用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

I called this morning and they told me it will last for 90 mins. Don't know why it takes so long.

原帖由 Yanma2002 於 09-7-6 14:49 發表
妳地做左學生保健未,我囡呢個星期四,請問要幾耐?有咩要注意?因為今次Daddy同佢去.mouth:" />

Plastic Levy

Dear all,

For your reference.

For Registered Retailers and Registered Retail Outlets:

http://www.epd.gov.hk/epd/psb/en/register01.html#A

Under the Levy Scheme, there are two types of exemption

Type 1 Exemption – Exemption for Non-specified Goods
http://www.epd.gov.hk/epd/psb/en/exemption_type1.html

Type 2 Exemption – Exemption for Third Party Operator
http://www.epd.gov.hk/epd/psb/en/exemption_type2.html

Littlehipo

請教,各位的公主王子用什麽書桌?有無好推薦?網上有介紹可調高度的桌子,6000以上,是否有人買過?值得嗎?
   謝謝,祝開心

Hi flyingguest,

我在Ikea買了張書桌給囡囡, 跟住再去吉之島買了一張可調較高度的椅子俾佢, 兩樣加埋1000有找.
用了差不多一年都冇咩問題. 睇嚟可以用到小六

原帖由 flyingguest 於 09-7-6 21:49 發表
請教,各位的公主王子用什麽書桌?有無好推薦?網上有介紹可調高度的桌子,6000以上,是否有人買過?值得嗎?
   謝謝,祝開心

今日家長會遇見英文老師, 她說二年級的英文書換了另一版本, 難度高很多, 建議家長利用暑假期間給孩子輔導,以免升小二時有壓力.

約1至2小時,大部分時間都係排隊和等候,現場好多嬸嬸拹助,記得要帶粉紅色的健康記錄手冊,男生是藍色的

原帖由 Yanma2002 於 09-7-6 14:49 發表
妳地做左學生保健未,我囡呢個星期四,請問要幾耐?有咩要注意?因為今次Daddy同佢去.mouth:" />

Thanks!

原帖由 annie163 於 09-7-7 07:16 發表
約1至2小時,大部分時間都係排隊和等候,現場好多嬸嬸拹助,記得要帶粉紅色的健康記錄手冊,男生是藍色的

如ANNIE163 如說, 大部份時間都是排隊等候 :D

體檢內容是一般的度高磅重, 飲食/生活習慣查詢 & 簡單視力測試. 配戴眼鏡的學生記得帶同眼鏡出席 !

原帖由 annie163 於 09-7-7 07:16 發表

my son's appointment will be on 10.8.2009 wor

原帖由 Yanma2002 於 2009/7/6 14:49 發表

wasabb,

8/10 果個會否係牙科保健 ? (即停課期間取消, 現在診所用郵寄重約時間)

原帖由 wasabb 於 09-7-7 10:55 發表
my son's appointment will be on 10.8.2009 wor

kurt-ma, annie162, sac.wen,

thanks all for the info, it is really helpful.  wish everyone have a RELAX holiday with much much fun!

原帖由 sac.wen 於 09-7-7 09:55 發表
如ANNIE163 如說, 大部份時間都是排隊等候 :D

體檢內容是一般的度高磅重, 飲食/生活習慣查詢 & 簡單視力測試. 配戴眼鏡的學生記得帶同眼鏡出席 !

學童保健都要搞1-2粒鐘
帶埋手冊(唔記得要唔要用)+以前健康院本手冊+預約信

原帖由 wasabb 於 09-7-7 10:55 發表

c la c la....let's go home and check ha sin...

原帖由 sac.wen 於 2009/7/7 11:10 發表
wasabb,

8/10 果個會否係牙科保健 ? (即停課期間取消, 現在診所用郵寄重約時間)

how can I know my appointment date???

原帖由 Yanma2002 於 2009/7/6 14:49 發表

學校之前己經派左預約信,信上有日期、時間、地點。

係咪,大家都係同一日?

原帖由 wasabb 於 09-7-7 13:35 發表
how can I know my appointment date???

送出2年班舊書..但有些已改版(中文書--可以用)
自己買書的..可PM我..免費
習作及補充就唔駛吧..因為點都要買新的來做
唔比啦..好重

Dear Winny, thanks for your reply. I will follow your example.

Dear rubyngan, pl check your pm. Thanks

HAVE FUN

我睇番原來阿仔今年3月巳經做咗,點解有啲同學仔依家先做既??

原帖由 Yanma2002 於 2009/7/7 14:29 發表
學校之前己經派左預約信,信上有日期、時間、地點。

係咪,大家都係同一日?

3月時是否牙保?.現在是保健, 不同的
我亞女在8月底
牙保是帶牙刷..老師帶去
學童保健要自己帶

我仔3月做保健,8月牙保....

點解我同你哋唔同既????

原帖由 rubyngan 於 2009/7/8 14:16 發表
3月時是否牙保?.現在是保健, 不同的
我亞女在8月底
牙保是帶牙刷..老師帶去
學童保健要自己帶
‹ 上一主題|下一主題