用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! ...
樓主: 丸媽媽
go

深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂!

號外~號外~

學校已經放左升中派位結果上網,快得佢地吖

睇落又真係派得幾好喎! 與有榮焉

http://www.cwk.edu.hk/schoolInfo/08-09P6ToF1.pdf

請問此校是否p1-p6,全部以普通話教授中文科?
∼面對不一定最難受 ∼許多事情的答案不是只有一個 ∼所以我們永遠有路可以走 ∼你能找個理由難過 ∼也一定能找到不難過的理由

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 angeltong 於 09-7-9 22:02 發表

應該未係, 今年 (09-10) p1 會全部以普通話教授中文科.

好似 08-09 的 p1 都係

醒目開學勳章

原帖由 angeltong 於 09-7-9 22:02 發表

不是, 2007年的p.1先改用普通話教中文, 即暫時只有p.1-p.3用普通話教中文

報到!!

今日返咗學校攞成績表, 報校車同買書.
其實有冇人覺得今年校車車費好貴呢? 深井去麗城都400per head...如果有輔導課遲放學仲要加多20, 有d搶錢...

原帖由 丸媽媽 於 09-7-4 20:26 發表
開張喇!

囡囡今年插班升小二,多多指教 !!!

丸媽媽, 我個仔今年升2C班呀!你個女知道讀冰班未?

原帖由 hgrace 於 09-7-13 11:34 發表
報到!!

今日返咗學校攞成績表, 報校車同買書.
其實有冇人覺得今年校車車費好貴呢? 深井去麗城都400per head...如果有輔導課遲放學仲要加多20, 有d搶錢... ...

我諗差唔多,4字頭我估算係公價,而且深井過黎荃灣果段路都唔短,我囡囡舊校校車由石圍角過麗城都要收450

不過都覺得遲放學加費用又真係唔係幾岩,路程又唔係長左,只係學校行政上安排,學生都係被動者,呢項應該放o係車商標書中覆行既附帶條件之一嘛,我大仔以前小學都未試過有課外活動遲放學要加$:;pppp:

原帖由 hgrace 於 09-7-13 11:38 發表

丸媽媽, 我個仔今年升2C班呀!你個女知道讀冰班未?

學校通知我聽日先去買書/做校服,聽晚至話你知冰班吓

今日帶大女返學校做新校服, 阿女話唔想要粉紅色, 所以買咗兩件粉藍色. 不過如果第日有FUNCTION要著粉紅色, 到時都要買多件...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 hgrace 於 09-7-14 15:50 發表
今日帶大女返學校做新校服, 阿女話唔想要粉紅色, 所以買咗兩件粉藍色. 不過如果第日有FUNCTION要著粉紅色, 到時都要買多件...

咁又未必 wor, 老師到時可以安排佢企粉藍色o個邊架 ma.

段估女仔都係鍾意粉紅, 較少只會買 粉藍色 掛

原帖由 chan803 於 09-7-14 15:55 發表

咁又未必 wor, 老師到時可以安排佢企粉藍色o個邊架 ma.

段估女仔都係鍾意粉紅, 較少只會買 粉藍色 掛

囡囡都係話藍色靚d,不過我照每色買一件,女仔d口味5時花6時變,睬佢都傻

題外話,呢期為左想了解"柴上"多d,就係江湖中(i.e. blog)search下講關於學校既事,睇到校監羅神父既blog,又發現原來有個男童星都係讀我地學校,不過我就完全好似未睇過呢個人d戲

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!KQ ... rq/article?mid=1207

醒目開學勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-7-14 23:26 發表
題外話,呢期為左想了解"柴上"多d,就係江湖中(i.e. blog)search下講關於學校既事,睇到校監羅神父既blog,又發現原來有個男童星都係讀我地學校,不過我就完全好似未睇過呢個人d戲

http://hk.myblog.yahoo.com ...

譚竣浩同囝囝一班, 坦白講我覺得他真人一d也不靚仔or可愛, 很多同學仔可愛過佢,靚仔過佢,
睇過2-3套film, 覺得他不懂做戲 ,咁都可以做童星

醒目開學勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-7-14 19:21 發表
個人覺得深天嘅校服,女仔靚過男仔好多,粉藍粉紅一樣咁靚。
另外想請教下,小一適應課話要穿校服,但校服又要到第一天小一適應課(26/8)先派發,咁即係點?即場換校服嗎?
...

26/8先有, 真係好遲喎, 囝囝&囡囡都未買校服, 我會8月中先到校服公司買現貨

原帖由 peggy 於 09-7-15 00:03 發表

26/8先有, 真係好遲喎, 囝囝&囡囡都未買校服, 我會8月中先到校服公司買現貨

我地插班生27/8先有得返學校拎,不過可能都會直接上校服公司取,揀埋d平日仲要限時限刻,你估個個家長都唔駛做咩

醒目開學勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-7-15 00:13 發表

我地插班生27/8先有得返學校拎,不過可能都會直接上校服公司取,揀埋d平日仲要限時限刻,你估個個家長都唔駛做咩

不只插班生, 所有做校服的學生都是27/8返去取, 聽聞那天還是open day

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-7-14 19:21 發表
個人覺得深天嘅校服,女仔靚過男仔好多,粉藍粉紅一樣咁靚。
另外想請教下,小一適應課話要穿校服,但校服又要到第一天小一適應課(26/8)先派發,咁即係點?即場換校服嗎?

...

我都唔明呀, 諗住到 8月中再問下學校 law.

原帖由 peggy 於 09-7-15 00:21 發表

不只插班生, 所有做校服的學生都是27/8返去取, 聽聞那天還是open day

所有13or14/7返學校做嘅校服都係27/8返學校拎, 不過大女24/8要返學校參架風紀集會, 所以都會早少少去校服公司拎...