用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位報喜區
樓主: nywing
go

派位報喜區 [複製鏈接]

我個女都是保良一中, 她是讀保良局陳南昌夫人小學。

明白.  謝謝 !!  不過都要睇埋佢來緊小六個考試 keep 唔 keep 到....

原帖由 samuel89 於 09-7-8 15:02 發表
如果你囡有其他課外活動成績, 相信系自行派位好多名校都爭住收....
如果無其他校外成績...相信要睇她面試表現....

原帖由 DrBabyAlex 於 09-7-8 01:43 發表

This school had many graduates in HKU medicine

其實張祝珊o係中央派位時排本區第一志願,咁係咪應該算係第一志願?
我係cheuk yu爸爸!

原帖由 cheukyu 於 09-7-8 20:14 發表

其實張祝珊o係中央派位時排本區第一志願,咁係咪應該算係第一志願?

算係第一志願

原帖由 detungmama 於 09-7-8 12:14 發表
我囡九月升小六, 華英都係我心儀之一, 想問吓係你囡囡係咪都係BAND1頭學生?
我不知道囡囡是band 1 頭或中的學生.但在K3網,小女比較心儀華英是此校績幾好,較其他幾間附近的中學活動較多,是男女校,又沒有直屬小學.雖然華英校長話揀了600人interview,但女兒很有信心,最後好彩都收了.

原帖由 detungmama 於 09-7-8 12:14 發表
我囡九月升小六, 華英都係我心儀之一, 想問吓係你囡囡係咪都係BAND1頭學生?

原帖由 samuel89 於 09-7-8 12:19 發表

以今年阿仔學校同學仔既派位結果....如果真系BAND1頭學生.....幾乎可以肯定系自行都俾學校收左架啦.....

同學仔面試的表現是否很出色呀?朋友個e甥囡(唔好意思之前唔識打咗 e字唯有用唔打)考全級約 6-8自行考時都唔收喎(面試表現不好)。

原帖由 樂樂家 於 09-7-9 17:57 發表
同學仔面試的表現是否很出色呀?朋友個囡考全級約 6-8自行考時都唔收喎(面試表現不好)。

可能同學仔有其他課外活動成績搭夠....間小學推行一生一藝術計劃....好多都有獎項....

你朋友個囡考全級約 6-8自行考時都唔收喎 <---會唔會佢揀果2間太熱門,太超名校呢...可否講下系報邊2間呢...

原帖由 samuel89 於 09-7-9 18:13 發表

可能同學仔有其他課外活動成績搭夠....間小學推行一生一藝術計劃....好多都有獎項....

你朋友個囡考全級約 6-8自行考時都唔收喎  

好有代表性既獎就冇,朗誦(優異獎)、鋼琴六級、作文有啲獎咁上下,自行選華英第一,迦密第二。可能佢面試時在小組討論(英文)的環節中並沒有發言,所以失敗咗。

~ 我個人認為,面試時的表現更重要,因為能進入面試階段的學生哪一個不是Band 1 頭的學生?

原帖由 樂樂家 於 09-7-9 22:35 發表

好有代表性既獎就冇,朗誦(優異獎)、鋼琴六級、作文有啲獎咁上下,自行選華英第一,迦密第二。可能佢面試時在小組討論(英文)的環節中並沒有發言,所以失敗咗。

~ 我個人認為,面試時的表現更重要,因為能進入面試階段的學生 ...

甘又系.....照我所知華英應該系難入....但迦密全級第6~8都入唔到....我相信佢面試真系可能很失準(應該完全發揮唔到)....

原帖由 samuel89 於 09-7-9 22:45 發表

甘又系.....照我所知華英應該系難入....但迦密全級第6~8都入唔到....我相信佢面試真系可能很失準(應該完全發揮唔到)....

冇辦法啦﹗天外有天﹗

同佢一組的小朋友除了反應快之外,佢哋既語文(英語)能力都十分之強,說的時候好似不需要思考。唯有嘆句技不如人。

原帖由 樂樂家 於 09-7-9 22:55 發表

冇辦法啦﹗天外有天﹗

同佢一組的小朋友除了反應快之外,佢哋既語文(英語)能力都十分之強,說的時候好似不需要思考。唯有嘆句技不如人。 ...

吓...面試家長有得陪同架...
我阿仔2間都系小組+單打獨斗自己去見咋....

第一志願 大埔MST,在這裏多謝khmama佢比的資料和提議。Thanks

原帖由 samuel89 於 09-7-9 23:02 發表

吓...面試家長有得陪同架...
我阿仔2間都系小組+單打獨斗自己去見咋....

唔係,e甥女考完出嚟自己同阿媽講佢搭唔到咀(一句都講唔到),因為其他人搶住講,講得好快(我自己想:如果小朋友在事前不知道問題是什麼時,而臨場可以不經思索地回答問題,巳顯示出這位小朋友的語文能力上佳。)

原帖由 samuel89 於 09-7-9 22:45 發表

唔好意思漏咗,派位結果是迦密,但小朋友好唔開心好失望。

原帖由 樂樂家 於 09-7-10 09:18 發表

甘就唔出奇....
聽講傳統名校無全級10名內,連面試都無機會...

原帖由 muicc 於 09-7-7 18:24 發表

No la..... 佢自行無揀過St.Rose 架...佢讀陳瑞祺,九龍城網分得2個位咋,我阿哥見得咁少位,所以先揀哂網內多位的band 1 英中,之後才選由他區撥出九龍城的band 1學校... 都贏得好險 ...

我的兒子也是陳瑞祺的,他讀6E,請問你的侄女是誰,就讀於那班,因我也想知道學校其他同學的派位情況。

原帖由 LS+MCS 於 09-7-8 11:05 發表

Congratulations ! Don't worry things that haven't happened yet. Have the faith in heart that you son can manage well. Sure he will !

LS+MCS,

十分多謝你的支持,我post這個文章,是因為有些家長也有相同的憂慮,而並不是哂命。

從你的稱呼看來,請問你的兒子是否同樣是喇沙仔?如果是,那就請多多指教。

原帖由 樂樂家 於 09-7-10 09:18 發表

請你跟他/她說,迦密是一所很好的中學,本人住在此校附近,常常看到學生們在校內嘻嘻笑地燒烤,而且中一只需讀6科,較容易適應。有些自己做中學老師的家長,都替他們的子女報讀此校,因老師們有愛心。  況且,如沒有歸屬感,則不能發揮自己的所長。  最後一句,小兒自行也報了此校,可惜最終有緣無份。  希望他們珍惜手中的入場券。

‹ 上一主題|下一主題