用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! ...
樓主: 丸媽媽
go

深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂!

余校長將於新學年離任,眾老師﹑家長和學生都感到依依不捨,校長在任4年間,深天不斷進步,成績有目共睹,更成為了區内一所備受歡迎的小學。

然而校長的新職仍未正式上任,卻有畢業生家長竟在EK某討論中,發表對個人對校長的負面批評,這對深天和校長都做成不同程度的傷害

作為成年人稍有點修養,即使對某人不滿也不會作出如此行為,實在是損人不利己,懇請該位家長自重

http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D3&page=2
∼面對不一定最難受 ∼許多事情的答案不是只有一個 ∼所以我們永遠有路可以走 ∼你能找個理由難過 ∼也一定能找到不難過的理由

+3金熱血 貢獻勳章

引用:余校長將於新學年離任,眾老師﹑家長和學生

原帖由 angeltong 於 16-07-11 發表
余校長將於新學年離任,眾老師﹑家長和學生都感到依依不捨,校長在任4年間,深天不斷進步,成績有目共睹, ...
你覺得換校長後深天變好,佢覺得變差咗,唔講得㗎?....
換校長後的確走咗一批老師及工友;佢的留言又有幾唔自重呢?.....

回覆 angeltong 的帖子

EK FORUM 係個個都有權力去發表自己既意見, 我唔覺得有咩問題, 正如你都在此發表係個人意見啦, 咁唔通我地又會在此批評閣下? 老實講, 如果之前2個校長(鍾校長/余校長)比較, 有子女就讀就會知道相差甚遠, 可能閣下確實沒有此經驗, 不怪, 不怪

tonyip    發表於 16-7-15 01:39

當然人人都有發表言論的自由,網上言論更達至自由泛濫
但作為一位家長,對老師或校長滿意也好,怨憤也好,在學校或深天討論區上不說,卻在別處說三道四,這行為跟性格不合男女,分開後向對方朋友講是講非有咩分別?

我只是不忍看到深天家長有如此質素,也希望子女畢業後,對母校只有懷念愛護而不是埋怨比較
∼面對不一定最難受 ∼許多事情的答案不是只有一個 ∼所以我們永遠有路可以走 ∼你能找個理由難過 ∼也一定能找到不難過的理由

+3金熱血 貢獻勳章

引用:當然人人都有發表言論的自由,網上言論更達

原帖由 angeltong 於 16-07-11 發表
當然人人都有發表言論的自由,網上言論更達至自由泛濫
但作為一位家長,對老師或校長滿意也好,怨 ...
人地講緊間學校的新校長,咁認識該校長的人去發表評價又唔啱?

angeltong 發表於 16-7-11 04:32
余校長將於新學年離任,眾老師﹑家長和學生都感到依依不捨,校長在任4年間,深天不斷進步,成績有目共睹, ...

有幾唔自重? 人地講出自己的感覺唔得嫁?

我仔幾年前係深天畢業,而外甥女剛在余校長到任時入讀, 我都覺得與鍾校長時期相比深天係差左,
加上又走左多位老師, 連做了多年的工友都走晒, 感覺余校長在人事管理及行政上有D問題

回覆 tonyip 的帖子

所言甚是.... 我都正有同感

回覆:深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂!

校長無論有功還是有過都好,每個學生及家長都各有唔同嘅感受。而家知道余校長將會離開,只想為她送上祝福,亦希望新校長能帶領深天不斷進步。

阿女已經畢業咗兩年,至今對仍然好掛住深天嘅一草一木,以及校長﹑老師﹑同學 😘

回覆 妹妹頭 的帖子

想問下,深天功課輔導班係低收入家庭先可以申請,仲係所有同學仔都可以申請啊?

丸媽媽 發表於 09-7-4 22:56
學校網頁寫話未囉! 不過我又覺得時間都ok,如果改遲返可能又會遲放學,返到屋企時間買少見少,遲下你囝囝開 ...

請問深井天主教叩門面試問d 咩架???

丸媽媽 發表於 09-7-4 22:56
學校網頁寫話未囉! 不過我又覺得時間都ok,如果改遲返可能又會遲放學,返到屋企時間買少見少,遲下你囝囝開 ...

你叩門入深井天主教, 有無宗教分數 你幾多分入到??

+3金熱血 貢獻勳章

angelchan924 發表於 17-3-1 12:55
你叩門入深井天主教, 有無宗教分數 你幾多分入到??

佢個囡當年係插入小二,唔使計分㗎....

小一叩門階段應該唔會理係咪天主教徒....

+3金熱血 貢獻勳章

angel1404 發表於 16-9-3 01:30
回覆 妹妹頭 的帖子

想問下,深天功課輔導班係低收入家庭先可以申請,仲係所有同學仔都可以申請啊? ...

如果你指的是「區本課後功課輔導」,係畀獲得津貼/領取綜援/低收入/新來港學童申請的....