用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒/幼稚園休學, 但收十足學費, 點得?
樓主: momochiu
go

幼兒/幼稚園休學, 但收十足學費, 點得?

回覆 2# ioi 的文章

非常之同意啊.....: happy:

回覆 3# ioi 的文章

不如大家一齐夾錢開辦學校吖,一定要保證它有賺無蝕架!!哈~哈~哈~

絕對同意!
無理由無學習仲要俾學費。什麼攤分12個月,半途退學或加入你會收返差价咩?
我地仲要bear extract cost照顧小朋友, 難道幼兒園會同我地share咩?
通知學校巳經係負責任,但幼兒園堅持要我地俾學費,成$3,000.- 一個月, 現在市道,實在難賺
要明白各有立場,幼兒園應該唸下收少的或者叫老師shift duty 去減佢地既cost。現在情况,無人想 。
政府又唔理,唯有自己唸掂佢!:( :(

回覆 1# melodyc111 的文章

不知何時起, 我哋(父母)變為大慘家! 何以見得?

1)如果家長係無錢的話:唔該, 你們d細路唔好考慮出名d既學校, 因為係要錢(仲好貴添!). 比唔起就唔好黎!

2)如果家長係有d錢的話:唔該, 你們好快d比錢喇! 原來所謂的學費同電器係一樣, 是要供的. 即使甭上課, 你哋都要速速"磅水".

3)忽然甭上課: 政府就話:唔好任由小孩周街走. 親愛的父母們 , 唔該你們好快d搵人照顧小孩...

4)忽然甭上課: 學校就話:我哋係停課不停校,我哋會讓有需要學生返學.(如果個個都返學, 洗咁停課咩?!) 親愛的父母們 唔該你們好快d搵人照顧小孩...

最後就是, 親愛的父母們啊! 你們好快d搵人照顧小孩...好快d比 啊!!!

仲有,將來有咩事, 我哋(政府&學校)是不用負責架!!

原帖由 SAGO 於 09-6-24 10:10 發表
家長應好似公務員咁..去政府到講出訴求.
一起D老師放NO PAY LEAVE..好多私營機構都係咁每人每個月放幾日..政府出一份..學校出一份...家長出一份/ ..政府出 40%/學校20%/家長40%..咁可能公平D ...

學費, 政府批准既, 全部都係整年學費分期收取, 除非中途退學, 否則完成成年課程(即放暑假之前), 點可能唔交齊成年學費? 如果你地話唔係, 佢咁樣唔叫完成一個學年, 咁請你地d仔女出年唔好升班, 完成今年課程先啦

I think people here have enough of you already.  enough is enough, mr jactkwn.  i bet you must also be gnit726

原帖由 dolala 於 09-6-24 21:02 發表
學費, 政府批准既, 全部都係整年學費分期收取, 除非中途退學, 否則完成成年課程(即放暑假之前), 點可能唔交齊成年學費? 如果你地話唔係, 佢咁樣唔叫完成一個學年, 咁請你地d仔女出年唔好升班, 完成今年課程先啦 ...

今天收到仔仔老師致電,表示學校有停課後的應變計劃,即提早於七月份開始上暑期班,而原來七月份的課堂則會於8月中補上。我覺得此安排不錯,亞仔可以返學啦!!真好!
其實之前停課期間學校都有派發老師自行攝製的VCD及圖工在家中做,所以我覺得呢間幼稚園都算負責任的。
P.S.仔仔今年係讀幼兒園。

我都好同意有d家長意見, 一人退一步, 家長比少d, 學校收少d! 共渡難關先!

係時候溫d議員talk 吓...什麼民建聯, 社民聯, 民主黨,律師黨....

我覺得交一半 ok! 一人退一步...

係時候溫d議員talk 吓...什麼民建聯, 社民聯, 民主黨,律師黨....

我覺得交一半 ok! 一人退一步...

講得好!  

原帖由 Kendis1 於 09-6-24 12:35 發表
不知何時起, 我哋(父母)變為大慘家! 何以見得?

1)如果家長係無錢的話:唔該, 你們d細路唔好考慮出名d既學校, 因為係要錢(仲好貴添!). 比唔起就唔好黎!

2)如果家長係有d錢的話:唔該, 你們好快d比錢喇! 原來所謂的學 ...

我所係度講句公度說話
我們係人,老師都係人,佢地都要人工?點解要佢地冇人工呢?

而且今次側課都唔係學校,老師想既?而且幼稚園全部都係自負盈虧,好大酆份都係靠我們既學費,如果我們唔交,咁學校既人又點會有人工出呢??

但你個間學校叫個姨姨去睇小朋友,係佢地唔岩,你應該去同佢地講

我小朋友間學校係交12個月,所以我都會做返做家長既本份,我會交7,8月份既學費

而且教育局都說:學費係以學校既成本,開支去計,不過係分期交,如果我們唔交,我驚佢遲D要我們一次過交晒全年學費,到時咪...仲死??
有婆羅洲生活的人

用錢去換張紙?

今年學前班, 下年又轉到另一間學校讀k1, 講良心又好似應該交, 但老實講又唔係好有錢, 學費半日都要仟幾二仟架嘛, 所以都未知點, 但我真心覺政府也該幫忙承擔囉.
今日老師打電話聯絡, 最後主題都係叫我地去交埋七月學費, 而且話唔交錢的話, 就無成績表派, 其實心裏真係有唔平衡架, 好似要脅咁. 想我地俾感情分去交錢, 點解要咁樣去計較只係學前班的一張成績表呢!

我個仔係讀幼稚園暨幼兒中心全日班的,之前佢地唔肯收生,話係教育局的指引,唔準佢地收生,後來我見電視話有啲學校都開放生,就再問佢地,佢地都話只係按指引處理,愛莫能助唔收得

到今日我就先問教育局,職員話學校一定要開放收生,但呼籲儘量唔好帶佢地返學,如果我有需要但佢地唔肯收,佢地會幫我跟進;所以我又再問學校,佢地又想話唔收,但今次我有晒資料同佢地理論,佢地先話如果真真真真真係好需要佢地都可以收生,而且停課咁耐佢地都有收生的。天呀!咁即係佢地一直講大話啦!難為我仲要同老公輪住請假同帶返公司!真係激氣死我們呀

原帖由 momochiu 於 09-6-23 22:23 發表
如果學費要$3000+一個月, 但7月成個月休學, 返左都係得ah 姐睇住, 無老師上堂。  
如果係咁, 不如送小女去托管, 都不用$3000+, 學校實在無理由收!
大家點睇? ...

我現在都白交三千七,八.  都覺得唔抵,
但是間學校是私校, 無學卷資助, 又怎樣出糧比老師?
學生停課唔表示老師可以不用上班,
記得電視上呼籲家長交學費, 話可以Send子女翻學.

我覺得唔可能完全唔交, 因為老師都要出糧。 但學校同樣沒有給我要求的$3000+服務...如果學校現在只可提供$1000左右的托管服務, 我又可唔可以只交托管費? 仲要是白交!!!

而我相信學校亦唔會全無盈餘, 個個月只係收支平衡...無$多???

我知九龍塘多x國際連巳文的8月summer 課程都唔肯退, 7月就話要一個月前通知, 但8月呢?  家長想送小朋友返去托管, 又話要全校消毒, 老師親自call家長要小朋友唔好返!
消毒左幾星期都未消完, 家長d$$$就燒晒!!!

我覺得唔可能完全唔交, 因為老師都要出糧。 但學校同樣沒有給我要求的$3000+服務...如果學校現在只可提供$1000左右的托管服務, 我又可唔可以只交托管費? 仲要是白交!!!

而我相信學校亦唔會全無盈餘, 個個月只係收支平衡...無$多???

我知九龍塘多x國際連巳文的8月summer 課程都唔肯退, 7月就話要一個月前通知, 但8月呢?  家長想送小朋友返去托管, 又話要全校消毒, 老師親自call家長要小朋友唔好返!