用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂! ...
樓主: 丸媽媽
go

深井天主教小學(柴天上)...入來慢慢傾喇喂!

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-20 18:57 發表
揾我位馬老師無提及換校服,只有提當日會派發校服,同埋要帶長抽衫以備不時之需(因開冷氣),其他野都好詳盡,連校外碧堤迥旋處無停車位置,放低架車再送小朋友入學校好易會俾警察抄牌都講埋。
真係幾細心!

...

26/8 應該係便服日掛:D

不過 26號攞校服, 27號就要著, 咁即係洗唔洗好呢

可能係洗住一套先, 乾得切就著, 乾唔切就著無洗的一套

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-8-20 17:26 發表

唔知會唔會做好朋友呢

班主任仲講咗 d 乜呀? 佢搵我時忙緊, 請佢搵內子, 點知內子又聽唔到佢 個 call

知唔知係咪 26/8 返到學校先至換校服呀 ...

26/8 可以穿便服, 27日&28日就一定要穿校服
今日我先去買校服, 所以有時間洗

Miss Lee說的跟校網的差不多
順便說說Miss Lee是個不錯的老師, 年紀約50歲, 她很有愛心和耐性教小朋友,她是主要教英文的,這幾年都是教p.1&p.2, 她做囡囡的班主任 , 我十分放心呢.

希望我的囡囡和你的囡囡能做好朋友吧.

原帖由 hgrace 於 09-7-13 11:38 發表

丸媽媽, 我個仔今年升2C班呀!你個女知道讀冰班未?

今日收到班主任來電,囡囡編入2B班~無緣

Peggy,
囡囡班主任係凌老師,她有沒有教過你囝囝?

醒目開學勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-8-22 02:04 發表

今日收到班主任來電,囡囡編入2B班~無緣

Peggy,
囡囡班主任係凌老師,她有沒有教過你囝囝?

p2教過囝囝宗教, 囝囝話凌老師很nice

醒目開學勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-24 19:26 發表
又話今日(24/8)公佈小一編班同適應課時間表,點解校網唔見有?

應該重做不切, 囝囝今朝放學時見到d書記重打緊

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-24 22:07 發表
妳囝囝咁早就要返學?Why?

風紀工作坊?

醒目開學勳章

囝囝做童軍,返學校集訓&幫手清潔課室

原帖由 peggy 於 09-8-20 23:37 發表

26/8 可以穿便服, 27日&28日就一定要穿校服
今日我先去買校服, 所以有時間洗

Miss Lee說的跟校網的差不多
順便說說Miss Lee是個不錯的老師, 年紀約50歲, 她很有愛心和耐性教小朋友,她是主要教英文的,這幾年都是教 ...

我絶對認同你說法...李老師係一個好細心和對學生愛護有加的老師...知道小一的學生通常有咩漏帶及漏寫的情況 , 會加意提點學生及家長

醒目開學勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-26 17:34 發表
今日見到幾位童軍小朋友,見佢地好努力幫手,同佢地傾咗幾句,好乖好有教養,

係學校做童軍真係幾好, 可以訓練他們獨立, 識照顧自己 ,去幫忙別人, 囝囝現在還主動幫手做家務, 讀書方面都主動了一些, 因成績差的話, 會被趕出童軍的.

回覆 3# kiukiudaddy 的文章

每間新校舍總有一段未盡完善的過渡期,其實要預左涯一個時段,若然一切上晒軌道(軟件+硬件),又未必輪到我地咁輕易就插班或叩門成功

正如同事講我知,當年浸x仍是爛熔熔未入伙,開始接受第一批小一自行申請時,同事拎住份申請表(未填)經過門口裝裝下,打算視察下先決定申唔申請,咁岩遇著校長,笑容可掬地邀請同事入校參觀及介紹.....相對今時今日的姿態完全差天共地

原帖由 peggy 於 09-8-26 18:23 發表

係學校做童軍真係幾好, 可以訓練他們獨立, 識照顧自己 ,去幫忙別人, 囝囝現在還主動幫手做家務, 讀書方面都主動了一些, 因成績差的話, 會被趕出童軍的. ...

請問童軍幾年級才可以參加? 每星期集訓時間係邊日?

我都有興趣將來讓囡囡參加

醒目開學勳章

原帖由 丸媽媽 於 09-8-27 19:59 發表

請問童軍幾年級才可以參加? 每星期集訓時間係邊日?

我都有興趣將來讓囡囡參加

p.3可以參加童軍, 到時學校會派form給同學填, 再由老師挑選 ,逢星期五集訓,

兩位媽媽,請問何x是石圍角那間嗎?老師有愛心嗎?是否比較雜呢?算不算深?
正在選小學,希望能分享一下.謝.
原帖由 丸媽媽 於 09-7-23 00:24 發表

你囡囡真係乖,咁快做晒本鼠期作業,我隻懶鬼丸只係做左1/3咋! 不過都要停工,搞掂深天呢本先算

醒目開學勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-30 10:38 發表
peggy,

上小一家長講座時,陳主任話將會在星期六安排由校外機構主辦之收費課外活動班,請問以前在柴天時有無類似安排?

有如珠心算. 書畫班 . 抬拳 . 劎橋英文 . 游泳班 . 羽毛球 . 乒乓球 . 中樂班 .

原帖由 llcathy2004 於 09-8-30 05:34 發表
兩位媽媽,請問何x是石圍角那間嗎?老師有愛心嗎?是否比較雜呢?算不算深?
正在選小學,希望能分享一下.謝.

對呀! 這校我最滿意是軟件(即課程),小一及小二中英文科以校本課程編排,兩科均沒有有教科書,以故事書作題材,中英文科各單元老師會為每位學生訂裝好一份完整file,每份file還附載清晰的"單元指引"及"教學流程"給家長參考.....家長可完全掌握小朋友學到甚麼東西,這點令我感到學校實在太好服侍 另外常識科上下學期都各有一次outing,這點我亦是很欣賞

老師有愛心嗎? <--- ok啦!

是否比較雜呢? <--- 雜?! 睇你用咩眼光,無疑校內新移民佔比例頗高,比較少見身光頸靚金菠蘿模樣的同學仔又真既

算不算深? <--- 都唔算,尤其英文科較淺,但功課都算多,有時平日7-8樣,此外我覺得中文科比較難取分(答題要求頗高),囡囡算是很喜歡中文科,喜歡作句子及抄寫,但每次評估分數一般只得6x-7x,尤其中作,很多同學都不合格

中/英/數每次教完一個單元,都有該單元評估(分數不計入成績表),雖然感覺上好似經常要test,但亦可以令家長清楚小朋友強弱之處,至於默書也很輕鬆,每次正式默書都會先有2-3次pre-dict,每次預默只是範圍之1/3,小朋友經過數次預默,到正式默書前都會溫得很輕鬆