用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2009/10 聖保祿天主教小學小二
樓主: irenec
go

2009/10 聖保祿天主教小學小二

醒目開學勳章

到時會派校歷表,就會寫清楚邊一個星期6輪到邊晝返。

星期6時間係:0755 - 1245

09/10年既返放學時間係新既,返多0左10分鐘學:上午班比起往時,早0左5分鐘打鐘,遲0左5分鐘落堂;下午班上堂時間照舊,放學遲0左10分鐘,所以星期6都返早0左放遲0左。

上下午班制,真係要多0的時間老師先够用。

原帖由 candy_kent 於 09-8-21 16:46 發表

yongxin & irenec,
多謝資料 !  原來自己眼大睇過龍, 初初仲未知自己攪錯左, 睇多兩次至知, 真係年紀大, 機器壞, 好彩有兩位高人指點下, 現在明白了  !

小一即係9月19日星期六返學, right ?? ...

簽名被屏蔽

各位媽咪:
星期六家長日,當日我沒空出席,有乜新消息可否通知一下.
唔該晒

去年亞女第一個月返學都話只有一個小息,因為細小息只有五分鐘,太短了.不覺得是小息.  

原帖由 candy_kent 於 09-8-18 10:41 發表

YongXin,
多謝資料, 你太好人啦, 現在我又知多d啦.

請問大小息先定係細小息先架 ?  

我只係同囡囡提過應該會有兩個小息, 我叫佢第一個小息一定要去廁所, 洗手及食茶點, 第二個小息才去玩.  因為我都怕佢玩得太開 ...

簽名被屏蔽

佢地班大小姐係咁架, 一係放學返嚟食物盒原封不動, 話玩到冇時間食嘢, 一係就清晒, 話係學校食晒, 下次帶多啲喎。

原帖由 candy_kent 於 09-9-4 14:27 發表
囡囡都話連個大小息都唔夠喉, 無乜時間玩wor.

簽名被屏蔽

Hi ~ candy_kent,

我囡話依家小息都係兩個兩個一齊排隊上落樓梯, 你放心啦
P1 & P2 都係一樓, 應該唔大問題嘅!

原帖由  於 09-9-7 21:43 發表
irene,
我聽小女話小息要兩個兩個排隊落樓下, 落到去咁邊度仲有時間食野呀 !!  
是否呢個安排只會發生在小一身上呢 ??

簽名被屏蔽

今天派中文創意默書卷,亞女考到95分,但她一點也不開心,還一肚子氣!大哭了一場!
原來有个同學考到100分,但那同學的改正比她還多!
我說,100分不是全做對了嗎?為什么要改正?
原來是:
例句:清  答:清凉,那同學的答案只有一個字:凉
所以老師要她改正,寫回两個字.
雖然她全答對了,但不依照例句,不能給100分吧!
這樣真是不公平!
7歲小女孩回家哭訴老師不公平!要不要跟學校反映一下?

簽名被屏蔽

創意默書就是:不是考書本上的東西.
一年級有架 .上下學期各一次.
例如:水部的字 寫五個,木部的字寫五個.
拚字 ,日+青=晴 ,水+青=?等等
就是考小朋友對己有知識的運用.

簽名被屏蔽

小一上下學期各一次創默, 成績唔會計入平均分內, 大部份係填課文學過嘅詞語, 教過既相反詞 ... 都唔太難既, 類似中測咁    

原帖由 candy_kent 於 09-9-28 19:17 發表
其實中文創意默書係點架?  幾多次 ?  一年級有無架 ?
可否分享下......謝謝 !

簽名被屏蔽

P2 媽咪, 週三數 test 啦, 各位大小姐準備好未呀 ? 我已經開始陪讀啦 你地呢 ?

原帖由 irenec 於 09-8-8 22:47 發表

Class 2A
@MAAK@

Class 2C
GiCa
snkwok
irenec

數測順利過渡
中、英、常 跟住上

中文閱讀理解要惡補

簽名被屏蔽