用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如中學問你小朋友,有什麼强項令到中學取錄,咁点答好? ...
go

如中學問你小朋友,有什麼强項令到中學取錄,咁点答好?

簽名被屏蔽

咁你小朋友有咩強項?
照直答啦

簽名被屏蔽

咁你小朋友有咩強項?
照直答啦
小朋友有什麼強項就講什麼。我們不是要孩子作一些假的故事,只要說出就是。
至於學校是否取錄,是它們的事,就算不收你孩子,這是他們的損失。
總之有什麼就直說,要真!

對呀, 我覺得考官都係睇小朋友反應同臨場表現,淡定答事實就是了.

原帖由 漢堡飽 於 09-7-4 23:16 發表
咁你小朋友有咩強項?
照直答啦
小朋友有什麼強項就講什麼。我們不是要孩子作一些假的故事,只要說出就是。
至於學校是否取錄,是它們的事,就算不收你孩子,這是他們的損失。
總之有什麼就直說,要真! ...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

當日小女去BPS面試,一入房,個外籍考官第一句就問我女兒,你媽媽在外面等你嗎?她有沒有跟你說甚麼?這些都是我沒有預計的問題,你知我女兒怎樣回答?她答了2點, 媽媽叫我第一是relax,第二是honest.

原帖由 blytheBB 於 09-7-4 22:33 發表
我想問d正路d ga答案,唔該.

原帖由 violetching 於 09-7-5 11:43 發表
當日小女去BPS面試,一入房,個外籍考官第一句就問我女兒,你媽媽在外面等你嗎?她有沒有跟你說甚麼?這些都是我沒有預計的問題,你知我女兒怎樣回答?她答了2點, 媽媽叫我第一是relax,第二是honest.
...

叻女!

平時讚賞小朋友的各種, 就是他的強

hi dder :
我記得你都係選梁銶琚架,你g ng g 佢係冇叩門位架, 萬一(希望大家都入到)派ng到都冇得去叩門wor , 唉~好惊呀
原帖由 dder 於 09-7-5 11:14 發表
對呀, 我覺得考官都係睇小朋友反應同臨場表現,淡定答事實就是了.
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原帖由 blytheBB 於 09-7-4 16:47 發表
如中學問你小朋友,有什麼强項令到中學取錄,咁点答好?

先做資料搜集, check check 個間中學d收生要求, 例如重學業成績或其它特異功能, 再看看你小朋友是否有此等條件, 有就教小朋友答得體些, 切不可死背, 冇就聽天由命, 正常學校都係考小朋友反應, 冇特定答案.

當年阿仔面試時校長問他今天最開心是什麼? 估唔到阿仔話最開心是見到校長, 我都忍唔住笑, 事後我仲笑阿仔係擦鞋仔.

回覆 5# violetching 的文章

請問你女兒是那一年升中的呢?最後成功入讀BPS嗎?
我女兒今年自行也報了BPS,明天便有結果了。
請問有無朋友清唔清楚BPS以往或今年有無叩門位呢?

Hi, Tangko,

我的女兒也是明天放榜丫!!
祝各位都能如願以償。
明天不用叩門。

原帖由 tangko 於 09-7-6 14:30 發表
請問你女兒是那一年升中的呢?最後成功入讀BPS嗎?
我女兒今年自行也報了BPS,明天便有結果了。
請問有無朋友清唔清楚BPS以往或今年有無叩門位呢? ...

原帖由 violetching 於 09-7-6 15:14 發表
Hi, Tangko,

我的女兒也是明天放榜丫!!
祝各位都能如願以償。
明天不用叩門。

大局已定,希望 9/7 BPS註冊時見!

BPS只是亞女的second choice, 佢的first choice係St Stephen's Girls.但兩間我都咁鐘意。

原帖由 tangko 於 09-7-6 18:25 發表

大局已定,希望 9/7 BPS註冊時見!

原帖由 violetching 於 09-7-6 21:45 發表
BPS只是亞女的second choice, 佢的first choice係St Stephen's Girls.但兩間我都咁鐘意。

知道了!
我女兒成功獲派BPS

We've got St Stephen's Girls

原帖由 tangko 於 09-7-7 09:45 發表

知道了!
我女兒成功獲派BPS

原帖由 violetching 於 09-7-7 10:56 發表

恭喜恭喜!

忍唔住, 因好想恭喜你有個咁smart ke 女兒, 同你女兒有個咁好ke mummy, 我想BPS 應該都收了她, 不過 1st choice 已比 SSGS 收左. 希望明年我女兒能得到同樣的result.

原帖由 violetching 於 09-7-7 10:56 發表

好好好多謝你!BPS永遠也是一個謎。
預祝你女兒明年考到心儀的學校。

原帖由 mamimummy 於 09-7-7 11:30 發表
忍唔住, 因好想恭喜你有個咁smart ke 女兒, 同你女兒有個咁好ke mummy, 我想BPS 應該都收了她, 不過 1st choice 已比 SSGS 收左. 希望明年我女兒能得到同樣的result.

...

一早就知啦,
基於我唔係胡少x/何日x....學位己小咗,又知冇叩門位.
所以我女 like 陳瑞芝多d.
如果梁銶琚收咗我, 一定係自行收了我.
都好既,講明唔駛哂時間. 所以無惊過.反而
之後個friend話比我知,陳瑞芝好似上年冇叩門位.呢樣先惊..
萬一今年無就死啦(有都係幾個,不過都要博)........好彩今年有叩門位.仲收咗我女....真係飲得杯落...
其實可唔可以係填派位前(自行and中央),知道個間學校有無叩門位.如果知道,填表次序可能有唔同方法.希望下年小六生多d收料啦......

原帖由 0120 於 09-7-6 10:32 發表
hi dder :
我記得你都係選梁銶琚架,你g ng g 佢係冇叩門位架, 萬一(希望大家都入到)派ng到都冇得去叩門wor , 唉~好惊呀  ...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.