用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2009/10 聖保祿天主教小學小三
樓主: YongXin
go

2009/10 聖保祿天主教小學小三 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

係囉。我阿媽教落既。

我依家幾十歲人,返工出門口,我阿媽都會望两望我着0羊,然後叫我。。。加返條底裙啦女

依家0的裙又係既,薄依依,又無裡布;不過,時代唔同,係我呢0的古老人先仲着底裙。

原帖由 candy_kent 於 09-8-21 14:04 發表

YongXin
咁又係, 現在學定打底, 到中學就唔會怕熱同煩, 因為唔打底唔得.  咁都比你稔到, 真係唔夠你來  !

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

係呀,其實小二已開始有做TSA練習,暑期作業都係TSA模式。小三應該會有好多操練喇。

原帖由 candy_kent 於 09-8-21 16:14 發表
yongxin,
係bor,  令千今今年升小三, 是否有tsa呀 ?  學校會否安排多d 呢方面既training呢 ?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

唔知,要問吓chatroom台長先得喇。

原帖由 candy_kent 於 09-8-21 16:52 發表

yongxin,
oic, 原來小二已經有類似架,  得閒要你地多D指點下, 咁知唔知小三是否測試及考試模式都係轉用TSA ?

多謝提點 :)

原帖由 irenec 於 09-8-21 09:42 發表
29號"小一家長日", 學生只須穿整齊校服, 或帶備白色外套, 帶樽水或水壺(小息時用), 輕便既書包帶幾枝筆就可以。   

唔知博吓得唔得呢?  

原帖由 candy_kent 於 09-8-19 11:31 發表

chingching888
你好可能要買過對波鞋未定bor !

你講得岩到小三 d test 同 exam 學校都講明以 tsa 模式出, 學校除左本身功課都會比一份份果 d tsa 習作你做, 我記得都係做數同英文科, 其實小三開始都幾辛苦功課好多下.

原帖由 candy_kent 於 09-8-21 16:52 發表

yongxin,
oic, 原來小二已經有類似架,  得閒要你地多D指點下, 咁知唔知小三是否測試及考試模式都係轉用TSA ?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Hi Candy,

您好 ! 唔駛客氣 ! 希望幫到你啦, 我女都算大姐姐因為今年係小五喇 !

係呀學校買好多本數學練習, 日日數學功課真係好多, 唔係數評, 數 mock 就數練, 仲要做數書入面既 exercise 落簿到, 到小三仲要做一份份既 tsa, 有時老師仲影 d worksheet 你做下, 每日做數都花唔少時間, 不過學校又無講明谷科數, 其實好果方面唸日日 keep 住做咁多數我覺得如果個女做得好, 無形中已經溫習左, 同意嗎 ? 我提議最好每日做完d 功課一定唔好錯太多, 因為其實每日功課中都有唔少改正, 唔錯又做少2,3樣 right ! :D

至於我女以前讀果陣小一, 二我覺得都唔困難, 因為死背野多, 反而到小三真係開始深同思考野多, 好似英文科咁本 PLE 同 workbook 真係出唔多, 真係好考你自己既英文底子, 因為會出幾多 comprehension, 但聽有d媽咪講而家初小都比以前深左, good luck !!:loveliness:
原帖由 candy_kent 於 09-8-24 15:12 發表

hi 台長,
幸會 !!

多謝回覆 !  

何解我見小一要買好多本學數書及練習呢 ? 學校是否比較注重數學科 ?

想請問初小你覺得中英數三科, 邊科測考得最深 ? ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

唔記得小三有無教, 但小四開始會有本 PEU 會教, 至於本 PLE 會出 d simple present tense, present continous tense, past tense, 小五就 + 多樣 present prefect tense, 2本都要溫熟佢因為 test & exam 會出.

原帖由 candy_kent 於 09-8-24 17:01 發表
台長, yongxin & irenec
請問幾年級英文會教tense & gramma ?

問吓老師都好喎 :loveliness:

原帖由 candy_kent 於 09-8-24 15:09 發表

chingching8888
如果唔想即刻買住咪睇下829家長會有無講lor, 再唔係上堂試穿一次, 最多唔得就下次換過一對全白, 不過與其最後都係再買過, 就不如當面問清楚老師, 咁就唔洗自己估估下. ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

英文草-小三

乘數-小二

原帖由 candy_kent 於 09-8-26 18:23 發表

台長,
唔該晒 !

咁幾年級學寫英文草書 ?  

請問數學乘數幾時教 ?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題