用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2009/10 聖保祿天主教小學小三
樓主: YongXin
go

2009/10 聖保祿天主教小學小三 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

唔清楚。我地好乖既

原帖由 candy_kent 於 09-7-28 14:47 發表
YONGXIN,
早兩日我見朋友仔女的學校講欠交5次功課要記缺點, 好奇想知呢間有無這規定呢 ?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

測驗就會派返來改正同簽名;考試就唔派,剩係會响學校對返答案。

你上校網搵吓,就會見到校園生活同埋活動花絮既相架喇。

原帖由 candy_kent 於 09-8-4 11:11 發表

YongXin,
謝謝回覆 !  

想知測試及考試卷會否派回家中改正及簽名 ?

學校每年有無節日慶祝活動, 旅行, 參觀 或 其他活動?

簽名被屏蔽

YongXin,

請問上PE堂那天, 穿白色波鞋要純白, 有小小圖案可以嗎?

Thanks!

醒目開學勳章

學校話要純白,我就買呢對K-Swiss比阿女着,都OK:

就算有牌子,個牌子都唔可以有顏色。

原帖由 chingching8888 於 09-8-17 20:39 發表
YongXin,

請問上PE堂那天, 穿白色波鞋要純白, 有小小圖案可以嗎?

Thanks!

Hi, 我咁o岩路過, 過黎睇下....

我舊年買 Dr.Kong o既運動鞋, 但好重, 今年轉買 Nike 鞋身全白包, 後面個牌子有少少灰灰白白, 但唔係好覺, 輕身之餘, 入面有d棉質索汗o的。

簽名被屏蔽

校裙 ~ 我女會穿打底褲, 事關佢地玩得開心, 成日露底 一星期上PE兩日, 返學要著全套PE衫, 上PE就除左條裙。

原帖由 candy_kent 於 09-8-18 14:46 發表
想知校裙入面咪要打底既, 可否穿打底褲rather than穿底裙呢 ?
請 ...

醒目開學勳章

要着底裙。

我家大小姐就短袖底衫+底褲+短防走光褲+連身背心底裙,先至着校裙。打底王

係,PE堂就係你咁樣講喇。

原帖由 candy_kent 於 09-8-18 10:46 發表

yongxin & irenec
多謝資料 !

我囡之前都係穿緊dr. kong既白波鞋, 暫時仲合穿, 所以唔買新住, 等佢唔合穿果時再留意下你地既推介先, thanks !

想知校裙入面咪要打底既, 可否穿打底褲rather than穿底裙呢 ?

請 ...

原帖由 YongXin 於 09-8-18 15:09 發表
要着底裙。
我家大小姐就短袖底衫+底褲+短防走光褲+連身背心底裙,先至着校裙。打底王

YongXin & Irenec,

Thanks for your sharing.

亞女用緊Reebok, 有d 粉紅色 + 有d 銀色, 咁好似有d 過份   

YongXin, 咁打底法會唔會好熱呢

原帖由 YongXin 於 09-8-18 11:09 發表
要着底裙。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

做打底王就要有代價,好彩大小姐怕凍多過怕熱。

條校裙係全白色,自細習慣0左打底,咁大個0的高年班,甚至上到中學,到時每月總有幾日,唔打重底唔得,慣0左會好0的,我地係lady來架嘛。

原帖由 candy_kent 於 09-8-19 11:13 發表

yongxin & irene
多謝回覆 !

如果學校可以either穿底裙or打底褲來打底既, 我想安排囡囡穿底衫, 底褲 + 防走光打底褲咁jar, 唔知咁樣得唔得呢 ?

有無見過有學生好似我所講咁架 ??

YongXin,
果然係打底王, ...

YongXin & irenec,

好彩有你們寶貴的意見, 感激!感激!  

又想問關於小一家長日, 亞女要穿校服, 帶書包, 文具, 還有甚麼要留意?

醒目開學勳章

學校既校服守則,就無特别講點樣打底法。

我見校服公司會問你買唔買埋底裙,所以傳統上就着底裙。後來依家市面上有短打底褲,都係另一個方便既選擇。

我覺得打底褲呢,就真係用來防走光,同埋就算四圍坐都亁净0的;底裙呢,就主要令條校裙唔透,同埋挺身0的,好着0的。两樣既功用有少少唔同。

原帖由 candy_kent 於 09-8-19 11:13 發表

yongxin & irene
多謝回覆 !

如果學校可以either穿底裙or打底褲來打底既, 我想安排囡囡穿底衫, 底褲 + 防走光打底褲咁jar, 唔知咁樣得唔得呢 ?

有無見過有學生好似我所講咁架 ??

29號"小一家長日", 學生只須穿整齊校服, 或帶備白色外套, 帶樽水或水壺(小息時用), 輕便既書包帶幾枝筆就可以。   

原帖由 chingching8888 於 09-8-20 04:47 發表
YongXin & irenec,
好彩有你們寶貴的意見, 感激!感激!  
又想問關於小一家長日, 亞女要穿校服, 帶書包, 文具, 還有甚麼要留意?
‹ 上一主題|下一主題