用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

恭喜cherriemama!祝cherrie新學年事事順利!
我仔知cherrie要轉校,他說會好掛住cherrie的,得閒多D入來傾計啦!

原帖由 cherriemama 於 09-7-12 23:30 發表
Hi Ben2003, 1429 and Heiyanmom,
Thank you!

1429,
Marymount唔係一條龍, 但有直屬中學, 約七成學生可以直升Marymount Secondary School!

cherriemama,

恭喜! 恭喜!

Your girl is very smart! As mentioned by my colleague, P.1 in Marymount did not need any dictation. I hope your girl will enjoy the new school life.  恭喜! 恭喜!

Littlehipo

原帖由 cherriemama 於 09-7-10 23:18 發表
要同大家say goodbye啦!
Cherrie插班入o左Marymount, 所以二年級會轉校!
o係KTS呢一年真係好開心, 尤其大家無私付出o既洗底習作紙, 真係好多謝好多謝大家!
祝各位小朋友健康快樂!
我永遠都唔會忘記KTS!
We are we ...

星期一見啦

原帖由 kaka_c 於 09-7-14 09:44 發表
Gicobaby,

小兒有參加! 佢日日數住仲有幾多日可以返訓練班.

Hi all,
好多謝大家! 今日去o左Marymount註冊, 心情終於平靜落黎! Nice to meet u all 呀! 我會多d上o黎同大家chat chat, keep in touch!!!

Hi littleworld,
Cherrie本來都有報Summer舞蹈訓練, 不過我怕攪亂大家採排練習, 所以最終冇去到!

Hi Gicobaby,
唔緊要啦! Rachael 可以同littleworld囡囡一齊跳呀! 跳舞好好玩ga!

Hi kachunma,
Cherrie都話唔捨得你囝囝, 原來佢o地好friend o架!

Hi littlehipo,
原來Marymount P.1-3都冇考試, 只有4次測驗, 佔80%, 其餘20%計平日課堂表現及功課!

醒目開學勳章

cherriemama > 恭喜晒

回覆 104# cherriemama 的文章

恭喜cherriemama! 在多個forum中見你幫女女插班而成功的分享。可唔可以過來人身份教我如何準備呢?

我明白當然校內成績要好啦, 而在家中要點預備呢?如補習班, 公開考試或補充練習等...

有無詳細的資料呢?請pm給我。

萬分多謝!!

Cherriemama,

恭喜晒!我囡都好唔捨得Cherrie,你得閒要多d入黎呀:loveliness:

醒目開學勳章

似乎呢度都放暑假, 咁靜既

自停課開始我囡hea 足1個月, 今個星期一我同佢講: 你既暑假已經放完, 每日都要溫習+睇書, 否則9月要回kg 開學

你地囝囡這個月又點度過呢?

d女咪就係hea 下, 玩下..
我都想8月開始要溫下習..
不過個心又散..飛得又高又遠..
捉返同執返哂都好有難度囉

話時話..不如我地約下開學大餐啦
第一日返學至後去飲茶啦...真係未成事先興奮
我地升p4家長都應該會搞茶會..
到時開返幾圍...嘩..勁熱鬧..

原帖由 得意媽 於 09-7-23 18:42 發表
似乎呢度都放暑假, 咁靜既

自停課開始我囡hea 足1個月, 今個星期一我同佢講: 你既暑假已經放完, 每日都要溫習+睇書, 否則9月要回kg 開學

你地囝囡這個月又點度過呢? ...

醒目開學勳章

原帖由 rubyngan 於 09-7-24 15:48 發表
話時話..不如我地約下開學大餐啦
第一日返學至後去飲茶啦...真係未成事先興奮
我地升p4家長都應該會搞茶會..
到時開返幾圍...嘩..勁熱鬧..

舉腳讚同!

me too!!

原帖由 得意媽 於 09-7-25 01:28 發表

舉腳讚同!

咁快就約定開學見面,原來除咗小朋友覺得放暑假好悶之外,我哋都係一樣喎...哈哈

醒目開學勳章

溫馨提示:

1/8 學費張票要過數喇, 要轉數既家長留意喇!

thanks for your reminder...

原帖由 得意媽 於 2009/7/29 11:42 發表
溫馨提示:

Thank you so much! I forgot everything

原帖由 得意媽 於 09-7-29 11:42 發表
溫馨提示:

放左2個月..真係好悶呀...無哂私人時間

原帖由 wasabb 於 09-7-27 09:00 發表
咁快就約定開學見面,原來除咗小朋友覺得放暑假好悶之外,我哋都係一樣喎...哈哈

Dear all,

Just to say Hi to all !

Do you finish the summer reading scheme?

Littlehipo

原帖由 rubyngan 於 09-7-31 15:52 發表
放左2個月..真係好悶呀...無哂私人時間

唉...中文=5, eng=0
唔知佢想點c

原帖由 littlehipo 於 09-8-7 00:25 發表
Dear all,

Just to say Hi to all !

Do you finish the summer reading scheme?

Littlehipo

醒目開學勳章

小囡還有各1半未做, 暑假唔好咁快放完啦, 我仲未玩夠!

唔知點解..越近開學..又唔想暑假甘快完..
可能開學..我都好有壓力..

原帖由 得意媽 於 09-8-7 15:22 發表
小囡還有各1半未做, 暑假唔好咁快放完啦, 我仲未玩夠!
‹ 上一主題|下一主題