用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 (2009-2010 ) - P.2D 家長物流(勿留)會
樓主: cheukue
go

(2009-2010 ) - P.2D 家長物流(勿留)會 [複製鏈接]

Dear all,

我啱啱返來,我哋P.2D班主任除咗Ms Kong,另加咗一位新的班主任 Ms Yick,她來自國內及在香港讀師範,教我們中文及普通話,放學時遇見她和閒談了幾句.

Cheukue

另bignose,

今日同Chingfing Dad,飲茶時給了他蚊貼,並已代你付錢,
星期天你會收到,因今天遲了返學.Sorry.

小兵

開心果隻腳有冇大問題呀, 你話俾開心果知, 你話我返去會教訓下隻馬騮.

Koho :

不用擔心, 開心果肥大肉厚, 只是皮外傷, 不要責備孩子。

All parents :

昨早我已恭喜 Ms. Kong 和大家一起升 P. 2 D, 及另一位新班主任 Ms. Yick (教中文), 看來本班幾好彩 / 幸福。

明日中文科 exam, 我估應該當堂上練習及為了環保, 不用浪費已 print out 的考試卷。

希望他們好好享受 / 珍惜校園生活。

chinfung

原帖由 koho 於 09-9-1 16:56 發表
小兵

開心果隻腳有冇大問題呀, 你話俾開心果知, 你話我返去會教訓下隻馬騮.

是的, 我們都很幸福, 入到播道, 有班好有愛心的老師, 亦有班熱心家長, 由其是chinfung dad  & cheukue 2位團長, 這個團及這個topic多得你們的努力

明天的test相信不用太上心, 只當是做一個習作而已

我想問一下, 看你們知否
我們晚上是不是仍然是每天需要login?
一共有幾個?
smart ABC?
smart 123?
中文?
暑期果個maths?
請更正!!

心心

smart ABC? ---- 冇左
smart 123?  --- 一早冇左啦
中文 ---- 冇左
暑期果個maths  ---好似都冇左

新學年應該有新的login,
因為以上的都係比左一年錢only.

原帖由 bignose 於 09-9-2 15:56 發表
心心

smart ABC? ---- 冇左
smart 123?  --- 一早冇左啦
中文 ---- 冇左
暑期果個maths  ---好似都冇左

新學年應該有新的login,
因為以上的都係比左一年錢only. ...

bignose,

唔係wor,
smart abc --- 仲入倒
smart 123 --- 入唔倒
smart chinese --- 仲入倒
暑期 maths  --- 冇左

心心及各位:

整如bignose講仍有:

Smart ABC 及 啟慧中文

Cheukue

aiya sorry
咁係阿仔報錯料啦.

唔該晒大家, 我真係烏sir sir

我聽亞仔講, 佢地而家自選好朋友一組坐埋一齊, 好開心wor, 你地知唔知? naoki果組有bryan wong, bryan chan, chinfung, 譚浩政,tommy...可以每時每刻傾超人

tatacat:
tiffany係咪做左班長, 恭喜!!

Hi sum sum & all parents :

多謝支持, 稱讚 及報告分組, 因阿仔只說由班主任 Ms. Yick 分組, 奇怪點會由新老師分組及全男班一組, 仲要他可坐近黑板位呢?原來 Ms. Yick 用懷柔政策 / 給他們咁自由  , 希望行得通, 上課不要只顧談天。

Tiffany 真是雙喜臨門, 先做家姐, 再做班長..... 恭喜晒!

原帖由 心心 於 09-9-3 09:25 發表
唔該晒大家, 我真係烏sir sir

我聽亞仔講, 佢地而家自選好朋友一組坐埋一齊, 好開心wor, 你地知唔知? naoki果組有bryan wong, bryan chan, chinfung, 譚浩政,tommy...可以每時每刻傾超人

tatacat:
tiffany係咪做左 ...

Dear all,

真高興Tiffany做咗班長,Cherry太細粒,選做班長一定唔得,由放假開始到現在我勁叫她吃,做運動都冇改善過.遲啲要見吓營養師.

Cheukue

HIHI~
Long time no see everyboby!

生左bb後公司加埋湊b超級忙啊!現在係公司冇咁忙上黎update吓你哋先!細仔雖然早產左個幾月,好彩現在身型勁過足月bb tim啊! 有機會帶埋佢出黎同你哋一齊去街街先!:)
請問你哋課外活動報左咩?我仔仔報左踢波!你哋知吾知幾開始?

終於見你蒲頭啦!細b好勁呀,我都好想見下呀!

原帖由 kongsou 於 09-9-4 12:30 發表
HIHI~

生左bb後公司加埋湊b超級忙啊!現在係公司冇咁忙上黎update吓你哋先!細仔雖然早產左個幾月,好彩現在身型勁過足月bb tim啊! 有機會帶埋佢出黎同你哋一齊去街街先 ...

Hello Kongsou :

雖然每早, 妳我仔都仲係同車回校, 但都太久沒一起活動, 如有空 / 精神, 多D帶 Ivan & BB 一起玩吓。

請問你哋課外活動報左咩?我仔仔報左踢波!你哋知吾知幾開始?
新一年 LWL, 阿仔繼續 週六 roller skate, 估計 Oct 開始。

chinfung

原帖由 kongsou 於 09-9-4 12:30 發表
HIHI~

生左bb後公司加埋湊b超級忙啊!現在係公司冇咁忙上黎update吓你哋先!細仔雖然早產左個幾月,好彩現在身型勁過足月bb tim啊! 有機會帶埋佢出黎同你哋一齊去街街先 ...

午安 cheukue :

真是同班, 但吾同命:

妳囡勁吃不肥 = 阿囝越吃越肥

做運動都冇改善過 = 做運動咪預佢

遲啲要見吓營養師 = 見吓減肥師

chinfung

原帖由 cheukue 於 09-9-3 14:17 發表
Dear all,

真高興Tiffany做咗班長,Cherry太細粒,選做班長一定唔得,由放假開始到現在我勁叫她吃,做運動都冇改善過.遲啲要見吓營養師.

Cheukue

Chingfung dad,

我要跟你學習,你啲反義詞用得貼切,揾你去教班小朋友,
一定個個攞A.

Cheukue

bbdou,
你係街時時都見到我啦! 不過我次次都冇帶亞細b落街~而家六個幾月,都可以帶佢落多小小街都ok!:)

chinfun,
ok!你哋記得有節目預埋我嗰份:) ~我頭先打去問關於LWL,學校嗰邊覆十九號會開始,到時會再出通告!

請問有冇人知,今年d學校飯盒得吾得,因為下個月可能訂學校d飯盒! 亞仔講到話學校d同學仔話d飯盒好正咁話!

kongsou,

今年飯團啲飯幾好食,因Cherry,返來好高興話超好味!

Cheukue

Cheukue,
多謝報料! 咁等我試吓下個月比亞仔試吓先!

原帖由 cheukue 於 09-9-4 20:35 發表
kongsou,

今年飯團啲飯幾好食,因Cherry,返來好高興話超好味!

Cheukue

學校的中文上網功課我無JOIN, 你地呢?

今天上GS堂有無書用?

kongsou,
上次響學校見過你, 你依然靚
希望下次有節目再見你傾下計啦
‹ 上一主題|下一主題