用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2009/10 聖保祿天主教小學小二
樓主: irenec
go

2009/10 聖保祿天主教小學小二

今日亞女一放學就喊哂話,中測仲有一張紙未做,正想鬧佢,佢就話:老師話夠鐘停筆,即刻有幾個女仔一齊喊,因為都係做唔哂,真係有三份閱讀理解,睇都睇唔切喎!!!
原帖由 Rattie 於 09-10-20 13:30 發表
今次份卷算係正常啦,我最擔心係明天嘅中測,聽聞會有三份閱讀理解共佔50分,亞大小姐分分鐘gel!

次做唔哂, 其實時老師會教點去做份卷,如做邊D先等.有講頭兩頁要十分鐘攪掂(共七張紙).
原帖由 @MAAK@ 於 09-10-21 23:02 發表
今日亞女一放學就喊哂話,中測仲有一張紙未做,正想鬧佢,佢就話:老師話夠鐘停筆,即刻有幾個女仔一齊喊,因為都係做唔哂,真係有三份閱讀理解,睇都睇唔切喎!!! ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

今日派咗中文卷,好彩都有7X分

hi ~ candy

小女幼稚園時都係長頭髮,剪短都捨得.只是有其它小朋友話佢短頭髮是男孩子,她又不知如何反駁,自已生氣罷了!
小小人兒已有埋堆、講是非等情景,絕對是社會的縮影.
原帖由 candy_kent 於 09-10-22 11:28 發表

snkwok,
用了三個月時間睿教, 睇來你家大小姐一定好想留長髮定啦 !

亞囡話全班最高分都只有93分
原帖由 @MAAK@ 於 09-10-22 19:11 發表
今日派咗中文卷,好彩都有7X分

常識科最難温習

簽名被屏蔽

都好多人唔合格.不供詞填充都有,但佢哋OK,反而閱讀理解睇唔切,亞女話老師講一定要睇哂段文先可作答,當然啦,咁我話當唔夠時間,你就睇咗D問題先啦,佢就話唔可以咁!!

簽名被屏蔽

小一多數都是供詞填充,不供詞填充題就用「已有知識」,范圍很廣...
原帖由 candy_kent 於 09-10-23 16:22 發表

不供詞填充是否用番課文既詞語定唔係架 ?

大小姐中文科失分多數是寫錯字.

終於可以休息返2個禮拜, 4科順利過渡都算飲得杯落
snkwok, 有冇發覺今年派卷超快, 4科都係今日test~第日派, 我囡同我講, 常識老師話 : "今次測驗 90 同 80 分得好少同學, 70 同 60 最多, 唔合格都有 !" 但我睇返份卷, 都有d考學生識唔識睇問題架 ?! 唔可以照課本c 記, 有d d 難度 !

原帖由 snkwok 於 09-10-28 01:47 發表
大小姐中文科失分多數是寫錯字.

簽名被屏蔽

有供詞建議小朋友要識寫,佢地時會,時字太筆劃太複雜跟本抄唔到.
原帖由 candy_kent 於 09-11-2 09:31 發表
想問下小二家長,  常識科小一果時有無供詞架 ?  

有無出課外題 ?

有無tips提點下我地小一生要留意下呢 ?

我家大小姐八到有好多同學都有80幾分.
常識最難是考書上的知識好少,多數要自已識執生,識變通,還要多留意時事。
原帖由 irenec 於 09-10-31 08:56 發表
終於可以休息返2個禮拜, 4科順利過渡都算飲得杯落
snkwok, 有冇發覺今年派卷超快, 4科都係今日test~第日派, 我囡同我講, 常識老師話 : "今次測驗 90 同 80 分得好少同學, 70 同 60 最多, 唔合格都有 !" 但 ...

去到高常識反而最容易A,溫辛苦最易到九字頭

注意詳答題時唔可以太簡單好多時D答案或錯論據夠就架啦。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

有。两題選擇題,各2分。

原帖由 candy_kent 於 09-11-9 09:59 發表

snkwok
小一小二既常卷有無出課外題架 ?  比例幾多到 ?