用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 一生一體藝
go

一生一體藝 [複製鏈接]

請問鋼琴及芭蕾舞算不算?
   0    0    0    0
8-)

原帖由 s05chomiu 於 09-7-8 15:31 發表

唔該,我仲想問學校會否要求學生要考級試或參加比賽?
8-)

piano係唔算, ballet 就唔知. 其實家長會會講.
最主要學校係想小朋友有一動加一靜的活動, 唔想只係讀書.
我個女都無參加學校的活動.

原帖由 anitawong21 於 09-7-8 15:47 發表

唔該,我仲想問學校會否要求學生要考級試或參加比賽?

原帖由 AgnesHimMa 於 09-7-9 11:31 發表
piano係唔算, ballet 就唔知. 其實家長會會講.
最主要學校係想小朋友有一動加一靜的活動, 唔想只係讀書.
我個女都無參加學校的活動.

其實小一家長會有話要有一體一藝,但就冇話piano & ballet得唔得,所以我想知。但話學校音樂考試會要學生表演自己學的樂器,計落考試分。

鋼琴唔算係樂器,我個女下個月起可以stop學鋼琴,雖然學左成三年好似很不直!但她每日練piano都要成個鐘,如果一日練兩種樂器,邊有時間溫書做功課?
8-)

其實跟自己小朋友的興趣及能力去參加課外活動就得o架嘞,,,,
我個女都升小五嘞,無特別為迎合學校而去報活動,學校亦唔係呢個意思,學校提出的只係見議,唔係規定!
唔好本住"有冇用"去報課外活動,學校無強迫佢地去攞獎,但無論喺校內校外課外活動有好表現,學校都依然有適當加許~~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

咁就好啦!其實學兩種樂器,真的很花時間,除非小朋友自己很喜歡音樂,因為始終要花時間練習。

現在做學生和家長真的不容易,不似上一代說:「俾飯佢食就自然養得佢大。」唉!

原帖由 Combo 於 09-7-13 15:08 發表
咁就好啦!其實學兩種樂器,真的很花時間,除非小朋友自己很喜歡音樂,因為始終要花時間練習。

現在做學生和家長真的不容易,不似上一代說:「俾飯佢食就自然養得佢大。」唉! ...

係呀,,,莫講話兩種樂器,其實就算只學一種,都需要花頗多時間去做日常練習!特別係樂器,無興趣無謂迫(我係女係最佳例子).....
我女幼稚園時迫過佢學琴,學左大半年就停左嘞,反而升左小學明知佢對音樂上都無興趣無天份,所以dd壓力都唔會俾佢,但又好奇怪咁喺學校音樂課時好鍾意學木童笛,上年音樂老師選左佢參加口琴班,重係資助學費tim !阿女好開心咁學左一年口琴,,,所以唔好迫佢地嘞,我自己情願花時間喺學業上,有時間都情願佢睇多幾本課外圖書!!
開左學時,學校有一兩天係為課外活動的,到時學校會安排學校興趣班,校隊的部份成員做介紹及示範俾其他同學睇,咁小朋友可以大概對課外活動有少少認識下,返到屋企再同父母傾吓報邊一項(唔報都得)....幾好的!!
我女小二時學校加左好多類活動,o個時佢都係睇完d姐姐示範返嚟同我講,先決定報邊一項!!我女而家主打都係運動類!!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

如果St. Rose可以做到不強迫性,這點我很欣賞,因為以我所知,某些或很多名校都會要學生揀多一種樂器去學。

我有個朋友的女兒,在讀小學的時候,老師幫她選了弦樂,學了一段時間之候,她的弦樂老師反而要她學鋼琴作為輔助,因為彈鋼琴算是最容易學音樂的基本功,之後每天一個小時練弦樂,一個小時練綱琴,還有其他的補習....、游水(因參加了學校的泳隊)。

她的父母的看法是,參加了學校的team,有助將來升中的機會喎!不知是事實,還是每間學校會不同。希望St. Rose不會令我失望。

前幾日,德望小學call我,其實有一刻我的心有點動搖,不過,算了!省下來的幾仟元用來買課外書或者參加課外活動仲好啦,分分鐘又話停課,個心都無咁肉赤。

原帖由 Combo 於 09-7-16 09:51 發表
如果St. Rose可以做到不強迫性,這點我很欣賞,因為以我所知,某些或很多名校都會要學生揀多一種樂器去學。

我有個朋友的女兒,在讀小學的時候,老師幫她選了弦樂,學了一段時間之候,她的弦樂老師反而要她學鋼琴作為輔助,因為彈鋼 ...

其實入到名校(or程度較高的學校)都要視乎情況先可以話係一件好事,,,,
我女唔係太受一般外人去管,一般補習姐姐教唔掂佢(試左好多個,搵到已經係band 1英中畢業,大學畢業,已有工作的大姐姐去跟佢都跟唔到!!)...佢真係要一個老師去管佢先受教(我真係無能力去請一個正式老師去上門教呀,太貴),我又唔可以唔工作去跟佢(我而家用閒暇時間去同佢溫習咋)....
所以現階段算係一間小女適合的小學了!!比一間程度更高的小學佢去讀,我都未必攪得掂!!

‹ 上一主題|下一主題