用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒/幼稚園休學, 但收十足學費, 點得?
樓主: momochiu
go

幼兒/幼稚園休學, 但收十足學費, 點得? [複製鏈接]

原帖由 joannechancw 於 09-6-24 22:17 發表
今天收到仔仔老師致電,表示學校有停課後的應變計劃,即提早於七月份開始上暑期班,而原來七月份的課堂則會於8月中補上。我覺得此安排不錯,亞仔可以返學啦!!真好!
其實之前停課期間學校都有派發老師自行攝製的VCD及圖工在家 ...

這幼稚園的安排真好, 可否說說是那間幼稚園, 即使我仔仔不會轉校, 日後我也可向朋友極力推薦呀.

原帖由 momochiu 於 09-6-25 08:48 發表
我知九龍塘多x國際連巳文的8月summer 課程都唔肯退, 7月就話要一個月前通知, 但8月呢? ...

好似向旅行社報了團, 現在不成行, 又唔肯退翻錢一樣, 您可以扣除行政費, 但都要退翻大部份比我.

至於學費, 則有點復雜, ..........要好好想吓!

Me too,我個女個間都係, 7月份學費照收, 但係8月頭會開始俾我地上playgroup, 真係好好, 我個女不知幾開心呀!

我個女9月會轉校升讀k1, 讓佢有一個美好既n1回憶呀, 學校謝謝您!

原帖由 joannechancw 於 09-6-24 22:17 發表
今天收到仔仔老師致電,表示學校有停課後的應變計劃,即提早於七月份開始上暑期班,而原來七月份的課堂則會於8月中補上。我覺得此安排不錯,亞仔可以返學啦!!真好!
其實之前停課期間學校都有派發老師自行攝製的VCD及圖工在家 ...

回覆 3# momochiu 的文章

好有道理, 個間學校分明係...錢就要收足, 野就唔洗做足...當d父家長係"老襯"噤! 唔該,  請拿出一點真, 睇諒一下d家長, 我哋真係好慘架...

回覆 2# 060905 的文章

呢個方案都唔錯....

1)學校: 其實學校最緊張就係收到錢啫! 既然可以收到錢,係8月頭會開始俾d細路上playgroup又點話, 反正d老師係咪都要返架喇! (妳估佢哋真係可以放暑假咩!)

2)政府:話停校啫, 不過無話停playgroup. 所以學校呢招真係高明, 真係"上有政策,下有對策"喇! 今次我哋又要睇我哋既政府點"拆招"喇!

3)家長: 坦白講, 出面學一個playgroup洗麥 (咁貴)用到HK$3xxx啊!既然學校諗到解決辦法, 咁咪算囉 (好黎好去)!唔通真係唔交咩(企硬)?!話晒(無計啦!)個細路仲要喺度學落去,好好醜醜,焗住都要俾...

我个仔果間5,500/mth.

暑期班佢地話照開, 如果政府連暑期班都唔畀, 就會refund.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

我仔個間學校都有類似嘅安排, 咁咪好囉, 一人讓一步!

原帖由 Kendis1 於 09-6-25 10:51 發表
呢個方案都唔錯....

1)學校: 其實學校最緊張就係收到錢啫! 既然可以收到錢,係8月頭會開始俾d細路上playgroup又點話, 反正d老師係咪都要返架喇! (妳估佢哋真係可以放暑假咩!)

2)政府 ...

原帖由 winsonma 於 09-6-25 11:06 發表
我仔個間學校都有類似嘅安排, 咁咪好囉, 一人讓一步!

我仔仔那間甚麼也沒有, 只是第一日停課時派了一次功課, 即將會派多一次暑期功課, 就完了.

但會退回七月份的飯錢, 總算有少許少許良心.

Hi everyone, i am a new comer here. my daugther is 2 year-old and she has joined a playgroup in north point before. we have paid 9 classes fee and after the 4th class, the playgroup, because of the flu, has halted. what surprises and frustrates me is that, they refused to refund the rest of my money AND to postpone the the rest of the classes!

Yes i agree that the teachers need to get paid, the workers in the school need to get paid, but why can't they even postpone the classes? this is force majeure, we can claim the money back! if they argue they have cost to maintain daily operations, fine. but i am 200% sure the tuition i paid includes certain % of profit. are they entitled any profit when they are not giving out any services??

anyway, i just want to share my view. at the end, i won't just sit here and wait for the stupid government to help, or the dirty 议员 to 捞政治油水. i will just the school to give me a written notice about their policy, and probably i will call up 消委会 and see what they can do for me.

May be my son's studied in the same KG as yours. I do appreciate their arrangement ... may be cos of that ... I have never thought of not paying the school fee in July!

今天收到仔仔老師致電,表示學校有停課後的應變計劃,即提早於七月份開始上暑期班,而原來七月份的課堂則會於8月中補上。我覺得此安

排不錯,亞仔可以返學啦!!真好!

回覆 1# ioi 的文章

妳哋都好呀!總算都知道發生咩事. 我!學校連電話都無一個, 其實又唔怪得晒佢, 可能佢哋仲喺度諗僅"計仔"!

原帖由 Kendis1 於 09-6-25 12:11 發表
妳哋都好呀!總算都知道發生咩事. 我!學校連電話都無一個, 其實又唔怪得晒佢, 可能佢哋仲喺度諗僅"計仔"!

我想學校方面正在開會商討安排, 落實了才通知家長吧, 放心!

不過剛才打去教育局, 那位主任話如家長有意見可趁著學校未有定案前, 直接向學校反映. 但她說教育局只可以提供大方向, 在雜費等等問題上不能作出明確的指引給幼稚園. 她亦承認停課後各幼稚園所提供的"服務"質素差異頗大, 但聽她的說法, 似乎教育局不能/不會做些甚麼.

你第1日識政府d人咩, 不嬲都唔關佢地事, 唔做野架啦, 同教育署講都晒氣……
原帖由 ioi 於 09-6-25 12:50 發表

我想學校方面 正在開會商討安排, 落實了才通知家長吧, 放心!

不過剛才打去教育局, 那位主任話如家長有意見可趁著學校未有定案前, 直接向學校反映. 但她說教育局只可以提供大方向, 在雜費等等問題上不能作出明確的 ...

你們的仔女起碼都有應變措施,而我剛致電回校,他們說還未商量好對策,我問為何不call我們,校方竟說:老師們起不是每次要打幾十個電話囉??唉!!其他事都未問想問下都厭我們d家長煩 ,趕收線! 點算

原帖由 060905 於 09-6-25 12:56 發表
你第1日識政府d人咩, 不嬲都唔關佢地事, 唔做野架啦, 同教育署講都晒氣……

我早知政府是這樣, 在徵收外僱稅事件上已經領教過政府卑鄙無恥的做法, 我無想過政府會幫到我們, 只是路見不平, 犠牲我的寶貴時間也要跟他們理論一番, 加添他們的工作量吧!

我仔仔間學校今日arm arm confirmed jor 7月交85%學費,  校巴就計單程(即收3份2), 因為每日有送功課同老師拍ge video, 我覺得可以接受~

學荃灣綠楊幼稚園, 7月收一半學費, 與家長一同進退, 大家都有難處, 老師要返學, 燈油水電都要錢, 家長在家又要搵人照顧小朋友, 又係要洗錢, 將交學費的錢學校及家長一人一半, 這樣條氣都順D.

回覆 1# ioi 的文章

無錯, 正所謂:即使無你"符", 但係都唔會俾你好過的~哈哈!!!

我會退學, 學校太現實 教壞細路

我原本都想俾少少良心出o黎俾學費,但今日又收到老師電話,話唔俾學費的話,之前小朋友親手做的功課及成績表都唔會俾蕃我地, 學校自己都咁現實, 功課係小朋友之前做, 難道我之前無俾學費咩, 宜家我點解仲要俾錢啫. 況且, 學校之前叫我地唔好帶小朋友返學, 到政府講七月都要停時先至打電話講有需要可以帶小朋友返學, 其實就係叫我交七月學費, 話就話老師要出糧啫, 但點解為人師表 只顧自己有無人工拎, 唔真誠一下諗下自己身份係應該關心一下小朋友啫. 無付出點解要有收穫喎.

無錯啦!學費不應收,最多只可收回雜費囉,下午茶及膳食返一日計一日囉 , 但學費點到唔應該收 , 學生放假我地做家長都要騰多左時間出來照顧佢地 , 一點行開時間都無 , 去邊都要帶住 , 洗錢都多左 , 返工的要比錢人地睇住子女 , 家下重要比多一份學費錢唔係瓜.政府及教育局真無能:;pppp:
原帖由 ontheroad 於 09-6-25 20:51 發表
我原本都想俾少少良心出o黎俾學費,但今日又收到老師電話,話唔俾學費的話,之前小朋友親手做的功課及成績表都唔會俾蕃我地, 學校自己都咁現實, 功課係小朋友之前做, 難道我之前無俾學費咩, 宜家我點解仲要俾錢啫. 況且 ...
‹ 上一主題|下一主題