用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

我都來報到:loveliness:

我現在仲嚇緊我仔,若唔温書準備小ニ,7月6日家長會時,老師會說唔比你升班架 ,最好笑佢問我老師点會知佢無溫書?又唔使返學?我話,老師常常會打电話來問架!(因有次趙老師打電話來,剛巧他在我旁邊),所以他信到十足,咁嚇佢會唔會衰左D呢?
最好笑佢話為何唔可以留班呢?除左會不同左D朋友外,佢話因為好貴喎!比佢笑死,佢又知既

原帖由 jesspa 於 09-6-26 15:55 發表
我都來報到:loveliness:

醒目開學勳章

呢個升班留班遊戲已經game over, 因為老師同左亞囡講 < P2再見>

回覆 21# AnnKwok 的文章

wasabb,

果然效率高! 頭先返學校交$, 順便問老師今次中文科點計, 佢話中文科雖然有考, 但係都唔會計.

我都報到先!!
中文科有考,咁派成績表時會唔會派中文考試卷

原帖由 Tiggie 於 09-6-26 17:29 發表
wasabb,

果然效率高! 頭先返學校交$, 順便問老師今次中文科點計, 佢話中文科雖然有考, 但係都唔會計.

咁派成績表時會唔會派中文考試卷
>> No. The teacher said the chinese exam paper will never 派 and will never let them know the marks. Just treat it as never take the chin exam.

原帖由 kaka_c 於 09-6-26 18:01 發表
我都報到先!!

學校實唔敢派啦....如果俾你見到你仔/女今次係100分而又唔計嘅,你估你嘈唔嘈佢丫嗱!

原帖由 kaka_c 於 09-6-26 18:01 發表
我都報到先!!
不要讓孩子走上安逸之路,教他面對挫折,要讓他有一種危機感,培養抗逆能力。

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-6-26 23:58 發表
學校實唔敢派啦....如果俾你見到你仔/女今次係100分而又唔計嘅,你估你嘈唔嘈佢丫嗱!

可能亦都唔想學生存僥倖心理, 好彩今次唔計分啫, 原來亞囝/囡今次得60分

其實我都有諗如果將考左既照按比例計會唔會好複習, 但就一定好煩, 因為仲有音樂, listening, speaking, 科研, 電腦等那些其實一早已經考左.........不過最後點都好, 我都尊重學校既決定, 可能分數對我黎講冇咩所謂

原來轉左地頭, 我都浦下頭先! 唔知2次測驗+1次考試o既比列係點呢? Anyway, 全部都可以安全升上P2, yeah!   我個大少話希望P2 可以撞番同班同學喎!

原帖由 Tiggie 於 09-6-26 17:29 發表
wasabb,

peony2002,

咁又係喎, 你真醒, 我都冇諗過這點, 有提自己問吓老師, 但又冇左件事... 其實真只不過想知阿囝錯乜啫...

原帖由 peony2002 於 09-6-26 23:58 發表

你囝囝的硬筆練習簿在我囝呢道.下次見面還返比你.

原帖由 1429 於 09-6-27 10:59 發表
peony2002,

咁又係喎, 你真醒, 我都冇諗過這點, 有提自己問吓老師, 但又冇左件事... 其實真只不過想知名囝錯乜啫...

bluesky999,

好呀, 唔該晒!  阿囝現在開始擔心P2唔可以同番D好朋友一班喎, 又問了解又要再分過, 解釋了比佢知, 隔天又問過, 今日玩玩下都問開學未, 點解等咁耐... 我心諗, 我重心急過你.

收到通告, D音樂班時間要4:10-5:10PM, 咁果一個鐘點算, 會否有地方做住功課等, 但之後又冇校車啦喎, 好煩惱... 你地會唔會報呀?

原帖由 bluesky999 於 09-6-27 15:27 發表

你囝囝的硬筆練習簿在我囝呢道.下次見面還返比你.

1429,

Is that true?  We should call the school to confirm again.  It is a big problem if no school bus for the music class.

Your son is really good!  Mine is so happy with the summer holiday and keeps asking me when he can have a trip.

原帖由 1429 於 09-6-27 16:06 發表
bluesky999,

好呀, 唔該晒!  阿囝現在開始擔心P2唔可以同番D好朋友一班喎, 又問了解又要再分過, 解釋了比佢知, 隔天又問過, 今日玩玩下都問開學未, 點解等咁耐... 我心諗, 我重心急過你.

收到通告, D音樂 ...

Dear all,

We all did the great job in past year to let our kids adopt their P1's life in KTS. Hope they will enjoy their primary life in coming future too!!!

For the music class, as only 3 bus routes will be provieded at 5:10pm, i will join the first session (ie. 3:10 to 4:10pm) of the flute class.

1429,

我仔音樂班係星期三1510-1610hrs, 好彩仲有校車, 不過每逢遲放1個鐘,個站都唔近,需要再搭車!

Bluesky999,
你個仔揀咩樂器學?

Littlehipo

原帖由 1429 於 09-6-27 16:06 發表
bluesky999,

收到通告, D音樂 ...

Littlehipo,

Do we belong to Group 1: 4:10-5:10pm, every Monday?   Cause we already attended the P1 instrument class.

In fact I don't quite understand the memo.  Group 2 = P2-P5 students.  We are also P2 students!

But from the wordings, looks like we should belong to Group 1.

Anyone has any clue?

原帖由 littlehipo 於 09-6-27 23:54 發表
1429,

我仔音樂班係星期三1510-1610hrs, 好彩仲有校車, 不過每逢遲放1個鐘,個站都唔近,需要再搭車!

Bluesky999,
你個仔揀咩樂器學?

Littlehipo

Carsondaddy,

Rectify
I made a phone call to the responible teacher Ms龐 this morning that our kids should belong to Group 1 (every Monday 1610-1710). The tutors are the same as 小一樂器入門班.

But, in fact, if no school bus service is provided after 1710, you can choose other course state in Group 2. Our kids belong to 入門 level. (初級=學樂器超過一年).

Never mind, you can say which class your kid will like to attend in the return slip. Ms龐 will try her best to suit all needs.

I think 單簧管class (入門) has been arranged on Tue at 1510-1610hrs.

I got an experience that the music summer course for cello had made a special arrangement. The original class on Monday had been changed to Thursday. KTS will always concern the kids first. Maybe the school bus will have special arrangement (more bus stop) like 2008-2009.

Littlehipo

原帖由 carsondaddy 於 09-6-28 00:31 發表
Littlehipo,

Do we belong to Group 1: 4:10-5:10pm, every Monday?   Cause we already attended the P1 instrument class.

In fact I don't quite understand the memo.  Group 2 = P2-P5 students.  We are als ...

1次測驗+1次考試o既比列係點呢
>>first test 30%, first exam 40% & second test 30%.

原帖由 lindajacky 於 09-6-27 10:11 發表
原來轉左地頭, 我都浦下頭先! 唔知2次測驗+1次考試o既比列係點呢? Anyway, 全部都可以安全升上P2, yeah!   我個大少話希望P2 可以撞番同班同學喎!

...

Hi 小桃兒

Oh!  謝 " ! Almost average weight 啦!   Thks!
原帖由 小桃兒 於 09-6-28 10:58 發表
1次測驗+1次考試o既比列係點呢
>>first test 30%, first exam 40% & second test 30%.

回覆 37# littlehipo 的文章

若果係咁,下年咪無人報單簧管?!
‹ 上一主題|下一主題