用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2009/10 聖保祿天主教小學小三
樓主: YongXin
go

2009/10 聖保祿天主教小學小三

醒目開學勳章

星期六既興趣小組係年年揀既,所以可以轉,比你揀既亦都年年有分别。

自費既活動,我參加0左小提琴,係同香港音樂家協會合辦,响學校上堂。都學得幾好,阿女自己好鐘意;咁梗係無單對單學咁好,但係我想阿女响學校參與多0的。

原帖由 candy_kent 於 09-7-9 10:03 發表

yongxin,
多謝回覆 !  睇來頭飾都幾多元化bor, 真好 !!

原來規定要揀一樣免費課外活動參加, 可否年年轉下架 ?

另外免費/自費活動師資如何 ?  幾多人一班 ?  

我都要稔定留佢在校上定出面自己學.  any comment ? ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

小一係蜜月期,卷唔深。

小朋友剛剛讀完幼稚園,都唔知0羊係測驗,所以上學期10月0個次測驗小一唔洗測,11月0個次先測,老師會續題讀題目,續題做。學校會慢慢幫小朋友適應架喇。
小二開始。。。回正軌。 但係比起高小,我地仲係。。。小兒科。

原帖由 candy_kent 於 09-7-9 12:03 發表

YONGXIN,
OIC, 即係d卷出得深呀 !

d卷係小一已經深定係小二小三才深 ?

Hi, 您好呀!

咁學校本身有無泳隊或管弦樂團呀?

原帖由 YongXin 於 09-7-9 11:57 發表
星期六既興趣小組係年年揀既,所以可以轉,比你揀既亦都年年有分别。

自費既活動,我參加0左小提琴,係同香港音樂家協會合辦,响學校上堂。都學得幾好,阿女自己好鐘意;咁梗係無單對單學咁好,但係我想阿女响學校參與多0的。

...

醒目開學勳章

樂團有。泳隊唔知,好似有?

原帖由 happylamily 於 09-7-9 20:40 發表
Hi, 您好呀!

咁學校本身有無泳隊或管弦樂團呀?

簽名被屏蔽

Thanks, YongXin.

係呢,學校係吾係吾可以著溫暖牌冷衫架?

醒目開學勳章

係呀,年年都係咁架。你上學校網搵吓,“活動花絮”有上年既相睇。

雖然只係實習上堂,但係小朋友响0個個令鐘已經開始交朋友架喇。

原帖由 candy_kent 於 09-7-10 16:55 發表
YONGXIN,
oic, thanks !

今日註左冊啦, 買了書, 不過仲差16本未有貨, 要等開學才派, 有d失望 !!

買書果時見到個name list, 今年小一係30人一班, 比往年少, 買冷外套時同staff傾開, 我問佢會否行少班, 佢都話開始收 ...

醒目開學勳章

夏天就可以掛

我响約瑟買0左件白色冷氣外套,但係我嫌薄0左0的,另外又自己買0左件0羊款都無,白色厚身0的既cable knit cardigan,深秋或者未真係好熱0個時着,都得。

冬天就一定要着有校徽既深藍色毛背心同毛外套。

原帖由 happylamily 於 09-7-10 21:44 發表
Thanks, YongXin.

係呢,學校係吾係吾可以著溫暖牌冷衫架?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

開學後先買,買唔買都得;有0的老師會教吓,有0的老師無,總之唔係課程之内,亦唔會測考。0的readers都幾淺。

我初初都覺得,英文科有readers讀會好0的,但係學校只會教General English。可能係半日制,跟本連基本既書都教得好趕。

原帖由 candy_kent 於 09-7-13 09:40 發表

YONGXIN,
多謝回覆 !

你意思係10月果一次小一生係唔洗測試呀, 好彩你講多d jar, 咪等我仲以為10月果次照樣測, 但係唔計分jar.

想問下為何書單入面無reader(英文圖書)既 ?  是否學校提供定還是開左學之 ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

問過大小姐喇。原來係NET上堂會教既,咁即係要買喇。

原帖由 candy_kent 於 09-7-13 15:54 發表

yongxin,
多謝回覆 !

reader用邊套系列架 ?

乜可以唔買咁奇 !!  但萬一老師要教起上來, 無書咪好怪lor ??

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

唔洗默測考(我都唔係好知原來上堂有教過 )。一年三本。

原帖由 candy_kent 於 09-7-14 15:55 發表

OIC, thanks !

咁reader洗唔洗測考 or 默書架 !  每年要買約多少本 ?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

Longman。

你上校網,首頁有個講徵集-舊英文故事讀本既通告,有齊咁多年级既readers書名。

原帖由 candy_kent 於 09-7-15 12:26 發表

多謝回覆 !

reader用邊個系列/出版社的書 ?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

聽講話家教會要睇吓收集既數量而定。如果收集到好多,起碼够一班(或更多班)同學用,咁就唔洗新買。要開學後先知。

今屆家教會好積極,做0左好多野,要讚吓(我唔係幹事,唔係做媒)。

原帖由 candy_kent 於 09-7-17 12:25 發表

thanks !  咁佢徵集舊英文故事書來做乜呀 ? 是否比d師妹上堂睇, 唔洗我地買咁解呀 ?

簽名被屏蔽