用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2009/10 聖保祿天主教小學小三
go

2009/10 聖保祿天主教小學小三

醒目開學勳章

平安到步!三年級喇。

Hihi,

我黎報到.....
話咁快又三年級...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

歡迎!

小一註册日即時响學校成套書有得買,有得攞埋書走,唔齊/未出既0個幾本就開學後派比小朋友。呢個方法我覺得最方便架喇。
但係P.2- P.6舊生今年要自己出去買書呀,豬流,學校唔想咁多人聚集,註册日剩係家長返,只會派書單。

原帖由 candy_kent 於 09-7-3 11:39 發表
小女今年入讀小一, 想請問下買書是否一定要在註冊日當天處理 ?  幾時有書取 ?  因想早一點望下書內容, 以便小女順利讀小一.  謝謝 !

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

係呀,可以攞走,書局已經執好一份書,會有膠袋裝住0的書。簿就好似剩係交簿費,返學先派比小朋友用。

到時校服公司會擺0的校服尺碼响度,都係落定,唔係即場攞貨;如果你知阿女size,咁唔帶阿女都得。到時都有資料話你聽响邊度可以自行買校服。

原帖由 candy_kent 於 09-7-3 15:31 發表

yongxin
多謝回覆  !  

咁書簿是否都係當日可以取埋, 定還是上堂果時才派 ?

有書拎埋走就真係好方便呀, 咁即係我要帶定個大環保袋至得.

通告話叫小朋友一齊去, 可以度身買校服, 因為果日下午我打算返工, 費時帶 ...

Hi ~ YongXin,

我過黎打個招呼就走, 記得聽日 8:00-12:00 返學校註冊

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

唔會有分班試。就咁撈亂分班,唔會用成績分/唔會有精英班制度。

臨開學會有小一家長日。

原帖由 candy_kent 於 09-7-6 14:17 發表

YONGXIN,
多謝回覆 !  現在清楚左好多啦. 真係多謝你地資料

想問下小一要唔要考分班試 ?  往年係幾時考 ? 因我想入小學之前plan下去旅行.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

0殊!呢度好多專家架:高年班家長,有幾位千金响度讀既家長,校友家長;小人我扮代表架咋

我地係傳統教學既小學,默測考多,所以小朋友肯專心聽書/做事/讀書/温習係必要既;我地又好注重品行,所以斯文乖巧既小朋友就適應得好0的。  

小朋友適應能力好强既,學校會有好多方法幫小朋友慢慢融入小學生活,放心啦!

原帖由 candy_kent 於 09-7-6 18:11 發表

YONGXIN,
真係好開心有專家教路, 多謝回覆 !  

想知新生有乜野要留意/準備呀 ?  提點下我呢位新人, 唔該 !!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

頭飾純藍(深/淺都得),純黑或純白都得,冬夏季都一樣。長頭髮一定要扎辮,留海過長要剪/夾起。

每年都有免費課外活動参加,要揀一樣,於長週星期六上完中英數之後上堂。通常係跳舞,電腦,童軍,手工,普通話,英語劇,基督小先鋒等等,年年都唔同。

要自費既就有中/西樂器班,返學前(下午班)/後(上午班)上堂,要帶飯同自己安排接送。自費既仲有羽毛球班,籃球班,泳班等等。

仲有跳舞組/泳隊/田徑隊,但係要挑選過先入到。

原帖由 candy_kent 於 09-7-7 15:15 發表
扮靚題 :
女生一年四季髮式有何規定 ?

課外活動題:
1) 哪些適合小一生參加 ?

2) 參加項目數量有無限制 ?

3) 午餐及接送如何安排 ?

4) 請問哪些是自費?  哪些是免費參加 ? ...

3A 報到!
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

唔會教深一年。

功課同平日教既都唔會好深,但係測驗深。中英數常既卷都唔淺。

原帖由 candy_kent 於 09-7-9 10:07 發表
yongxin & all,

我見出面有些學校, 買一年級書本, 部份科目要買埋小二上, 甚至小二下課本, 是否意味會教快一年級 ?

就你覺得, 在中, 英, 數三科程度上, 與出面津小比較, 是否差不多? 還是某一兩科會否深一些 ? ...