用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道書院
go

真道書院

想了解一下真道書院好嗎?非傳统式學校,學校都開咗7年啦,各位有乜嘢Comment呢?

I felt this school are good, its because my sister son study there. Now he is in P.3

For me, i felt homework quite a lot and diffcult. My sister need put a lot of time to review everyday & weekend.

原帖由 luibee76 於 09-6-23 13:33 發表
I felt this school are good, its because my sister son study there. Now he is in P.3

For me, i felt homework quite a lot and diffcult. My sister need put a lot of time to review everyday & weekend.

Do you know about what kind of homeworks is it? Is it about writing, book reading report, like those traditional school type?  Or is it requiring alot of information collection from newspaper ?  

thanks
daisy17772

我聽講功課量唔係好似傳統咁多架喎 重要家陪住做 係唔係我攪錯呢?

Any comments?

i want to know too~

真道書院自設教學材料,頗生動有趣,不過較適合有條理(冇書本,只有一張二張的handout),主動性強的小朋友,家長的配合亦相對地重要...

醒目開學勳章 王國長老

我女都係讀呢類新思維學校的, 我相信大家功課設計差唔多
講質講量, 呢d學校同傳統既唔同, say, 傳統既可能每日20條數, 重覆每日咁做, 但新思維學校只有2題, 但果2題係要動腦筋至可以完成, 小朋友有時係需要引導的 (識就唔駛返學啦!), 所以家長參與都係必需
好多功課/project, 唔似傳統設計既功課, 而係open questions, 無指示答案的, 小朋友可以跟住自己能力去搵同組織資料, 你話p3小朋友有無可能獨立靠自己上網/去圖書館搵, 搵完睇左消化左, 再用自己文字表達丫? 所以父母都要幫幫手的(唔係幫佢做! 係引導佢點搵點做點organise), 比起我地細個既學習模式(打開本書就一定有個definite答案), 花既時間會多左, 但小朋友會有一個良好既學習習慣, 樂在其中, 亦可配合自己能力去完成
希望以上解釋到大家既問題
話時話, 我仔黎梗都會考真道呢 , 唔知係咪跟schedule, 7月4&11 interview呢

原帖由 freddielau 於 09-6-24 09:31 AM 發表
真道書院自設教學材料,頗生動有趣,不過較適合有條理(冇書本,只有一張二張的handout),主動性強的小朋友,家長的配合亦相對地重要...

我今朝打過學校問, schedule 暫時無改, 都係4/7 or 11/7, 不過信未send, 因改左apply deadline to 24/6:cry:

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-24 09:51 發表
我女都係讀呢類新思維學校的, 我相信大家功課設計差唔多
講質講量, 呢d學校同傳統既唔同, say, 傳統既可能每日20條數, 重覆每日咁做, 但新思維學校只有2題, 但果2題係要動腦筋至可以完成, 小朋友有時係需要引導的 ( ...
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

醒目開學勳章 王國長老

係咩, 等我上星期死趕爛趕
原帖由 KMY 於 09-6-24 11:16 AM 發表
我今朝打過學校問, schedule 暫時無改, 都係4/7 or 11/7, 不過信未send, 因改左apply deadline to 24/6:cry:

Charlotte_mom, 多謝你的回應

今朝打電話去學校問,佢哋話現在學校的同事重開緊會,未知interview會唔會改期

好似話1st interview要到9月先開始喎!

回覆 1# citipeggy 的文章

頭先打過電話問過, confirm將會改 schedule 啦, 慘啦, 到時 9月實打晒交.

醒目開學勳章 王國長老

Luckily I only plan to apply for 4 schools......hope there won't be time crash!
Don't worry, more time for preparation is always a good thing!
原帖由 luiling 於 09-6-25 02:49 PM 發表
頭先打過電話問過, confirm將會改 schedule 啦, 慘啦, 到時 9月實打晒交.

學校已經在網址發出通告

2010-2011年度基階一年級小組面見活動
原訂於二零零九年七月四日或七月十一日舉行的小組面見活動將改期至二零零九年九月五日或九月十二日(時間地點將於七月中旬以書面通知家長)。

醒目開學勳章 王國長老

THANKS! 等我記低先
原帖由 deniset 於 09-6-26 09:52 AM 發表
學校已經在網址發出通告

2010-2011年度基階一年級小組面見活動
原訂於二零零九年七月四日或七月十一日舉行的小組面見活動將改期至二零零九年九月五日或九月十二日(時間地點將於七月中旬以書面通知家長)。

...

原帖由 citipeggy 於 09-6-23 16:09 發表
我聽講功課量唔係好似傳統咁多架喎 重要家陪住做 係唔係我攪錯呢?

[quote]

而家真的比以前多了功課 , 我兩個小朋友相比, 大的無小的那個多呢! 不要以為他們功課少, 現在已不是了.

原帖由 onlysay 於 09-7-4 16:56 發表

[quote]

而家真的比以前多了功課 , 我兩個小朋友相比, 大的無小的那個多呢! 不要以為他們功課少, 現在已不是了.

Can existing parents please share with us the type of homeworks?  e.g. is it math calculations, chinese/english writing, or is it theme base that requires alot of info collection etc?

thanks

我個小朋友上年都有考過。我都知佢唔得,不過我覺得學校收200蚊報名費,連reject信都冇出比我地呢d唔得的家長,學校似乎冇乜交帶lor...
如果打算報名的家長請三思....

me too...我打去問過遲遲都無回覆,要等或是唔洗等都講句..唉~
原帖由 小玲 於 09-7-5 00:30 發表
我個小朋友上年都有考過。我都知佢唔得,不過我覺得學校收200蚊報名費,連reject信都冇出比我地呢d唔得的家長,學校似乎冇乜交帶lor...
如果打算報名的家長請三思.... ...