用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 等候叩門消息既心情
樓主: dudu19812002
go

等候叩門消息既心情 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 gategate 於 09-6-25 12:31 發表
Do u mean you have already attend the 2nd interview in SF ??  I put Profile also didn't call for interview!! my dear...

yuenwa 講o個間係灣仔sfcs女校

原帖由 Geni 於 09-6-25 12:53 發表
我冇去in TSL, 4百幾個人爭十幾廿個位, 都係算把啦.... 就算考到6年後咪又係要諗升中, 不如俾個仔o係番區內學校讀, 做條"小塘大魚"好過o勒! 當然做唔做到大魚都要到時先知.... 同埋, 我個心到依家都仲係o係個"大塘" ...

或許大家會覺得我自視過高, 我真係覺得我個女係"大魚", 入唔到"大塘", 我個心真係有d唔咁心.

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

睇到大家既回應,都鄧大家緊張....做父母真係辛勞!
雖然我有叩門,但無咩緊張,因為第一志願係零機會,而我自己亦未諗得好清楚在手果間好定叩果間好....anyway,各位比心機呀,祝你地好快有好消息,入到心儀小學

醒目開學勳章

各位,等待既時候真係好難捱呀!我個女去叩門既學校會星期五前最遲通知及寄信,今朝早第1個電話響又好緊張喇~未訓醒宦扮到把聲好醒神咁呀!!點知又係失望...今日係我生日,我真係好希望我既生日願望能俾我大女實現佢既希望呀!!
希望大家有消息都上黎講下~~~
[

Hi Yuenwa,

I same as you. 我都未收到消息, 應該都係無希望.

我本來是派到英皇二校, 但會放棄到呂明才, 我問過人兩間小學差不多, 不過呂明才係聖公會有宗教可能會好少少, 而且呂明才比較近我屋企.  但當然希望可以再叩到更好的學校!

如果真係叩唔到, 好似你咁再睇小二如何!

原帖由 yuenwa 於 09-6-25 12:20 發表
我最心儀的嘉諾撒聖方濟各應該今日有結果, 到現時還未收到電話, 睇怕都係唔得, 真係好down.

不過睇到大家的case, 我真係好愧疚, 因為我個女有英皇書院同學會在手, 都算唔錯.

我已經同亞囡講左, 如果入唔到聖方濟各 ...

Hi Geni,

Thank you!! Is not on kowloon 聖方濟各

原帖由 Geni 於 09-6-25 12:56 發表

yuenwa 講o個間係灣仔sfcs女校

我同囡囡叩門超過10間, 得5間有得見, 只得一間係waiting list, 心情真係好down, 我都唔知點解, 係咪我囡囡面試真係表現好差 ? 其實我覺得佢唔錯....... 有無人同我一樣呀? 日日望住個電話, 成日發夢幻想下如果有間收左, 有幾興奮 ..... 我D朋友呀,同事呀,重有我阿娘, 成日問有無消息呀, 好煩, 但我知佢地係關心我 .... 多謝哂.....有家長話學校可能係8月先通知, 咪重有成個幾兩個月等 ?

醒目開學勳章

原帖由 fungpolly1234 於 09-6-25 14:21 發表
我同囡囡叩門超過10間, 得5間有得見, 只得一間係waiting list, 心情真係好down, 我都唔知點解, 係咪我囡囡面試真係表現好差 ? 其實我覺得佢唔錯....... 有無人同我一樣呀? 日日望住個電話, 成日發夢幻想下如果有間收 ...

有架~我都日日有電話都會覺得係有消息架!!我仲試過發夢個女真係入到間學校呀~~
[

我覺得每日早上好漫長到四五點時又想停下時間....唉!等下一日又一日都重未有電話到!!!

我都好似各位一樣...由8號開始每日都等電話interview....叩咗8間學校...有6間in咗...全部都系等到呢個月尾先知result....差唔多成個月都有發惡夢..話唔收我個仔...都有發過夢最心儀嗰間收咗...醒番既時候好down...為咩唔系真既 ...攪到我返工又無心機..咩都唔上心...唉...一有電話就以為系學校打黎....就黎神經衰弱喇....

大家唔好話我悲觀, 有無作最壞既打算呢 ?  第到幾時唔再等呢 ?

6/6 前就係咁忙搞profile, 6/6日後就等電話,等下等下都等咗幾個星期,一啲聲氣都無

醒目開學勳章

我叩門成功左 la, 今朝8點幾收到電話開心到飛起
嘉諾撒聖方濟各學校
St. Francis' Canossian School

我本身都有幾間私校在手,不過最希望係可以考入 St. Francis 好開心.

原帖由 fungpolly1234 於 09-6-25 15:12 發表
大家唔好話我悲觀, 有無作最壞既打算呢 ?  第到幾時唔再等呢 ?

其實...我見既全部都會系呢個月尾通知晒...所以...越近心情就越低落......每日都系由希望漸漸轉為失望....

原帖由 polarbb 於 09-6-25 15:14 發表
嘉諾撒聖方濟各學校

恭喜晒呀.....

原帖由 polarbb 於 09-6-25 15:14 發表
嘉諾撒聖方濟各學校

我本身都有幾間私校在手,不過最希望係可以考入 St. Francis 好開心. ...

每次見到有人成功叩門, 都好希望下次係自己...

恭喜哂 !

醒目開學勳章

多謝你地,真係好開心,終於可以放心去旅行好好慶祝一下,希望你地都會有好消息

醒目開學勳章

原帖由 fungpolly1234 於 09-6-25 15:12 發表

最壞打算一早諗o左, 等到9月頭都冇消息就疊埋心水講最後收我o個間. 但我又擔心自己係唔係咁容易放低最心儀o個間呢.....

叩門成功的家長, 可否告知收的原因, 係個人檔案寫得好 / 推薦信/ 小朋友面試的表現好 / 家長的對答好或其他原因呢.

原帖由 polarbb 於 09-6-25 16:12 發表
多謝你地,真係好開心,終於可以放心去旅行好好慶祝一下,希望你地都會有好消息

Congratulate!!

嘉諾撒聖方濟各學校

我本身都有幾間私校在手,不過最希望係可以考入 St. Francis 好開心. ...
‹ 上一主題|下一主題