用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2009/10 聖保祿天主教小學小三
樓主: YongXin
go

2009/10 聖保祿天主教小學小三

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

會比好多links你,自己入account同password,但係全部都唔係要計分既,自由上網玩吓0的練習呀咁。

原帖由 candy_kent 於 09-8-28 15:54 發表
yongxin,
想問下學校有無規定小一要網上做練習 or reading programme ?

醒目開學勳章

我見買0左两本英草copybooks,係响書單内既,咁應該返學會教。

原帖由 candy_kent 於 09-8-28 15:54 發表

yongxin,
咁草書學校會教定要家長自己教佢地呀 ?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

全部用具自己買。

畫簿size聽老師指示,通常係A4。除0左漿糊筆,膠水/白膠漿做手工0個時會好用0的,黐得實0的,不過啊女要識用完扭實。

仲有墊枱紙,可以用舊海報。

原帖由 candy_kent 於 09-8-31 17:35 發表

yongxin,
多謝回覆 !

請問下視覺藝術用品, e.g. 畫薄, 圍裙, 手袖, 粉彩, 剪刀, 漿糊筆等等是否自行買, 定還是學校會安排開學後代訂 ?

醒目開學勳章

各位,開工大吉!
4測2考TSA,放馬過0黎!

YongXin,

請問您女兒學小提琴那天是否要帶飯回校吃? 或先在家早些吃午餐, 然後回校學小提琴? 或學校代購午餐? 老師會照顧小一生午膳嗎?

原帖由 YongXin 於 09-7-9 11:57 發表
星期六既興趣小組係年年揀既,所以可以轉,比你揀既亦都年年有分别。

自費既活動,我參加0左小提琴,係同香港音樂家協會合辦,响學校上堂。都學得幾好,阿女自己好鐘意;咁梗係無單對單學咁好,但係我想阿女响學校參與多0的。

...

醒目開學勳章

我二年班先開始學,所以當時係晨咁早煮定飯,比啊女帶返學,放學後响學校食,食完先上小提琴堂。

如果係下午班,咁應該可以响屋企食0左先,然候提早返學,學完琴先上課。

學校唔准出去食,家人到時帶來都唔得,因為中午學校門口好繁忙既。有無老師睇住食就唔知,我剩係知係响操場後面有個有蓋地方食。

因為學琴而提早返學/延遲放學,接送要自己安排。

原帖由 chingching8888 於 09-9-2 23:44 發表
YongXin,

請問您女兒學小提琴那天是否要帶飯回校吃? 或先在家早些吃午餐, 然後回校學小提琴? 或學校代購午餐? 老師會照顧小一生午膳嗎?

...

YongXin,

原來如此!  Thank you!

放學後响學校食,食完先上小提琴堂,咁是否要用保暖飯盒? 或學校會幫忙 re-heat lunch box?

^O^

原帖由 YongXin 於 09-9-3 09:43 發表
我二年班先開始學,所以當時係晨咁早煮定飯,比啊女帶返學,放學後响學校食,食完先上小提琴堂。

如果係下午班,咁應該可以响屋企食0左先,然候提早返學,學完琴先上課。

學校唔准出去食,家人到時帶來都唔得,因為中午學校門口好繁 ...

嘩! 咁上小提琴堂o個日要背書包, 帶飯盒及小提琴, 真不容易 handle 啊!!  

原帖由 YongXin 於 09-9-3 09:43 發表

學校唔准出去食,家人到時帶來都唔得,因為中午學校門口好繁 ...

醒目開學勳章

小二又大個0的,都可以應付架喇。又可以放個琴响教務處,放學先去攞來上堂。

無得翻熱,我用保温飯壺,細細個唔左定既。食0個時都唔會燙口熱架喇,但係總好過就咁比個麵飽佢亁啃。

原帖由 chingching8888 於 09-9-4 00:34 發表
嘩! 咁上小提琴堂o個日要背書包, 帶飯盒及小提琴, 真不容易 handle 啊!!  

YongXin,

多謝您的意見!!

請問你女兒今年會唔會繼續學小提琴? 初學時小手指會唔會痛呢?會唔會影響學琴呢?

原帖由 YongXin 於 09-9-4 10:13 發表
小二又大個0的,都可以應付架喇。又可以放個琴响教務處,放學先去攞來上堂。

無得翻熱,我用保温飯壺,細細個唔左定既。食0個時都唔會燙口熱架喇,但係總好過就咁比個麵飽佢亁啃。

...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

主要係同班主任見面(成班家長一齊响班房),講吓新一學年要注意0的0羊,各科默測考既安排同要求。

原帖由 candy_kent 於 09-9-4 11:49 發表
yongxin,
星期六講座, 知唔知關於乜野架 ?

醒目開學勳章

會呀。

又無聽阿女話疼。

阿女本身都有學開鋼琴。樂理/睇譜應該易pick up0的掛?

原帖由 chingching8888 於 09-9-4 11:27 發表
YongXin,

多謝您的意見!!

請問你女兒今年會唔會繼續學小提琴? 初學時小手指會唔會痛呢?會唔會影響學琴呢?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

呢度:

http://smiling.hk/chi/

老師應該派0左户名同密碼比小朋友。

原帖由 candy_kent 於 09-9-4 17:24 發表
yongxin,
請問如何入去睇網上手冊呀 ?

Hi YongXin,

班大小姐一開學, 我地又要開工嘞, 我囡話今年P2嘅中英數常全部係舊年嘅下晝班老師嚟架, 你地呢 ?

尋日朝去家長會, 我一入課室好似仲聞到少少d油漆味, 班主任話 "學校暑假油過, 所以仲有d味", 有家長又問班主任, 學校有冇機會轉全日, 班主任都話 "學校一直同政府傾緊好多方案, 但應該唔會好短時間就安排到", 我諗都係維持現狀好d

醒目開學勳章

老師既工作分配,好似未必係一年上一年下。例如:我女個一年班班主任,連續两年都係教一年班。

外牆就一定整過0西,因為成個暑假都搭0左棚。阿女話有蓋操場個天花都油到白雪雪。

我估應該唔會轉全日架喇,一來正苦依家都無話强行要轉0西,二來我地真係有好多限制,除非拆0西再起先免强够用,但係歷史建築唔易拆。唔轉全日,好!

我地三年班今年中文科都試小班,全班分两組,由两個老師教,一組留响班房上堂,另一組去活動室上,下學期調轉地方,但係0個組既老師就會跟足成年。

原帖由 irenec 於 09-9-6 08:43 發表
Hi YongXin,

班大小姐一開學, 我地又要開工嘞, 我囡話今年P2嘅中英數常全部係舊年嘅下晝班老師嚟架, 你地呢 ?

尋日朝去家長會, 我一入課室好似仲聞到少少d油漆味, 班主任話 "學校暑假油過, 所以仲有d味", 有家長又 ...