用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! ...
樓主: 丸媽媽
go

深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! [複製鏈接]

是嗎? 這間學校好多新移民架?

原帖由 丸媽媽 於 09-8-30 07:55 PM 發表

對呀! 這校我最滿意是軟件(即課程),小一及小二中英文科以校本課程編排,兩科均沒有有教科書,以故事書作題材,中英文科各單元老師會為每位學生訂裝好一份完整file,每份file還附載清晰的"單元指引"及"教學流程"給家長參 ...

原帖由 PinguLinusLee 於 09-8-31 12:25 發表
是嗎? 這間學校好多新移民架?

基本上間間學校都有,不過都係果句,睇你用咩眼光睇人,見到新移民同學,體會到果d小朋友同港產學生有某些分別,例如佢地有d屋企無人識教,無補習,但成績非常好,值得反思

咁我都認同你的見解,我以前讀書時都有新移民同學,佢哋真係好勤力,因為佢哋好難得先可以落嚟香港讀書,所以會好珍惜。若果學校有呢類真正有動力的學生都可以引起其他人的學習態度。

原帖由 丸媽媽 於 09-8-31 01:34 PM 發表

基本上間間學校都有,不過都係果句,睇你用咩眼光睇人,見到新移民同學,體會到果d小朋友同港產學生有某些分別,例如佢地有d屋企無人識教,無補習,但成績非常好,值得反思 ...

thanks!我就係見佢地啲課程幾有趣,又係小班,所以睇緊.不過驚佢雜嘅意思,係啲小朋友曳唔曳(品行),我唔在意係咩人,但希望有家教(非學業成績).而家啲學生唔同我地個年代,壞起黎好得人驚.
原帖由 丸媽媽 於 09-8-30 19:55 發表

對呀! 這校我最滿意是軟件(即課程),小一及小二中英文科以校本課程編排,兩科均沒有有教科書,以故事書作題材,中英文科各單元老師會為每位學生訂裝好一份完整file,每份file還附載清晰的"單元指引"及"教學流程"給家長參 ...

原帖由 llcathy2004 於 09-9-1 10:20 發表
thanks!我就係見佢地啲課程幾有趣,又係小班,所以睇緊.不過驚佢雜嘅意思,係啲小朋友曳唔曳(品行),我唔在意係咩人,但希望有家教(非學業成績).而家啲學生唔同我地個年代,壞起黎好得人驚. ...

ic,小學階段小朋友仲細,頑皮d實有,但點都唔會壞得去邊,而且學校都算管得嚴,放心

你講得好岩,品行好唔好肯定出自"家教",有個朋友囡囡在港島一間名女校讀,其中一個同學媽咪係某間芭蕾舞學院老闆,朋友形容佢係學校都算"極品",舊年小一成日口口聲聲叫我朋友囡囡做x肥妹

其實我係想講,除左新移民間間學校有之外,無家教學生一樣有機會在每間學校出現

仔仔1B班,報到!
今天收到學校很多通告,有一個問題? 什麼是 Student Reference Number? 在那裡可找到? 還有我讓仔仔午餐吃陽光飯盒,不知其他家長怎樣?它們的飯盒質素好嗎?

醒目開學勳章

原帖由 Hon 於 09-9-2 01:42 發表
仔仔1B班,報到!
今天收到學校很多通告,有一個問題? 什麼是 Student Reference Number? 在那裡可找到? 還有我讓仔仔午餐吃陽光飯盒,不知其他家長怎樣?它們的飯盒質素好嗎? ...

Student ref. no. 可以係小一註冊証找到,
這飯商是今年新轉的, 所以不太清楚

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-7-14 23:12 發表

囡囡都係話藍色靚d,不過我照每色買一件,女仔d口味5時花6時變,睬佢都傻

真係比你講中, 囡囡網上睇校服時, 明明係話鍾意粉紅色多 d, 點知兩次都係揀藍色校服著先 . 佢原來鍾意藍色校服多 d 架

thanks~~明白!
想問多一句,通常每日要幾多時間完成功課?聽聞都唔少?
原帖由 丸媽媽 於 09-9-1 23:36 發表

ic,小學階段小朋友仲細,頑皮d實有,但點都唔會壞得去邊,而且學校都算管得嚴,放心

你講得好岩,品行好唔好肯定出自"家教",有個朋友囡囡在港島一間名女校讀,其中一個同學媽咪係某間芭蕾舞學院老闆,朋友形容佢係 ...

原帖由 llcathy2004 於 09-9-2 11:38 發表
thanks~~明白!
想問多一句,通常每日要幾多時間完成功課?聽聞都唔少?  

hehe~我答埋呢次,再share多d無問題,不過開另一個topic講會便d   

做功課快慢因人而異,囡囡做功課算專心,不過慢,因為佢鍾意挑龍挑花,要寫到d字靚靚,同埋好多時功課都要圖文並茂(寫字+畫公仔),所以她大約要1.5-2hrs完成

原帖由 chan803 於 09-9-2 10:33 發表

真係比你講中, 囡囡網上睇校服時, 明明係話鍾意粉紅色多 d, 點知兩次都係揀藍色校服著先 . 佢原來鍾意藍色校服多 d 架

same here:;pppp:

上星期取了校服回家試穿,仍是說藍色靚過粉紅,但當我問她想揀第1日返學著咩色? 她說要著粉紅

心諗: 亞囡你駛駛咁飄忽...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-9-2 12:40 發表

same here:;pppp:

上星期取了校服回家試穿,仍是說藍色靚過粉紅,但當我問她想揀第1日返學著咩色? 她說要著粉紅

心諗: 亞囡你駛駛咁飄忽... ...

哈哈

不過大致上都係多 d 人 鍾意紛紅色.

丸媽媽> 我 囡囡讀2C班, 你囡囡咩班呀?

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-2 19:43 發表
我無影印小一註冊証,是否等同POA No.?

另外聽外甥女講,佢今年小五,試過三間飯商,呢間「活力」已算很好,大家放心。

小一註冊証果個學生編號,其實即係出世紙加括孤no.....例如出世紙no. Y123456(7),學生編號就是Y1234567

原帖由 sunsunsandy 於 09-9-2 17:04 發表
丸媽媽> 我 囡囡讀2C班, 你囡囡咩班呀?

aiya,又係同唔到班,囡囡2B班呀

唔知校車同唔同呢? 囡囡搭7號車

仲有亞囡話佢舊校1C班都有個女同學又係轉左黎,不過一樣唔同班,佢同學編左2A

原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-2 23:08 發表
大鑊!填錯咗又交埋添,點算?

係咪講緊牙科保健果張? 我諗填錯都唔怕既,反正遲下都有個牙科保健編號(第一次檢查牙齒時派)
放心,一定唔止你一個家長填錯

原帖由 丸媽媽 於 09-9-2 23:30 發表

係咪講緊牙科保健果張? 我諗填錯都唔怕既,反正遲下都有個牙科保健編號(第一次檢查牙齒時派)
放心,一定唔止你一個家長填錯

但我見牙科保健上面的學生編號是9個位的,但Y123456(7)加埋都得8個. 最後我冇填交咗!

另外小一註冊証是怎樣的,我仔仔是第一輪自行收生入的,好像唔見有?
‹ 上一主題|下一主題