用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! ...
樓主: 丸媽媽
go

深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! [複製鏈接]

原帖由 chan803 於 09-7-14 15:55 發表

咁又未必 wor, 老師到時可以安排佢企粉藍色o個邊架 ma.
段估女仔都係鍾意粉紅, 較少只會買 粉藍色 掛

唉...有時學校安排嘅野可以好古怪嘅...比如話朗誦呀, 合唱團呀果d, 老師預咗你地係兩隻色每樣一件, 可能要女仔全部著粉紅色, 咁就會出事囉.
不過唔理住喇, 因為如果阿女鐘意粉藍色多d, 佢第日返學都會揀粉藍色著多, 就算買咗粉紅色比佢都可能唔會著, 所以都係買住兩件粉藍色先...

by the way, 細個d嘅女仔可能會多數鐘意粉紅色, 不過我個女升小五喇, 佢嫌粉紅色可愛得滯, 所以先唔鐘意...

醒目開學勳章

原帖由 hgrace 於 09-7-15 11:30 發表

唉...有時學校安排嘅野可以好古怪嘅...比如話朗誦呀, 合唱團呀果d, 老師預咗你地係兩隻色每樣一件, 可能要女仔全部著粉紅色, 咁就會出事囉.
不過唔理住喇, 因為如果阿女鐘意粉藍色多d, 佢第日返學都會揀粉藍色著多 ...

升p.3的同學仔, 班主任在做校服前已經打電話給家長,
講明要買兩款顏色的校服

原帖由 hgrace 於 09-7-15 11:30 發表

不過唔理住喇, 因為如果阿女鐘意粉藍色多d, 佢第日返學都會揀粉藍色著多 ...

原來有得揀又係會變成一個煩惱

Hi, 各位家長你地好呀~囡囡插班2年級成功喇. 我地成家都好開心  .  希望日後大家多多交流.

原帖由 sunsunsandy 於 09-7-16 21:08 發表
Hi, 各位家長你地好呀~囡囡插班2年級成功喇. 我地成家都好開心  .  希望日後大家多多交流.

hi~我認得你囡囡呀! 大家都係由何x轉過黎,真有綠啊

囡囡6月中考插班試,你地係咪遲一批考?

原帖由 丸媽媽 於 09-7-16 21:12 發表

hi~我認得你囡囡呀! 大家都係由何x轉過黎,真有綠啊

囡囡6月中考插班試,你地係咪遲一批考?

你都係何x轉入深天嫁. 我地真係好有緣呀!  你囡囡係咪同我囡一班架??  我囡1B班!!  我係好遲果批, 14/7考試, 不過15/7就知結果啦.  今日去註冊, 但要自己去訂校服同買書law. 我之前响何x買晒書, 仲諗住冇得退$, 點知都俾我退到. 真係好喇!!   ha~唔知阿囡今次會唔會同你囡囡一班呢??

原帖由 sunsunsandy 於 09-7-16 23:24 發表

你都係何x轉入深天嫁. 我地真係好有緣呀!  你囡囡係咪同我囡一班架??  我囡1B班!!  我係好遲果批, 14/7考試, 不過15/7就知結果啦.  今日去註冊, 但要自己去訂校服同買書law. 我之前响何x買晒書, 仲諗住冇得退$, 點 ...

我地之前唔同班,囡囡係1C,我都希望我地兩個囡囡編埋一班,到時又多個照應

原帖由 丸媽媽 於 09-7-17 00:53 發表

我都希望我地兩個囡囡編埋一班,到時又多個照應:yummy :

我都係咁話. 學校依家仲未有編班結果. 都唔知要等幾耐.

原帖由 sunsunsandy 於 09-7-17 22:13 發表

同唔同班都好,多d入黎bk交流都一樣啫  之前我地果間好似無家長識上bk咁!

你買書未呀? 書單入面包括埋一本升小二暑期作業,應該開學要交,囡囡已經開始左做,不過內容頗深,尤其中文&常識,每課都有一大篇閱讀理解,每次囡囡只可以自己做到一半,其餘等我放工返黎PG佢

原帖由 丸媽媽 於 09-7-18 01:15 發表

同唔同班都好,多d入黎bk交流都一樣啫  之前我地果間好似無家長識上bk咁!

你買書未呀? 書單入面包括埋一本升小二暑期作業,應該開學要交,囡囡已經開始左做,不過內容頗深,尤其中文&常識,每課都有一大篇閱讀理解,每次 ...

好呀!我得閒會多d上黎交流下. 係~~之前果間真係冇咩家長响bk.
吓~咩要做暑期作業...我未買書嫁. 之前去左就近書局問, 但d書好多都冇, 所以諗住遲d買 (實在唔想出去九龍城買,好遠...). 你唔講我真係察覺唔到有本小一升二作業. 阿囡之前做晒何x果本. 依家話俾佢知要做多本, 佢實 ....

咁我今雲真係要快d去買書啦.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 sunsunsandy 於 09-7-17 22:13 發表

P1 編班結果 會在 21/8 公佈, 我估 P2 都會係差唔多時候掛

原帖由 sunsunsandy 於 09-7-22 01:30 發表

好呀!我得閒會多d上黎交流下. 係~~之前果間真係冇咩家長响bk.
吓~咩要做暑期作業...我未買書嫁. 之前去左就近書局問, 但d書好多都冇, 所以諗住遲d買 (實在唔想出去九龍城買,好遠...). 你唔講我真係察覺唔 ...

你囡囡真係乖,咁快做晒本鼠期作業,我隻懶鬼丸只係做左1/3咋! 不過都要停工,搞掂深天呢本先算

做咗1/3都唔叫懶鬼啦! 我兩個細路做咗1/10都冇...

原帖由 丸媽媽 於 09-7-23 00:24 發表

你囡囡真係乖,咁快做晒本鼠期作業,我隻懶鬼丸只係做左1/3咋! 不過都要停工,搞掂深天呢本先算

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-7-22 16:16 發表

P1 編班結果 會在 21/8 公佈, 我估 P2 都會係差唔多時候掛

P.2 - p.6 的分班結果, 在13/7派成績表時 ,已經寫了在成績表裡 , 由於她們是插班生 ,應該8月尾班主任會打電話給家長.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggy 於 09-7-23 16:43 發表

P.2 - p.6 的分班結果, 在13/7派成績表時 ,已經寫了在成績表裡 , 由於她們是插班生 ,應該8月尾班主任會打電話給家長.

乜 p5 升 p6 唔係原班升架

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-7-23 16:52 發表

乜 p5 升 p6 唔係原班升架

p5都是原班升上p.6, 所以p4要努力, 否則不能升上精英班

Peggy / hgrace,

請問柴上是否每星期都會有中英默書各一次? 通常星期幾默?
因為都要避開默書前一天放學安排eca

醒目開學勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-7-23 23:19 發表
Peggy / hgrace,

請問柴上是否每星期都會有中英默書各一次? 通常星期幾默?
因為都要避開默書前一天放學安排eca

每星期都會有中英默書各一次
逢星期二 & 四

原帖由 peggy 於 09-7-24 01:04 發表

每星期都會有中英默書各一次
逢星期二 & 四

唔該晒! Peggy

再問~咁默書分會會平均計入成績表? 大仔以前小學,默書分會平均計入測驗分,到考試時其中一科考默書(中/英都係),一次過默完個分再計入成績表,唔知柴上係咪?

醒目開學勳章

默書分不會平均計入測驗分,到考試時考默書(中/英都係),一次過默完個分再計入成績表
‹ 上一主題|下一主題