用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒/幼稚園休學, 但收十足學費, 點得?
樓主: momochiu
go

幼兒/幼稚園休學, 但收十足學費, 點得?

真係好過去搶

原帖由 知行爸爸 於 09-6-25 12:09 發表
Hi everyone, i am a new comer here. my daugther is 2 year-old and she has joined a playgroup in north point before. we have paid 9 classes fee and after the 4th class, the playgroup, because of the fl ...

原帖由 知行爸爸 於 09-6-25 12:09 發表
Hi everyone, i am a new comer here. my daugther is 2 year-old and she has joined a playgroup in north point before. we have paid 9 classes fee and after the 4th class, the playgroup, because of the fl ...

by my 經驗, 消x会仲無能過d 議員...

原帖由 katie0921 於 09-6-25 16:32 發表
學荃灣綠楊幼稚園, 7月收一半學費, 與家長一同進退, 大家都有難處, 老師要返學, 燈油水電都要錢, 家長在家又要搵人照顧小朋友, 又係要洗錢, 將交學費的錢學校及家長一人一半, 這樣條氣都順D. ...

我個女間學校都話有班主任在, 雖然唔上課, 但會照用英文幫亞女溫功課及做功課, 咁我個$3000+都交得覺得合理d

我個女間學校都話有班主任在, 雖然唔上課, 但會照用英文幫亞女溫功課及做功課, 咁我個$3000+都交得覺得合理d

本人己去信教育局投訴要求補課,因教育責任不在我們家長身上,而學校只比功課就算,交代都無亳無責任!!!!!

原帖由 華^_^ 於 09-6-25 14:29 發表
你們的仔女起碼都有應變措施,而我剛致電回校,他們說還未商量好對策,我問為何不call我們,校方竟說:老師們起不是每次要打幾十個電話囉??唉!!其他事都未問想問下都厭我們d家長煩 ,趕收線! 點算 ...

借口 !!!!!!!!!!!!!!!!!
唔想打電話, 可以在學校網頁上公佈,   
學校應儘快將安排通知家長,
注意: 是停課, 不是停學
放暑假都有暑期功課,補課啦!
學校可以有一些非常規的小組學習, 人數足夠少就沒所謂,
在電視上叫人交學費就話可以將子女send返學校.

原帖由 ontheroad 於 09-6-25 20:51 發表
我原本都想俾少少良心出o黎俾學費,但今日又收到老師電話,話唔俾學費的話,之前小朋友親手做的功課及成績表都唔會俾蕃我地,  ...

學校絕對無權咁做,
而且也不應咁做
向edb投訴,  一定受理

嘩嘩嘩!邊間學校咁衰啊!!講出來,睇下係咪同一間!

原帖由 chanez 於 09-6-26 16:44 發表

學校絕對無權咁做,
而且也不應咁做
向edb投訴,  一定受理

原帖由 ontheroad 於 09-6-25 20:51 發表
我原本都想俾少少良心出o黎俾學費,但今日又收到老師電話,話唔俾學費的話,之前小朋友親手做的功課及成績表都唔會俾蕃我地, 學校自己都咁現實, 功課係小朋友之前做, 難道我之前無俾學費咩, 宜家我點解仲要俾錢啫. 況且 ...

I 100% support you! I don't understand why some ppl said teachers and schools have to get paid so parents have to keep paying!? Those who said that may be teachers themselves.. Just because they need to keep getting, then parents have to pay double (extra $ to go to other play group and classes) and suffer? We parents can't complaint and have to be exploited?

Teachers and schools, please ask the gov. to pay you. We parents did not decide to close school. The gov. did. We won't be blackmail for nothing in return.

幼稚園畢業班; 學校留難安排

我女兒在德福讀的幼稚園都一樣離譜:

一). 12-25/6停課期間, 沒功課;
二). 23/6宣佈放暑假, 老師打電話來叫家長連續三星期逢星期五回校取功課;
三). 對於7月份學費問題無提及安排, 直到好多家長打電話查詢, 先做如下答覆

1). 如N班至k2未交7月份學費當停學處理: 本學期不派發成績表及不設家長日, 但下年度有交過留位費者可繼續讀(即係唔交錢都無所謂)
2). 因k3畢業班原訂7月中舉行畢業禮, 各位家長都已交齊費用;
但如不交7月學費, 當自動退學, 不派發成績表, 畢業證, 所有習作, 學生檔案等. 但可參加當日畢業典禮

另設: 由下星期一開始, 畢業班學生一至五每天回校1小時進行畢業禮綵排, (未交學費者不能參加, 但仍可參加畢業典禮表演)

救命呀!  

這些安排太多不合理的地方

請大家比多的意見啦

原帖由 停課媽媽 於 09-6-27 23:52 發表

二). 23/6宣佈放暑假, 老師打電話來叫家長連續三星期逢星期五回校取功課;

不合理之處:

一. 政府, 教統局
     首輪宣佈停課  ok
     23/6宣布提前放暑假, 但又沒有明確指引學費問題, 責任留給學校與家長之間;(極度不負責任)

二. 學校:

1 首輪停課沒功課; (不合理)
  2 放暑假先要求個個星期拿功課,(邊有暑期功課逐星期比)
  3 n-k2唔交7月學費, 沒有成績表 (可以接受,因為跟本都沒評估,起碼可以繼續升班啦)
  4 畢班班留難安排

唔交學費就不派發成績表(接受); 畢業證; 全年習作; 幼稚園學習檔案;(逼畢業生交學費第一式)

原本可以取消的畢業禮又要繼續搞, 仲要求每日返去綵排一小時, 唔交學費就不能參加綵排  (逼畢業生交學費第二式)
根本就借個畢業禮和畢業證來逼家長交費

政府宣佈放暑假而不做出妥善安排, 有沒有想清楚后果,學校要收費, 要運作家長都明, 不過用的甘唔公平的手法和手段來逼畢業生, 即係睇死班畢業生要畢業, 以后亦唔係米飯班主, 搶得幾多得幾多啦...啦...啦......!

其實這絕對是教統局的意料之外

教統局決定停課時,是爲著怕流感爆發,絕對沒想過班家長會突然為幾千蚊學費變臉。所以,我認爲教統局當初應該給與全港幼稚園家長兩個選擇:
1,學費不能退,幼兒可自願停課在家避免感染豬流感,學校無論如何照常有課。或,
2,學費不能退,如家長覺得肉赤,仍可帶幼兒上學,學校無論如何照常有課,幼兒如感染豬流感為家長自誤。

生小孩養小孩真的太大壓力了

各位偉大的家長
現在在香港生小孩養小孩,費用太高了,這個無能的香港政府又沒有管好,亂停課搞到我突然因爲這個豬流感用多佐錢,我都係吾生咯,生作呢個唯一既細路第日我都吾會同佢報乜野補習班興趣班架喇,直資私立小學就吾駛預我喇,我費事第日再整單什麽什麽絕症大爆發我仲蝕本呀,米友佢是但讀書咯,鬼叫我之前大肚生佢時未試過呢的收學費既停課咩。。。

原帖由 停課媽媽 於 09-6-28 00:23 發表

不合理之處:

一. 政府, 教統局
     首輪宣佈停課  ok
     23/6宣布提前放暑假, 但又沒有明確指引學費問題, 責任留給學校與家長之間;(極度不負責任)

二. 學校:

1 首輪停課沒功課; (不合理)
  2 放暑假先要 ...

D幼稚園發錢寒  
No money, no talk

Victoria 仲成4千幾添架
陰公

>>好似向旅行社報了團, 現在不成行, 又唔肯退翻錢一樣,

一個十分好的例子.
導遊同司機都要出糧.  旅遊車一樣要供.

雖然成唔到團嗰客要塭其它行程代替.  但唔係旅行社問題.  成唔到團旅行社都唔想.  
我想信打手會明白.  所从下次成唔到團都要俾足團費呀.

真實平心靜氣諗.  如果旅行社咁做.  大家個心都唔舒服.
重點係.  事倩發生咗.  KG重要拿成績表威脅.  唔俾$就冇成績表.
  如果去泰國.  突然發生暴動.  旅行社要用包機回港.  增加咗成本.  跟住同團友講.  發生咗大家都唔想.  唔俾$就冇機票/成績表回港.

原帖由 熱血媽媽 於 09-6-30 17:05 發表

D幼稚園發錢寒  
No money, no talk  

我也深深體會到! 我兒子那間以前是牟利的, 後來配合學券, 才轉型為非牟利, 學費比較附近的幼稚園貴些, 但我完全感受不到它如何"非牟利"!!

這幼稚園學費照收足, 只是肯退回七月份全日班的午膳費, 而停課後沒有任何安排, 只是派了兩次功課, 那些只是平日的作業簿和工作紙, 並不是為停課而度身剪裁的功課, 最離譜是老師沒有打算收回和批改. 如果沒有停課, 老師原本就要批改這些功課的...

我前日跟校長查詢為何不能退回部分茶點費, 她說其實已購入大量餅乾, 現在已是學期尾, 經費所剩無幾... 但我想: 她絕對不能否應, 有些原定在六月中至七月中的新鮮茶點, eg 麵飽, 蛋撻, 薄餅, 燒賣等等, 她的確是省起了這些開支的! 雖然個別學生在這方面的數目不多, 但加起全校的來計算, 這可也不是小數目呢!

問到為何不退回部分活動禮物費, 她說禮物早已買了. 但她沒有告訴我是否會派回六月分生日會的禮物給學生, 還是會留待下年度當作下年度的禮物派發!

問到為何不減學費, 她說老師, 工友, 廚師, 校巴司機還要出糧, 還有很多固定開支... 叫我體諒她們! 但我想: 她絕對不能否應, 停課期間她們不會開盡全校所有燈和冷氣, 也用少了煮午膳的煤氣, 校巴也用少了氣油!

她還說非牟利學校所有數目都呈上教育局, 沒有濫收... 但現在她們開支少了, 利潤比預期多了, 不知她們怎樣處理這筆款項呢? 這算是非牟利嗎?

派下学期成績表巳經算有品了,我那間幼兒園仲cheap,連上學期的成績表及個人檔案都唔比攞(個file仲系額外收錢),還多次玩「整古」。

事緣我個B下年要轉校,原本打算讀埋7月,雖然交足費都只返得12日,我們5月中就通知左學校,希望8月(下學年開課)可以暫托方式繼續返學到月尾,但遭一口拒絕,話K3畢業生優先喎,之後提早2星期申請1晚延展(2hrs),又系一口拒絕。即系要放足1.5月暑假,亞B無人湊,租約快到期(自己原本有樓都吾住,特登搬近學校的),業主又吾肯減租(成9K),唯有早D揾屋,搬近亞嫲家。曾想過8月開學才通知吾讀,但吾想霸住個位,好心着雷patt。

6月頭再通知學校要提早退學,7月開始唔讀,校長即時要脅話吾頒學業獎(巳收信說有獎),吾準參加K3畢業禮(鄧人高興而巳),老師吾做「下學期」個人檔案及成績表,雖然我們一再表明如8月有暫托,可以遲D先搬,7月學費會照交,但都 say no,冇計,拉倒了。之後,怪事開始發生。老師幾次打電話比我,想我提早去接放學,一時誇大亞B撞頭傷勢(其實只屬輕微),一時作大話高燒超過100度,仲話探埋肛,亞B都說有撩佢Pat Pat (我25min後到校,完全無燒),第2日返學個clerk仲扮晒野問有冇事。OK, 我照忍,當冇野。

今日last day,我想攞番上學期的report,老師竟然說8月先「有機會有」,但其他學生下學期report幾日後就派,玩到出晒面,個$2400真的如此重要嗎?枉佢說自己是基督教學校。家長要体諒學校,那學校又有體諒我們嗎?

原帖由 停課媽媽 於 09-6-27 23:52 發表

三). 對於7月份學費問題無提及安排, 直到好多家長打電話查詢, 先做如下 ...