用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 等候叩門消息既心情
樓主: dudu19812002
go

等候叩門消息既心情 [複製鏈接]

小二或小三插班啦!一定冇宜家咁激烈。共勉之!!

原帖由 Geni 於 09-6-25 16:12 發表

最壞打算一早諗o左, 等到9月頭都冇消息就疊埋心水講最後收我o個間. 但我又擔心自己係唔係咁容易放低最心儀o個間呢.....

我仍然都唔敢報團住!

原帖由 polarbb 於 09-6-25 16:12 發表
多謝你地,真係好開心,終於可以放心去旅行好好慶祝一下,希望你地都會有好消息

醒目開學勳章

我個女既 profile超簡單,得幾頁,冇推薦信,不過見時個女都好肯答問題,不過答得好攪野 9唔撘8 不過佢問家長好多問題,我地D答案都好似好啱佢聽,佢不停讚我係好媽媽
原帖由 LILY媽咪 於 09-6-25 16:24 發表
叩門成功的家長, 可否告知收的原因, 係個人檔案寫得好 / 推薦信/ 小朋友面試的表現好 / 家長的對答好或其他原因呢.

醒目開學勳章

我終於報得,之前都唔敢報,驚學校會打黎,宜家一天光哂,佢收左我就唔駛再 in 其他
原帖由 Heiyingleefamil 於 09-6-25 16:35 發表
我仍然都唔敢報團住!

醒目開學勳章

原帖由 ricomama 於 09-6-25 15:18 發表

其實...我見既全部都會系呢個月尾通知晒...所以...越近心情就越低落......每日都系由希望漸漸轉為失望....

最壞打算一定有~因為依家小學好多都推行小班教學,學額小左,小朋友既數量冇少,一定爭得好利害啦~如果讀返派既學校再由小二轉校,都不失為一個好方法,爭都冇依家咁激,都係要睇成績囉!
[

醒目開學勳章

原帖由 polarbb 於 09-6-25 16:12 發表
多謝你地,真係好開心,終於可以放心去旅行好好慶祝一下,希望你地都會有好消息

恭喜哂呀!!真係好消息,有一家長放心哂......
[

醒目開學勳章

原帖由 polarbb 於 09-6-25 16:40 發表
我個女既 profile超簡單,得幾頁,冇推薦信,不過見時個女都好肯答問題,不過答得好攪野 9唔撘8 不過佢問家長好多問題,我地D答案都好似好啱佢聽,佢不停讚我係好媽媽
...

其實我個女份profile都唔多野,成績唔係好好,又冇好多cert.,仲要係只見我個女添,但都聽我個女講佢都中英數唁識答倆條英文生字題,希望學校都接受佢啦~因為佢真係好好好好喜歡呢間學校~~
[

Congratualte...which school bingo??

原帖由 polarbb 於 09-6-25 16:41 發表
我終於報得,之前都唔敢報,驚學校會打黎,宜家一天光哂,佢收左我就唔駛再 in 其他

雖然很幸運地去年11月已經有心儀的學校收了小兒, 但我都好明白各位家長的心情, 因在未有學校收之前, 我亦曾經好似你們咁down, 但現在一切已雨過天青了。希望你們亦會好快有好消息及可以放下心頭大石啦! 希望永遠在人間!:loveliness:

醒目開學勳章

嘉諾撒聖方濟各學校
St. Francis' Canossian School

原帖由 gategate 於 09-6-25 16:59 發表
Congratualte...which school bingo??

醒目開學勳章

原帖由 wynma 於 09-6-25 17:07 發表
雖然很幸運地去年11月已經有心儀的學校收了小兒, 但我都好明白各位家長的心情, 因在未有學校收之前, 我亦曾經好似你們咁down, 但現在一切已雨過天青了。希望你們亦會好快有好消息及可以放下心頭大石啦! 希望永遠在人 ...

希望啦~~~
[

醒目開學勳章

原帖由 polarbb 於 09-6-25 17:11 發表
嘉諾撒聖方濟各學校

真係好恭喜你呀!希望你既好運可以傳到俾我地仲等緊消息既家長啦~~~
[

醒目開學勳章

呢度有冇家長都係等待協和叩門消息呀?
[

原帖由 dudu19812002 於 09-6-25 16:54 發表

其實我個女份profile都唔多野,成績唔係好好,又冇好多cert.,仲要係只見我個女添,但都聽我個女講佢都中英數唁識答倆條英文生字題,希望學校都接受佢啦~因為佢真係好好好好喜歡呢間學校~~ ...

今年轉小班真係小佐好多叩門位, 我囡囡面試時表現唔錯, 我諗實得啦, 點知 ........失望

真係好大競爭 ......

醒目開學勳章

原帖由 fungpolly1234 於 09-6-25 17:18 發表

今年轉小班真係小佐好多叩門位, 我囡囡面試時表現唔錯, 我諗實得啦, 點知 ........失望

係呀!當上年我知道03年都唔係多小朋友出世,諗住個女都成功機會大,點知今年就小班推行,又一大問題....
[

醒目開學勳章

我叩左8間, 中o左華德上午校.....

醒目開學勳章

原帖由 manyan314 於 09-6-25 17:36 發表
我叩左8間, 中o左華德上午校.....

恭喜哂呀!!
[

Really so good ha...Keep at it!!

原帖由 polarbb 於 09-6-25 17:11 發表
嘉諾撒聖方濟各學校

HI Fungpolly,

I also always receive rejected letter...but doesn't mind la...I think later ...hope good news will come soon la..

原帖由 fungpolly1234 於 09-6-25 17:18 發表

...........................
原帖由 polarbb 於 09-6-25 15:14 發表
我叩門成功左 la, 今朝8點幾收到電話開心到飛起
嘉諾撒聖方濟各學校

我本身都有幾間私校在手,不過最希望係可以考入 St. Francis 好開心. ...

如果我話你知我唔妒忌你就係"握" 你, 不過我都好恭喜你.  希望你囡囡有好的開始.

我今日同亞女講, 你仲未夠叻 (其實係父母未夠叻), 所以聖方濟各校長唔取錄你.  我個女話, 唔緊要啦, 係英皇讀書, 我可以扮小丸子 (套校服好似小丸子套衫).  

之後佢仲話, 媽咪我去邊間學校讀書, 都會考第一架.  我個心十分安慰.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.
‹ 上一主題|下一主題