牛仔褲,上身著運動衫

我都覺得早d 做TSA練習等佢地早d適應都未必係壞事, "培生"中文果本TSA重深, 我買左都未開始比阿仔做...以我所知"九龍塘宣道"都有用中文果本做教材

...

唔使客氣, 阿仔d記性都一樣好飄忽, 好似今日佢話係總彩排要著體育服但我今朝見大部份同學仔都冇著, 睇怕都係佢搞錯多啦...

原帖由 Cookie-Monster 於 09-10-21 21:56 發表
唔該你,我阿仔甚麼也不太留心!

原帖由 billyyanst 於 09-10-21 18:03 發表
cfpa,
我估只係形式用TSA的模式而程度應該唔會咁快去到小三程度, 純綷個人意見...

Fishmother,

我幫你再解釋一下, 決定間小學有幾多band1/2/3學生比例應該係升中一時響中學考的中一入學前學科測驗(俗稱升中編班試) ...

To Billyyanst & Fishmother,

Thx a lot.

請問今日有冇家長有去睇過Musical, 可唔可以講下情況, 好睇嗎?

billyyanst

原來攪錯左 tsa 同升中編班試的功能.  真係多謝哂妳資料.

原帖由 billyyanst 於 09-10-21 18:03 發表
cfpa,

Fishmother,

我幫你再解釋一下, 決定間小學有幾多band1/2/3學生比例應該係升中一時響中學考的中一入學前學科測驗(俗稱升中編班試) ...

今日我有去, 全部二年班同學都有份演出.  

覺得編劇上好好, 好有分工合作的精神.  當然, 主角每幕都有出場, 而且要講最多台詞.  而另外每組都有一些同學負責講每組的台詞.  有些穿動物服的要負責跳舞, 有些就要負責埋講野.  總括黎講, 全部學生都有份參與唱歌.  

我覺得佢地全部都不怯場.  經過同學們的努力, 完全沒有出錯, 真係沒有白費老師嘅心血同精神.  

最後, 老師仲好細心, 完場時安排學生同家長分批上台合照tim.  所以有去參觀嘅家長, 大多可以同自己仔女影到合照留念.

原帖由 billyyanst 於 09-10-23 15:34 發表
請問今日有冇家長有去睇過Musical, 可唔可以講下情況, 好睇嗎?