用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇沙田保良局朱正賢小學家長? 入嚟傾下啦~~ ...
樓主: cheukyingma
go

有冇沙田保良局朱正賢小學家長? 入嚟傾下啦~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

我諗住訂飯...我唔想囝囝永遠只係食婆婆煮既飯,而且婆婆成日都就晒佢,佢鍾意食果D就比多D唔鍾意食果D就唔比。

我係working mum呀~~ 但因諗住換工人, 唔知到時新工人會點, 所以都諗住訂飯囉~~
乜搭一程都要2/3價錢呀?? 我要7:05上車呀, 但學校好似8:00先上堂, 如果我自己帶, 搭一個馬鐵站就到, 都係20-25分鐘之嘛~~ 但如果搭校車, 要早成個鐘wor~~

我都有你既擔心
我見我個站..7:10am要上車..
之後仲有好幾個站..
我都仲諗緊..但自己帶佢..又驚好趕..

如果搭校車呢..
就可以的左佢落樓上車先..
我再返上屋企化妝換衫返工...

我地仲可以諗多2日..hahaha...星期四先最後決定..

我仲想問..兩條校裙..一套運動衫夠未?

原帖由 sue_ki 於 09-7-13 15:11 發表
我都有你既擔心
我見我個站..7:10am要上車..
之後仲有好幾個站..
我都仲諗緊..但自己帶佢..又驚好趕..

如果搭校車呢..
就可以的左佢落樓上車先..
我再返上屋企化妝換衫返工...

我地仲可以諗多2日..hahaha...星期四 ...

咁又係, 諗多2日先囉~~
至於校服, 我都未諗掂, 我都預校dress兩條, 但體育衫就唔知, 但如果一個星期上一日體育課, 一套都ok啦~~

The school bus will arrive at school early, usually before 7:45am. Some of the the students have to arrive school early in order to practice the 英詩, or supplementary lesson for TSA (P. 3 & P.6). So that's why the school bus is a bit early.

Are you gals living in or near City One?

I do!

原帖由 cheukyingma 於 09-7-13 16:37 發表

咁又係, 諗多2日先囉~~
至於校服, 我都未諗掂, 我都預校dress兩條, 但體育衫就唔知, 但如果一個星期上一日體育課, 一套都ok啦~~

cmama,

yes, I live near City One~~:loveliness:

原帖由 cmama 於 09-7-14 13:43 發表
The school bus will arrive at school early, usually before 7:45am. Some of the the students have to arrive school early in order to practice the 英詩, or supplementary lesson for TSA (P. 3 & P.6). So  ...

昨日胡上打電話嚟話收囡囡, 我諗咗成晚, 到而家都唔知點好~~ 你哋有咩意見呀??

我住大圍呀
我諗緊好唔好9月唔搭校車
試下自己返學先
如果真係唔ok就10開始搭..咁好唔好?

cheukyingma...吓..好忐忑喎真係..依家先有消息..
咁你決定點?

sue_ki,

我好鍾意朱小的課程, 課程本人就覺得朱小會深d (呢樣我buy), 呢間又係一間好hit的小學, 但胡上就喺我屋企附近, 連車都唔使坐, 5-10分鍾必到, 學校細d, 但環境ok, 睇返佢今年派位都唔錯, 屋企人好多都讚成近的會好d, 而且佢哋話胡上的學生都好乖wor~~

如果係咁, 你哋會點呢?? 真係好煩~~

咁你住大圍唔搭校車都ok啦, 其實我本來都係諗住返學自己帶完, 再搭車返工, (因為我都係搭一個站, 所以如果要7:05上車, 好似太早喇) 放學就搭校車囉~~

原帖由 sue_ki 於 09-7-15 11:04 發表
我住大圍呀
我諗緊好唔好9月唔搭校車
試下自己返學先
如果真係唔ok就10開始搭..咁好唔好?

cheukyingma...吓..好忐忑喎真係..依家先有消息..
咁你決定點? ...

哈哈......原來你地過左呢邊,我都來報到先,我個囡囡在1A班,明天我會到學校買書訂校服,希望大家以後多D交流La!

咁多位, 好多謝有機會喺度同大家交流呀~~ 但同屋企人商量過, 我哋都係會轉去胡上, 因為地點較近住家, 希望大家的小朋友都可以有一個開心的小學生活啦~~ 大家都要努力呀~~

原帖由 cheukyingma 於 09-7-15 15:29 發表
咁多位, 好多謝有機會喺度同大家交流呀~~ 但同屋企人商量過, 我哋都係會轉去胡上, 因為地點較近住家, 希望大家的小朋友都可以有一個開心的小學生活啦~~ 大家都要努力呀~~ ...

胡上亦是一間好學校,希望你小朋友讀得開心啦!我有幾個朋友的仔女都係度讀緊。

cheukyinma....胡上課程..我諗同朱正賢都係唔係爭好遠..因為都深同好多功課..
不過你住第一城..胡上就好d..因為近d嘛...阿女唔使上車返學..行路就ok.

Ihung, sue_ki,
多謝你哋的支持, 鼓勵呀~~ 我哋都可以keep in touch, 到時交換下胡上&朱小的試題呀, 資訊呀都得wor~~ 總之, 我都想信兩間都係好學校, 都會教出好的小朋友~~

醒目開學勳章

cheukyinma

比我都會揀間近d既小學,因為小朋友返學放學d時間都好d呀,希望你個小朋友校園生活愉快

montana,

THX~~
大家加油呀~~
其實囡囡都好似鍾意朱小多過胡上, 可能先入為主, 又或者校舍問題啩, 但當我同佢講, 如果讀胡上, 媽咪可以每日返工前都親自送佢返學, 佢就好開心咁話好了 (事關佢係在九龍的幼稚園讀, 每天返學都係搭校巴, 佢好羨慕同學仔有媽咪送返學, 甚至叫我不要返工, 送佢返學呀, 但我話我唔做嘢, 就買唔到玩具俾佢玩, 佢竟然話佢唔玩玩具喇, 只係想要媽咪日日接佢返學放學wor, 所以而家我至少可以送佢返學, 佢已經好開心了~~)

原帖由 montana 於 09-7-16 02:36 發表
cheukyinma

比我都會揀間近d既小學,因為小朋友返學放學d時間都好d呀,希望你個小朋友校園生活愉快

"Katherine Woo" is also one of the hot choice in Shatin. It's quite difficult to compare which one is "better".
Congratulation for getting a place in a school that is "suitable" for your kid.
My friend's kid is also studying in "Katherine Woo" and she feels it's suitable for her kid, too.
So, do stick to your choice and your kid will have a happy school life either.

原帖由 cheukyingma 於 09-7-15 15:29 發表
咁多位, 好多謝有機會喺度同大家交流呀~~ 但同屋企人商量過, 我哋都係會轉去胡上, 因為地點較近住家, 希望大家的小朋友都可以有一個開心的小學生活啦~~ 大家都要努力呀~~ ...

THX~~ cmama~~

你地會買咩書包呀?
好多都唔識揀呀我..
款款都話自己護脊

‹ 上一主題|下一主題