用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成功叩門報喜區
樓主: loyanmei
go

成功叩門報喜區

回覆 3# sukkiu 的文章

何官今天打電話比我呀!佢話收我女兒呀,但係女兒俉大想轉校,點算? 這間學校比女兒現讀的學校banding好很多的,現在很矛盾呀! 點揀!  部份書寫左名,不能退了,校服及體育服買了2套,交了數佰元雜費,損失約仟多元左右
值得轉嗎?

回覆 41# loyanmei 的文章

何官今天打電話比我呀!佢話收我女兒呀,但係女兒俉大想轉校,點算? 這間學校比女兒現讀的學校banding好很多的,現在很矛盾呀! 點揀!  部份書寫左名,不能退了,校服及體育服買了2套,交了數佰元雜費,損失約仟多元左右
值得轉嗎?

回覆 11# sukkiu 的文章

值得轉嗎?

冬日勳章 醒目開學勳章

如果banding真係相差咁遠,趁剛開學,快D轉la!

回覆 1# 頭痛 的文章

但是女兒俉想轉,因為佢已經返左一星期英語班及3日學了,有一班新朋友,而且又入左精英班,又被選為科長,點樣可以說服她肯接受轉校呢?真係頭痛呀!咁遲先通知

回覆 2# wunma 的文章

雖然同是中中,但是英文水平差很遠,band 1 中中,與 band 2 中的中中,交通費及路途差不多

原帖由 AnnieMak 於 09-9-3 12:28 發表
但是女兒俉想轉,因為佢已經返左一星期英語班及3日學了,有一班新朋友,而且又入左精英班,又被選為科長,點樣可以說服她肯接受轉校呢?真係頭痛呀!咁遲先通知 ...

比我一定會轉,仲要儘快搞,長痛不如短痛;細路仔開頭梗唔習慣,過多一個月咪會習慣囉。話唔定其它學校啲同學仲啱傾呢?比起以後六年既Band1生活,浪費幾日算係乜丫?
至於啲新書新校服就真係冇辦法,試吓擦囉,當舊書賣點都值啲掛?我自已轉一轉都唔見幾百,間書局唔肯退錢,淨肯比Coupon,冇所謂喇,出年中二用埋佢囉。
同埋機會唔會等你,手快有呀。

原帖由 AnnieMak 於 09-9-3 12:28 發表
但是女兒俉想轉,因為佢已經返左一星期英語班及3日學了,有一班新朋友,而且又入左精英班,又被選為科長,點樣可以說服她肯接受轉校呢?真係頭痛呀!咁遲先通知 ...

我覺得甘情況你真系要好好同個女傾下....
始終讀書果個系你個女.....F.1仔開始有自己主張架啦....

回覆 1# wunma 的文章

但是反效果,點算?

原帖由 AnnieMak 於 09-9-3 17:29 發表
但是反效果,點算?

條"刺"一定要拔掉呵....
你一定要同個女好好分析.....我覺得佢會明....但如果夾硬就肯定無幸福....

照你甘講....你個女剛剛找到"目標".....已經充滿斗志....你逼佢轉校對佢打擊會好大.....
個人提議:
如果你女真系好有自信心既話....試下講俾佢聽...而家間學校佢已經系高班架啦....但讀落去可能進步不大,不如轉校挑戰下自己啦....

相反...你女真系冇自信心既話....唔轉校可能對佢仲好.....
始終"世事無絕對"...人既際遇好難話得埋.....

回覆 5# wunma 的文章

相對6年的中學生活,這幾天算的了甚麼。
小朋友尤其是女仔,適應力相當強,請放心。
再者,Band 1 學校的學生讀書風氣會好很多,通過6年良性競爭,就算成績未必比同學好,也大致會比band 2 或band 3生強。

回覆 1# tangko 的文章

謝謝大家的意見及幫忙,
女兒經過我們分析後及自己的認真考慮後,最後她自願轉校, 昨天已經辦妥轉校手續了,她也很開心一起去購買新校服及課本了..........
我希望小女有一個好的開始,快樂的中學生活,步進美好的將來

回覆 3# wunma 的文章

謝謝大家的意見及幫忙,
女兒經過我們分析後及自己的認真考慮後,最後她自願轉校, 昨天已經辦妥轉校手續了,她也很開心一起去購買新校服及課本了..........

回覆 5# samuel89 的文章

謝謝大家的意見及幫忙,

回覆 7# samuel89 的文章

謝謝大家的意見及幫忙,