用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

講下我經驗先...

我女兩歲半開始學柏斯小小莫札特啟蒙班, 完晒成個班之後, 就同三個朋友仔 (一齊學啟蒙班嗰三個朋友仔)一齊升讀親子鋼琴班, 兩個course一共上到三歲十個月!

響上小小莫札特嗰九個月左右入面, 我地先先係買左個超低能既電子琴 (印象中係150蚊, 吉之島嗰d玩具電子琴)畀阿女用唻認keyboard位置, 到臨完成親子鋼琴班既嗰陣, 我地就轉左個yamaha既數碼琴畀佢, 因為我地準備請老師單對單上門教授, 而數碼琴又用左未 夠一年, 老師成日叫我地轉番部鋼琴, 因為d手感同d聲始終唔及鋼琴喎....咁一年前, 我地就正式轉左部kaiwi K6既鋼琴, 轉左之後, 老師當然再無投訴喇, 阿女每日...亦都可以隨時隨地練琴...

我就覺得, 如果係初學, 又唔肯定阿仔係咪真係有心機OR有興趣學上去的話, 當然唔好花幾萬銀買部鋼琴喇, 但電子琴呢...又真係太輕 (D鍵盤), 彈落去真係唔多好FEEL的, 數碼琴比較近磅, 但其實都麻麻地, 不過FOR初學, 純粹方便響屋企練琴既話, 亦無妨的! 到真係CONFIRM會畀佢學上去, 就真正可以買鋼琴了!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-8 08:45 發表
hi everyone,

多謝各位意見,我多數比佢學琴 or 小提琴。

carina246,

對於上小一,真係一個big step,有擔心過囡囡到時唔知會唔會適應,不過小朋友適應力強,希望佢搞得掂啦!!

阿十,

你睇中sanrio個細書包or大書包?我想買個細架,可以放到A4 file.細書包又深色架只有kumori,其他架係粉紅,粉藍色,我怕易dirty.
幼稚園個書包,本來都可以用3年,點知k2學期尾,囡囡個書包比人畫左一撻黃色顏料係書包,因為白色底色,所以好明顯,只有買過一個新架,但新不如舊囉.裡面架膠好易甩,好彩都可以用足一年.

原帖由 carina246 於 09-7-8 00:55 發表
fyeung,

女仔應該用得好啲,但男仔....
我仔仔啲書包係周圍噼的呢!

好期待囡囡上GH的日子嗎? :)

Yau_Cheung,

有無諗住租琴,我朋友話,佢同佢小朋友講,唔練就退番個琴,等佢小朋友知道唔係成日可以有得彈.

而我就係用電子琴,朋友送架,我都唔知囡囡掂唔掂所以keep住用電子琴先,有時會去clubhouse, Tom Lee or 柏斯租半小時彈,費用$15 - $30半小時.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-8 08:48 發表
hi carina246,

我屋企無琴但又唔想買住,朋友建議我買個電子琴比佢係屋企練習,請問你覺得 ok 嗎?

hi fyeung & 阿十,

多謝你地既意見。我亦考慮緊去會所租琴房,因為會所個琴房好少人租,應該都好方便。

原帖由 fyeung 於 09-7-8 13:19 發表
Yau_Cheung,

有無諗住租琴,我朋友話,佢同佢小朋友講,唔練就退番個琴,等佢小朋友知道唔係成日可以有得彈.

而我就係用電子琴,朋友送架,我都唔知囡囡掂唔掂所以keep住用電子琴先,有時會去clubhouse, Tom Lee or 柏斯 ...

Hi Yau_Cheung

你仔仔開始咗學琴未?如果未開始,可以先租琴室練琴,到佢學咗3數個月後,仔仔真係有興趣學落去,先考慮買鋼琴。買琴時,可考慮低中價琴,以yamaha為例,1,2萬的可以用到5,6級,數年後再換,3,4萬的,如果要求唔高,可以用到8級了。

至於電子琴,我和fyeung嘅小朋友都上了tom lee 嘅jmc (for4-6歲小朋友),個course係用電子琴的,目的是培養小朋友音樂感同興趣,買部電子琴嘅作用,我覺得都係咁,買部piano係方便練習罷了,我試過揾老師上門教琴,老師上咗2堂就激走了,因仔仔在家學很不專心,老師是很好的,就算唔教都指出仔仔在音樂頗有天份,而且天生absolute pitch,應該俾佢多學音樂。

你仔仔已6歲多,其實可以學琴了,如果從未學任何樂器,我認為應先學琴,打好樂理基礎,才學其他樂器會更好!

說來失禮,我自己都是不懂音樂,係從好多音樂老師口中了解的。

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-8 08:48 發表

我屋企無琴但又唔想買住,朋友建議我買個電子琴比佢係屋企練習,請問你覺得 ok 嗎?

嘻嘻,我仔仔幼稚園時都有幾個bags架,公民1個,晝班1個,上piano又一個,習以為常了。

你仔仔讀international school課本會否少啲,我跟書單買,未計英文同readers(我唸學校另有安排,都幾十本了,主科都要買都份P2嘅書,加埋文具作業等,我唸小朋友拿schoolbag都辛苦!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-8 09:01 發表
我都買左個 Thomas 書包。 去睇書包嗰日,我同hubby都鐘意 zeven其中一款書包,不過無公仔 (Thomas or Mickey or 反斗車王),阿囝表明唔鐘意,雖然公仔書包無 zeven 書包咁輕,但阿囝無書帶,都應該ok 掛。

想請問小朋友 ...

多謝你既分享。學校只係叫我買黑、白鞋&書包,admin staff 話唔駛買書 or 文具,校服會在8月尾 orientation 時係學校買。

今年學校轉左新校服,我自己覺得靚&好過舊校服好多,又有 hat,我最鐘意有布 (cover the neck)既 hat。

你買曬開學用品未?

原帖由 carina246 於 09-7-8 13:43 發表
嘻嘻,我仔仔幼稚園時都有幾個bags架,公民1個,晝班1個,上piano又一個,習以為常了。

你仔仔讀international school課本會否少啲,我跟書單買,未計英文同readers(我唸學校另有安排,都幾十本了,主科都要買都份P2嘅書,加埋文具作業 ...

Yau_Cheung,

只買了書包,校服及課本,其余等8月parents' day後再打算。

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-8 13:52 發表

多謝你既分享。學校只係叫我買黑、白鞋&書包,admin staff 話唔駛買書 or 文具,校服會在8月尾 orientation 時係學校買。

今年學校轉左新校服,我自己覺得靚&好過舊校服好多,又有 hat,我最鐘意有布 (cover t ...

聽老師講電子琴會學壞手,剛剛學不如去琴室,會專心D

醒目開學勳章

原帖由 fyeung 於 09-7-8 13:14 發表
幼稚園個書包,本來都可以用3年,點知k2學期尾,囡囡個書包比人畫左一撻黃色顏料係書包,因為白色底色,所以好明顯,只有買過一個新架,但新不如舊囉.裡面架膠好易甩,好彩都可以用足一年.

個書包真係好唔掂,我阿仔都要年年買個新的!

原帖由 SumSumBB 於 09-7-8 17:48 發表

個書包真係好唔掂,我阿仔都要年年買個新的!

大囝第一年用可以拉o既書包,未到學期尾就報銷。跟住換左個SPI用左成年都仲好好,所以囡囡都會買返呢隻

原帖由 十月媽咪 於 09-7-8 09:25 發表
講下我經驗先...

我女兩歲半開始學柏斯小小莫札特啟蒙班, 完晒成個班之後, 就同三個朋友仔 (一齊學啟蒙班嗰三個朋友仔)一齊升讀親子鋼琴班, 兩個course一共上到三歲十個月!

響上小小莫札特嗰九個月左右入面, 我地 ...

我囡囡都學左年半,最初個年係琴室練,唔駛叫佢練係囡囡提我(dai)佢去練,到買左部琴返o黎,就掉轉我叫佢練。好後悔買琴

scarecrow,

JMC上堂係用電子琴,可能係因為易彈過鋼琴.尾指唔夠力彈,我有時見囡囡用隻手噼落個尾指個音度. 真羞怪.

yau_cheung & carina246,

你地都準備左好多野喎!黑鞋&運動鞋囡囡都係呢半年內架新貨,所以我唔使再買.

SumSumBB,

個書包真係超失禮 個內裡d膠全部甩晒,只有出面個皮/個層,之前個個仲好d.
我聽朋友講今年6月d interview因H1N1變左8月先interview.記住留意下d學校架面試日期.好多學校都要小朋友睇書,再講內容.希望呢d小小資料對你有用啦!

原帖由 scarecrow 於 09-7-8 17:29 發表

聽老師講電子琴會學壞手,剛剛學不如去琴室,會專心D

原帖由 fyeung 於 09-7-8 18:23 發表
scarecrow,

JMC上堂係用電子琴,可能係因為易彈過鋼琴.尾指唔夠力彈,我有時見囡囡用隻手噼落個尾指個音度. 真羞怪.

你地都準備左好多野喎!黑鞋&運動鞋囡囡都係呢半年內架新貨,所 ...

大囝幼稚園個書包都係年年換,個面白色好易變黑

哈哈,我仔仔初頭都係用手指尾噼,真係幾肉酸!

scarecrow,

你地都準備左好多野喎!黑鞋&運動鞋囡囡都係呢半年內架新貨,所 ...

原帖由 carina246 於 09-7-8 18:49 發表
哈哈,我仔仔初頭都係用手指尾噼,真係幾肉酸!

carina246
你囝囝係出面有冇學琴,聽囡囡老師講佢學生係JMC學緊,音感好好

Hi scarecrow,

仔仔有跟老師學琴的。

原帖由 scarecrow 於 09-7-8 19:03 發表

carina246
你囝囝係出面有冇學琴,聽囡囡老師講佢學生係JMC學緊,音感好好

醒目開學勳章

SumSumBB,

個書包真係超失禮 個內裡d膠全部甩晒,只有出面個皮/個層,之前個個仲好d.
我聽朋友講今年6月d interview因H1N1變左8月先interview.記住留意下d學校架面試日期.好多學校都要小朋友睇書,再講內容.希望呢d小小資料對你有用啦!..

fyeung ,

多謝提點,不過,我對阿仔面試都不存厚望,因為佢係细仔,相比別的K2小朋友佢仲係好幼稚、兼有性格....
但我想問下,通常面試時學校要小朋友睇的書有幾深?大概係ORT 的 stage 幾?

醒目開學勳章

原帖由 scarecrow 於 09-7-8 18:18 發表

我囡囡都學左年半,最初個年係琴室練,唔駛叫佢練係囡囡提我(dai)佢去練,到買左部琴返o黎,就掉轉我叫佢練。好後悔買琴

我阿仔又係咁,之前去琴室練,每次最少練30mins,但有左琴後,每次只練10-15mins,不過就比前方便省時好多,想練就練。

醒目開學勳章

fyeung ,

check pm pls!
‹ 上一主題|下一主題