用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 等候叩門消息既心情
樓主: dudu19812002
go

等候叩門消息既心情

我都扣左六間, 本來唸住扣三間, 就係頭三志願果三間, 聽隔離屋講, 呢三間每年都有三百封扣門信, 只收廿幾人, 我個仔又唔係特別叻, 老公話最壞打算讀番派果間一年, 等第二年再扣過, 但係派到果間又真係好差(係我心目中), 咁跟住又搵多間無咁多人扣門而又好過派果間, 個心先舒服d, 先食得落野!

當日去完派扣門信, 經過另一校網, 又去攞表格, 比多兩個機會自己, 跟住就日日等, 初初呢六間嘅第六選即刻約時間見校長, 轉頭校長都回覆話收, 已經好開心, 跟住重一,二, 三選都有電話話有得見, 超開心, 重問對方係唔係人人都有得見? 但到真正面試就相當殘酷, 有d佢識答又答唔到, 有d又講到口疾疾, 佢地都感受到媽媽唔開心, 好想自己答好d, 盡左力都冇法, 第二選已經告吹!

後來豬流感第一同第三選都押後, 等等吓竟然誇區果間有得見, 又好開心, 始終有一間收左, in完佢in我, 點之都收左, 而家有兩間收, 已經好開心, 或者我地選d無咁多人選而又好過先前派果間, 已經安心!

其實個仔女如果讀得好叻, 出年拿成績再去扣門都得, 因為叻嘅學校每年都有d人頂唔順要轉番出去, 但如果一年後d成績都唔叻, 咁比我地入到top 1 小學佢都好辛苦, 你又辛苦, 所以大家都放鬆d, 隨緣吧!(in 完幾間之後就有咁唸)

學校有提過, 7月2日先可以通知小一扣門生成唔成功, 不過有d要開新生會, 會早小小通知, 重有要做校服同買書, 所以都唔會太遲, 我就成日打住電話問佢地進度, 咁睇吓完左未, 因為始終要面對選一間同佢辨入學!

醒目開學勳章

原帖由 yuenwa 於 09-6-25 22:52 發表
...........................

如果我話你知我唔妒忌你就係"握" 你, 不過我都好恭喜你.  希望你囡囡有好的開始.

我今日同亞女講, 你仲未夠叻 (其實係父母未夠叻), 所以聖方濟各校長唔取錄你.  我個女話, 唔緊要啦,  ...

你個女好叻,識得安慰你...
[

好羨慕你地有得in,我叩咗4間只得1間有得in,有2間機會超小,另一間要waiting list,每日等等等,希望下個祝福既係我

I don't want to let my child know.

So, please let me crying here.

me too我都無比小朋友知,唔想佢唔開心

醒目開學勳章

原帖由 hellorachel 於 09-6-26 00:43 發表
好羨慕你地有得in,我叩咗4間只得1間有得in,有2間機會超小,另一間要waiting list,每日等等等,希望下個祝福既係我

其實我都唔係去左好多間interview咋...心儀既真係只有一間,希望一次就ok啦~

你有冇打電話去學校問過消息呀?
[

醒目開學勳章

我一直都冇俾個女知我既心情,直到今日我終於都想同佢分享下我既心情,同埋想知佢有咩心情,佢都有同我講真係好想叩門成功,不過如果真係唔ok佢都會去返派既學校開心地讀...

醒目開學勳章

其實點解要比咁多壓力個小朋友? 我個女in 左7間私校,有5間收左, 我想最佢入個兩間唔收, 不過我又冇同個女講佢唔叻所以唔收,唔可以咁講,面試真係好講彩數,我個女對人講野時都會口窒窒,不過我可以同你講如果佢考筆試好多小朋友都唔夠佢叻,佢K2已經識計+-X數,K3識串過千英文字,識寫過8百個中文字,識進位借位+-數,........佢重組句子已經係做緊小二個D練習,不過我個女面對人時真係好怕羞,個日 in 時佢好多都答得唔好,不過我都一路笑笑口望住佢,希望從中比D鼓勵佢,而老師問我地問題時我都表明我唔係個D會比好多興趣班個小朋友去學個D媽咪,我放棄左份工湊佢,好多答案應該都係老師心目中想要既,不過當然我答既都係真,每次去面試我都會同個女講唔識答問題唔緊要,最緊要有禮貌,所以佢每次去面試時都會一入去就菊公同老師講早晨,走個時又菊公同老師講再見,個日老師都讚佢好有禮貌,我相信加左唔小分.
講真一個小朋友叻唔叻好難從佢入唔入到好學校黎決定,我覺得我個女係好叻(學業上),不過對人同說話技巧就好差,之前第二次派位佢派唔到,我地都冇响佢面前講過任何野,佢有問,我只係答未知住,我地再考下先啦. 我相信學校唔收你唔代表你個女唔叻,你地已經盡左力,得或失都唔好怪個女或自己,唔係你地未夠叻,只係太多人爭我比你好彩小小,不過我相信我個女一定有實力可以在學校有好好成績.
只要你相信自己個女係得,咁又何必介懷這間收唔收你,好似DGS咁,我好相信我個女一定叻過好多入到個D,不過人地唔收冇辦法,我只係覺得佢地走寶,我個女5歲已經拎到全港琴比賽第4名(香港區,60幾人參加,佢係最細一個),不過我又冇 show 過 lee D 野比學校睇. DGS唔收我又冇同個女講因為佢唔叻,何必令你小朋友唔開心呢? 加油啦, 如果你真係咁鍾意 lee 間學校,咁你又咁相信個女有實力,米比佢小二用實力(成績)考入去,加油呀

如果我話你知我唔妒忌你就係"握" 你, 不過我都好恭喜你.  希望你囡囡有好的開始.

我今日同亞女講, 你仲未夠叻 (其實係父母未夠叻), 所以聖方濟各校長唔取錄你.  我個女話, 唔緊要啦,  ...

我都從來冇喺個仔面前提過, 佢有問過我, 派到果間學校好唔好, 我都只係答幾好, 不過去見吓其他學校, 每間學校都有少少優點講佢知, 咁佢心情都會好好咁去見!

父母見完之後心情佢地會感受到, 佢地已經六歲啦, 知道好多野, 大家都放鬆d啦!

醒目開學勳章

係呀,講得好啱,我個係細女,得5歲幾,之前成日覺得佢唔會明學校個D野,點知派位個日佢問我地派左咩學校,派唔派到第1志願?我至明白原來佢明發生咩事,其實我一路都好平常心去面對,當然好想佢派到好學校,不過派唔到/考唔到唔係佢既錯,佢每次去見私校時我都好為佢自豪,一個5歲小朋友自己一個人去面對 interview,佢肯去見已經係好叻,我5歲時重係傻傻下. 所以各位平常心去面對,小學只係佢地其中一個階段,佢地重有漫長路要行,唔好比咁大壓力佢地同自己,大家加油啦
原帖由 bro_and 於 09-6-26 09:07 發表
我都從來冇喺個仔面前提過, 佢有問過我, 派到果間學校好唔好, 我都只係答幾好, 不過去見吓其他學校, 每間學校都有少少優點講佢知, 咁佢心情都會好好咁去見!

父母見完之後心情佢地會感受到, 佢地已經六歲啦, 知道好 ...

原帖由 CARLA 於 09-6-25 09:54 發表
我都係, 等到頸都長都消息, 我叩了4間學校, 得2兩可以面試, 一間面咗啦話其實學校學位已經full 晒, 佢會同校長講吓喎, 如果有位就會打比我........唉

1間要27號先可以面試, 希望成功啦 ...

我今日收到電話啦, 佢地收我仔仔啦!!! 不過這間不是我心儀的, 明天有一間面試我想try 吓先再考慮收我仔仔個間呀.
是否好衰呀??? 冇學校收有驚, 有學校收又嫌唔好!!! 真係唔知自己想點.....

恭喜你!
請問你是否有返工?

原帖由 polarbb 於 09-6-25 16:40 發表
我個女既 profile超簡單,得幾頁,冇推薦信,不過見時個女都好肯答問題,不過答得好攪野 9唔撘8 不過佢問家長好多問題,我地D答案都好似好啱佢聽,佢不停讚我係好媽媽
...

醒目開學勳章

我冇做野架,湊女
原帖由 Candy3148 於 09-6-26 13:38 發表
恭喜你!
請問你是否有返工?

今日硬住頭皮打去問其中一間.....落選咗....好down...好灰....

多謝你回覆, 可能這都是考慮之一!我都有in 嘉諾撒聖芳濟各, 當時in時老師有問我是誰照顧小朋友, 我話菲傭姐姐, 佢就有問我是有返工.

當然果日我個女的表現都唔係好好, 所以唔收我都預咗.

星期一仲有一間見, 呢間係我老公的心儀, 希望可以成功!

原帖由 polarbb 於 09-6-26 13:40 發表
我冇做野架,湊女

係咪全職媽咪的囝囡會好些, 如升小學後, 計劃會做全職媽媽係咪機會比較大的呢.

原帖由 Candy3148 於 09-6-26 14:11 發表
多謝你回覆, 可能這都是考慮之一!我都有in 嘉諾撒聖芳濟各, 當時in時老師有問我是誰照顧小朋友, 我話菲傭姐姐, 佢就有問我是有返工.

當然果日我個女的表現都唔係好好, 所以唔收我都預咗.

星期一仲有一間見, 呢間係 ...

唔好咁灰啦!派得唔好又叩唔到心儀學校嘅大有人在(我報到),不是世界末日,反而是遊戲的開始!有成五、六年俾你慢慢培養你的小朋友,只要是band 1成績,還是會去到你終極心儀的地方的。(是自我安慰也好)到時用成績比併,贏了才開心和珍貴!

努力吧!共勉之!讓小朋友也感受一下你的正能量!

今日見埋最心儀既一間學校, 阿女話有一條唔識答,之後又無得見校長, 所以....應該都塵埃落定啦, 疊埋心水去讀私校, 一年後再來 ......

醒目開學勳章

冇得見校長就通常唔ok架咩?
[

醒目開學勳章

今日收到消息,失敗左喇~希望其他家長有好消息啦~
[