用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀中7好還是高級文憑課程好?
go

讀中7好還是高級文憑課程好? [複製鏈接]

小兒今年20嵗中學在聖保羅書院畢業,但會考得9分不能返回原校升讀中六,選擇了港島區一間xx崗讀中六,但該校校風不敢恭維,不知所謂,至令小兒無心向學,因常常比較以前學校之同學及老師質數,以致自暴自棄,現小兒非常徬徨,又想轉校,又想ivy,又想高級文憑課程真的不知点選擇?請問有無家長給予小弟意見,因小兒較喜歡讀翻譯課目,他會考時英文攞B其它是D及E,小弟乃單親家庭目不識丁眼見愛兒無助之眼神,實在心痛不己,懇請各家長及老師們給予小弟指点迷遵,謝謝!
   0    0    0    0

回覆 1# petpet1117 的文章

想問一下佢係文定理?~仲有佢係咪真係得9分~係咪你打錯咗~應該係19分?
Assume真係9分~如果係理既話~其實佢一早就唔應該升上去~
好老實講~理科拎14分上到去都已經係炮灰~得9分真係冇咩理由會追到~
文科既話其實都難~因為就算係文科~冇12分~基本上又係好難追~
其實而家以經唔係師資問題咁簡單~而係根本上基礎問題~
如果真係得9分~名師1 on 1幫補都好大機唔掂
Assume唔係9分~係19分~
如果係理科~其實都會好吃力~因為冇廿分~所以如學校師資唔好~我會recommend佢去補下習~
如果係文科~19分基本上好穩陣~你多啲提點佢~叫佢勸力啲~基本上掂硬~

我諗應該是19分吧
話哂英文有b....
我suugest讀埋預科
起碼考多張cert~
博下入u

我估佢無寫錯, 應該係9分吧....
因為如果理科有19分既話, st paul boys應該可以原校升到f6喇~

其實, 都讀到f6啦, 唔差在考埋個alevel先, 因為你而家就咁quit左f6出去ivy讀high-dip.要讀四年架...相對考完alevel再讀high-dip只係要再讀多兩年, 咁變相即係留左1年級~ (至於轉校既話....恕我直言咁既分數真係幾難搵到d好既學校)
再講你小朋友都咁大個....應該好明白讀書考試係要靠自己努力, 讀到alevel...老師好多時只係扮演緊輔助既角色~(咁當然, 有好既老師就緊係更加好啦)
況且, 而家先升f7 o者, 仲有大半年時間追, 會考考得唔好呢d野就抹走佢啦, al同ce簡直係兩個世界黎, ce考得唔好唔代表al一定考得差既~ 記住讀預科既目標係升大學, 挨多大半年o者, 就算萬一真係升唔到u, 都叫做盡左力丫~
:-)

原帖由 petpet1117 於 09-7-8 00:46 發表
小兒今年20嵗中學在聖保羅書院畢業,但會考得9分不能返回原校升讀中六,選擇了港島區一間xx崗讀中六,但該校校風不敢恭維,不知所謂,至令小兒無心向學,因常常比較以前學校之同學及老師質數,以致自暴自棄,現小兒非常徬徨, ...

可考慮以下課程

香港公開大學
2009/10
1. 語言研究榮譽學士(英文)(全日制)
2. 創意寫作與電影藝術榮譽文學士(全日制)
3. 語言與翻譯榮譽文學士 (全日制)

香港中文大學 - 香港中文大學專業進修學院
2009/10
1. 應用翻譯高級文憑課程 (三年制)

明愛徐誠斌學院
2009/10
1. 翻譯及傳譯高級文憑課程:二年級

我都贊成重讀,目標上大學,如果讀 ivy 的 Buiness  科,真係三思。

會考成績唔等於一切, 如果清楚目標不如盡早向理想出發! 比我會讀high dip 但據我所知會考9分係不足入讀high dip... 既然都讀咗一年F6, 唔差在考埋個A-Lev.再報high dip.
如你仔仔係唔鐘意讀書, 重讀完再考A-lev都未必有超好成績入U or 就算有U收讀埋D偏門又唔鐘意既科...
讀完high dip 都有機会入U

xx崗的校風真是

除了學業成績, 請留意令郎的朋友們, 千萬要遠離毒害.....

原帖由 petpet1117 於 09-7-8 00:46 發表
小兒今年20嵗中學在聖保羅書院畢業,但會考得9分不能返回原校升讀中六,選擇了港島區一間xx崗讀中六,但該校校風不敢恭維,不知所謂,至令小兒無心向學,因常常比較以前學校之同學及老師質數,以致自暴自棄,現小兒非常徬徨, ...
‹ 上一主題|下一主題