用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^
樓主: 仙姐
go

09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^

回覆 11# HIN2003 的文章

Mandy 話俾我聽!我地在facebook都有溝通!

車程上學及放學都分別差不多要75-90分鐘!都幾可憐!

回覆 6# 仙姐 的文章

其實個日跟到Lion Rock Tunnel就跟唔到,但我八到先去德貞,再去基華!所以差不多8:00才到學校,真的有些worry會遲到!

你知星期五的安排未?秦太肯在2:30接!

阿囡太偏吃,每天都話不好吃,只吃到少少,真worry!

她個班第一天已經要write A-Z 10次,阿囡9/9請假覆診,今天要做9/9 &10/9的homework,都幾慘!

原帖由 WATHT 於 09-9-11 01:47 發表
其實個日跟到Lion Rock Tunnel就跟唔到,但我八到先去德貞,再去基華!所以差不多8:00才到學校,真的有些worry會遲到!

她個班第一天已經要w ...

樂軒話lunch幾好味,8:00先番到学校都幾容易遲到.
   功課我估每個老師都唔一樣,中文默書已經出咗,貼咗係語文
第一頁,唔知幾時默?

原帖由 WATHT 於 09-9-11 01:35 發表
Mandy 話俾我聽!我地在facebook都有溝通!

車程上學及放學都分別差不多要75-90分鐘!都幾可憐!

OIC!
我住藍田都要1HR.
你係未坐褓姆車.

禽晚亞囝話唔見咗本數學練習簿..問佢係咪老師收咗, 又話唔係. 只係話唔知去咗邊??
真係比佢激c ?!!
開學冇耐, 咁快唔見野....:tongue:

回覆 53# ponysee 的文章

死啦, 我個仔都係 A 班嫁, 但係佢個日就只係寫左 A-D 每樣6 次咋

回覆 65# Lovely_PC 的文章

我個仔都係咁, 其實係交左比老師自己唔記得

UPDATE吓 D資料先!
仙姐..........(1C)Boy....Shatin..........Blue
HIN2003...(1D)Boy.....Lam Tin......Red
yanhomn.....Boy.........................Yellow
Lovely_pc.....(1C)Boy...................Red
ladybug..............Boy..................Yellow
ansonwei...........Boy......................Red
WATHT.....(1B)Girl.....Shatin........Green
ponysee....(1A)Boy....TST............Red
Patsy2009......Boy...Tung Tau Est...Blue

真係好似校長咁講, 男仔多好多!
(1D)囝囝話- 18 BOYS & 9 GIRLS.

JonMum....(1A)Boy....Yau Tong....Yellow

她個班第一天已經要write A-Z 10次,阿囡9/9請假覆診,今天要做9/9 &10/9的homework,都幾慘!

點解你唔叫校車ee 同你攞功課既

原帖由 JonMum 於 09-9-11 11:27 發表

JonMum....(1A)Boy....Yau Tong....Yellow

JonMum,

油塘係唔係1號車, 幾點上車?

其實我都係咁稔...
但佢又話唔係喎.
激c !!!

我咪叫佢返學校搵清楚囉

原帖由 JonMum 於 09-9-11 11:22 發表
我個仔都係咁, 其實係交左比老師自己唔記得mouth:" />

all
想問視藝堂要帶d 乜??
枱墊又要點架?? 有公仔得唔得, 同几大??

係呀...第一日明明攞左返去架ma...第二日返黎冇作本數學習作....問佢...佢又話唔知...淨係識得答唔知...激死人!!

原帖由 Lovely_PC 於 09-9-11 10:23 發表
禽晚亞囝話唔見咗本數學練習簿..問佢係咪老師收咗, 又話唔係. 只係話唔知去咗邊??
真係比佢激c ?!!
開學冇耐, 咁快唔見野....:tongue:
珍惜眼前人[/url]

視藝堂...我冇野比佢帶呀?? 枱墊我都唔知佢咩意思...但照帶左之前買落既Thomas & Friends摺得埋既枱墊比佢放落書包以備不時之需囉

原帖由 Lovely_PC 於 09-9-11 13:17 發表
all
想問視藝堂要帶d 乜??
枱墊又要點架?? 有公仔得唔得, 同几大??
珍惜眼前人[/url]

原帖由 JonMum 於 09-9-11 11:18 發表
死啦, 我個仔都係 A 班嫁, 但係佢個日就只係寫左 A-D 每樣6 次咋 mouth:" />

唔洗驚,只是我個仔聽錯咗A-Z,原來只是寫A-D,
老師幫佢改番.

回覆 7# JonMum 的文章

由於我地Shatin無校車線,都是寄居別校的校車,唔知有冇這些service,所以你見我阿女返、放學都要差不多70-90 minutes!

原帖由 ponysee 於 09-9-12 02:26 發表

唔洗驚,只是我個仔聽錯咗A-Z,原來只是寫A-D,
老師幫佢改番.

A-D 6次,why 咁少?
這個weekend英文有4張worksheet!

你阿仔會不會join 樂器班?which?

原帖由 ponysee 於 09-9-11 07:18 發表

樂軒話lunch幾好味,8:00先番到学校都幾容易遲到.
   功課我估每個老師都唔一樣,中文默書已經出咗,貼咗係語文
第一頁,唔知幾時默?

ponysee,

好彩你提起,我完全唔知有張紙貼在中文書,其實最好寫埋時間,好似Soka,講真,我還未適應其小學的模式,太多question mark?又唔可以好似以前打去ask老師!

原帖由 WATHT 於 09-9-12 23:30 發表
由於我地Shatin無校車線,都是寄居別校的校車,唔知有冇這些service,所以你見我阿女返、放學都要差不多70-90 minutes!

咁即係幾點上車/落車?
我地就7:00上車, 4:10落車.
以前幼稚園要幾耐返到屋企?

中默貼係書裡面張範圍係俾家長做預備,到要真正默書前一星期小朋友會寫手冊,咁你就跟著張範圍紙溫習就ok啦!唔會默課外野!26號既家長會主科老師會跟家長見面和解釋,介時謎團應該會解開!