用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保良局顏寶玲書院交流區
樓主: Elona
go

保良局顏寶玲書院交流區 [複製鏈接]

回覆 40# Elona 的文章

多謝你嘅強心針,今日我都有出席開放日,我對呢間學校由外觀開始留意至今日嘅開放日都續步咁了解咗好多~有時都會睇下你哋所交流的心得。而我亦有問過一D學生以了解讀呢間學校的適應期,如果有D新生係喺S.1嘅時候英文比較差而要入輔導班,當升上S.2時就跟番個程度,所以英文係要浸淫一年就可以follow到!
另外!我想問,多數interview時會問D咩問題呢?

回覆 40# Elona 的文章

我想問多件事,interview嘅時候,會唔會叫你用英文寫一篇(自我介紹)最重要係寫D咩先。長篇好定精要好!

好似唔使自我介紹, 其實interview d 問題唔係好記得, 只記得有問what is your favourite movie / book, 表現好既考生地應該有second interview, 由校長問問題, 考生搶答....
原帖由 yspong611 於 09-11-21 03:50 PM 發表
我想問多件事,interview嘅時候,會唔會叫你用英文寫一篇(自我介紹)最重要係寫D咩先。長篇好定精要好!
Tomorrow is better

Hi Elona,

請問你在7月叩門, 小朋友大約多少A/B才成功?是否早上儘快叩門會較大機會?
小兒P5, 因英中學額爭崩頭, 如大抽獎失敗, 請問估計2A,2B有機會嗎?

冇錯, 叩門要愈早愈好...
主科最少有1A2B, 另外操行都好重要...  
原帖由 MUMMYSIK 於 09-11-25 06:16 PM 發表
Hi Elona,

請問你在7月叩門, 小朋友大約多少A/B才成功?是否早上儘快叩門會較大機會?
小兒P5, 因英中學額爭崩頭, 如大抽獎失敗, 請問估計2A,2B有機會嗎?

原帖由 yspong611 於 09-11-21 15:50 發表

Hi

不用寫自我介紹信嘅!
我記得上年我個女interview時, 有若10多條問題(正確數字唔係好記得), 首先比張問題紙我個女係holl到study
吓(若10分鐘), 再入課室,入面有2個老師, 一個會問普通話,
一個會問英文, 我記得有數學題(好像有1題), 時事(嗰時剛
剛是衛絲日本藏毒), 佢地問她有何睇法? 另外問吓你個人
喜好,你對這間學校的意見及為什麼想讀呢?? 其他唔係好記
得啦!
2nd interview 是你1st round完成後即時比通告你的(我
相信是你已經過關了), 2nd是要見校長, 4個小朋友一組,
校長出一個問題, 你們論流作答(校長是有比機會每個小朋友的), 但有啲小朋友英文可能唔係咁好, 就唔出聲答, 咁
英文fit啲嘅小朋友就'唱'答, 結果點當然會好清楚啦!
所以先要操fit你小朋友的英文對答, 不好唔出聲, 答案唔
知都要答, 是但答一啲嘢, 其實個先生是要一個active啲
嘅學生, 多個一個唔講嘢嘅學生. 希望資料幫到你啦!

多謝意見,非常有月用~

各位NPL家長你地好呀,小女今年P.5,我而加已經諗到頭都大埋,想請問校風如何?學費係幾錢?同埋如果NPL取錄左就唔可以參加攪珠?唔該晒!

hehe~~其實我未有耐派位,不過都想問定各位MAMI小小問題,IN CASE如果我個小朋友係攪珠後派位唔理想,先去學校叩門,唔知機會大唔大呢?有無MAMI都係咁既情形而又成功入讀架呢?THANKS!

小兒係NPL讀中一, 我覺得校風唔錯, 學校都幾多課外活動, 學費要$2000一個月, 通常佢地會分2-3次收生, 若果取錄要放棄大攪珠
如果想叩門, 要視乎有冇位剩, 小兒係叫門入既, 因為之前第一輪收生failed 咗, 所以放榜後再去試

原帖由 Elona 於 09-12-11 14:53 發表
小兒係NPL讀中一, 我覺得校風唔錯, 學校都幾多課外活動, 學費要$2000一個月, 通常佢地會分2-3次收生, 若果取錄要放棄大攪珠
如果想叩門, 要視乎有冇位剩, 小兒係叫門入既, 因為之前第一輪收生failed 咗, 所以放榜後 ...

唔該晒呀Elona~~
想請教下你,如果我都係決定攪珠,真係唔成功先去NPL叩門,你認為學校會唔會覺得無誠意呢?我miss左今年既open day呀,仲想早d帶亞囡去睇下環境tim~

我覺得最重要你女女既成績要好, 咁樣去邊間中學叩門都冇問題.....加油 !!
原帖由 minijelly 於 09-12-11 11:52 PM 發表

唔該晒呀Elona~~
想請教下你,如果我都係決定攪珠,真係唔成功先去NPL叩門,你認為學校會唔會覺得無誠意呢?我miss左今年既open day呀,仲想早d帶亞囡去睇下環境tim~ ...

Can anyone please share the experience of PLK interview?  I wish my kid can be admitted to this PLK next year.  Many thanks!!!

原帖由 Elona 於 09-7-7 15:01 發表
仔仔岩岩考到顏寶玲, 有冇新生或舊生入嚟傾吓, 請問有咩要注意, 功課多唔多呀?

I meant NPL.  Sorry for "typo".

原帖由 ckw1500 於 09-12-13 21:46 發表
Can anyone please share the experience of NPL interview?  I wish my kid can be admitted to NPL next year.  Many thanks!!!

Pls see reply from Janice at the top, let me know if you need further info.
原帖由 ckw1500 於 09-12-13 09:46 PM 發表
Can anyone please share the experience of PLK interview?  I wish my kid can be admitted to this PLK next year.  Many thanks!!!

縮班一問!

我喺中學概覽到知道NPL2010-2011年F.1-F.3 only have 3 class, is it true? and why?

仔仔而家中一係5班既, 我唔太清楚係咪要縮班, 建議致電學校了解詳情…
原帖由 yspong611 於 09-12-17 09:20 AM 發表
我喺中學概覽到知道NPL2010-2011年F.1-F.3 only have 3 class, is it true? and why?

Elona咁你有冇問過你仔仔有冇咁嘅情況~
如果有呢個情況出現,你個仔仔來年都會受到影響嘅!

我打咗電話去學校問, 其實係一埸誤會, 學校話佢地下年收生人數不變, 依然收160人, 只不過係教署將160人當3班計, 實則學校內部會分5斑, 所以同上年一樣, 唔使擔心....
原帖由 yspong611 於 09-12-18 11:52 PM 發表
Elona咁你有冇問過你仔仔有冇咁嘅情況~
如果有呢個情況出現,你個仔仔來年都會受到影響嘅!

Thx Elona!
‹ 上一主題|下一主題