用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2009/10 聖保祿天主教小學小三
樓主: YongXin
go

2009/10 聖保祿天主教小學小三

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

係,中文要寫毛筆大字。都係試過帶墨盒毛筆返學一/两次,其餘都係做家課。哇,我家大小姐寫到。。。好似响度畫水墨畫/填色咁。

英草就有copy book,要做功課,但係平日就唔水轉草書,P.4先要轉。

作文幾長就茅數過,都係要成4/5/6段,每段都10零20個字咁囉。e.g. 中文就會叫你寫“一次比賽既準備過程同心情”;英文就“A Letter to my good friend”,或者看圖作一家人去公園玩等等。

測驗就唔水講成份卷有陷阱。閱讀理解都幾長幾深吓架喇,問答就要答長句。

Verb forms。唔好以爲見到個yesterday字就成篇填0西past tense,分分鐘跟住0個句就有個now字,醒既就要識轉present continuous tense,剩係轉到simple present tense就激C你啦。
聽到呢度,係咪覺得好好玩呢?

原帖由 candy_kent 於 10-6-18 14:56 發表

yongxin,
根據你所講, 可否再分享多一些三年級既新概念呢 ??

e.g. 寫毛筆字 ?  英文草書 ? 作文要求幾長呀 ?

英文測考 : 五年班開始,分開問卷同答卷,答案分分鐘寫錯格。

原帖由 YongXin 於 10-6-18 15:39 發表
係,中文要寫毛筆大字。都係試過帶墨盒毛筆返學一/两次,其餘都係做家課。哇,我家大小姐寫到。。。好似响度畫水墨畫/填色咁。

英草就有copy book,要做功課,但係平日就唔水轉草書,P.4先要轉。

作文幾長就茅數過,都係要成4/5/ ...

阿女9月三年班,
睇落暑假要惡補吓....
原帖由 YongXin 於 10-6-18 15:39 發表

作文幾長就茅數過,都係要成4/5/ ...

醒目開學勳章

仲有,中文要寫週記。

原帖由 snkwok 於 10-6-19 23:56 發表
阿女9月三年班,
睇落暑假要惡補吓....

小六,最尾一次呈分試後會開始教英數,喺最後嗰次測驗(小一至小五考試) 會加多一份英數測,亞囡攞咗個C返來,佢話OK滿意喎。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

sorry,我講得一舊舊,我嘅意思係小六最尾嗰次測驗會測多一份英數,小六最尾嗰次測驗即係小一至小五考試嗰陣。

聽聞好多人肥佬,有人低分至個位數。唔怪得亞囡攞C都沾沾自喜喇。

原帖由 candy_kent 於 10-6-28 11:29 發表

rattie
小一也有英數測驗, 都唔覺大小姐提過既 ??  是否小二才開始呢 ??

都好, 趁早比她們接觸英數, 等她們不用中一才起步, 否則會慢人一步.  我見某些學校小五小六已經中數同英數同步開始教. ...

醒目開學勳章

答0左。

原帖由 kyma1128 於 10-6-25 18:52 發表

Hi, YongXin, please check pm . thx.