用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立面試經歷...
樓主: kawai呢
go

仁立面試經歷... [複製鏈接]

wingwing2009
我現在選仁立.我和丈夫都覺得仁立會適合囡囡多些.
其實不用擔心選小學,如果你小朋友喜歡看書,好多學校都即收.因學校會覺得會看書的小朋友已經勝了第一步.
我估計你囝囝應該是很多學校想收的學生.
你想選那間小學呢?
明天囡囡畢業典禮,囡囡會上台彈校歌,好興奮. ,不知現場會否彈錯.如果彈錯,其他小朋友唱 .
原帖由 wingwing2009 於 09-6-30 10:51 發表
係呀, 2個小朋友真係3倍辛苦! 但係見佢地現在開始識一齊玩, 哥哥好霖妹妹, 成日想抱, 好似小情侶咁..好得意..見到佢地相親相愛就覺得辛苦都係值得..!!

係呢...你囡囡決定讀邊間小學呢?  見你個囡間 ...

我其實都唔會跨區, 我住tko, 我梗係想佢入到tko 最好果一兩間啦..我老公鐘意保良局馮晴, 同保良局黃永樹...我聽馮晴係叩門都好難入...

你囡囡好叻呀..自己既畢業禮仲可以做伴奏, 一定好有回憶..原本我個囝都係佢學校既畢業禮攞學業成績獎(好開心佢由n1開始都有獎攞), 同表演, 但係學校話取消左個畢業禮所以今年冇得去lu..

祝你囡囡開開心心上小一...

原帖由 video_ming 於 09-6-30 20:43 發表
我現在選仁立.我和丈夫都覺得仁立會適合囡囡多些.
其實不用擔心選小學,如果你小朋友喜歡看書,好多學校都即收.因學校會覺得會看書的小朋友已經勝了第一步.
我估計你囝囝應該是很多學校想收的學生.
你想 ...

我囡囡今天都有攞獎.有親子樂器設計冠軍,和學業成績獎.
我最開心是我從來沒有幫助囡囡溫習,她可以攞學業成績獎.
這是囡囡第一個畢業典禮,真是有好多好回憶.
原帖由 wingwing2009 於 09-6-30 22:05 發表
我其實都唔會跨區, 我住tko, 我梗係想佢入到tko 最好果一兩間啦..我老公鐘意保良局馮晴, 同保良局黃永樹...我聽馮晴係叩門都好難入...

你囡囡好叻呀..自己既畢業禮仲可以做伴奏, 一定好有回憶..原本我個囝都係佢學 ...

video_ming & wingwing2009,
吓, 你哋小朋友嘅幼稚園已經開始有呢類獎攞o架o拿, 我哋荃灣區叫做最 hit 嗰間, 每次結業禮, 每個小朋友都有獎, 當然會分幾類啦, 而且特別乖嘅小朋友都會在活動週內有獎,  因為學校, 校長嘅原意係唔想太分化啲小朋友, 現在才 K3 , 開始上 P.1, 幾時鬥到大 ???  
sarali

video_ming,

原來我同你既理念想法都好似, 我都係從來沒有同囝囝考試温書, 試過有一次老師打電話提我地要幫小朋友温書, 我都好突然, 之後我同老師講, 我從來都唔會同囝囝温書!  因為我覺得咁細個就要同佢温書, 咁再大D點算呢?!  我唔想比咁大pressure 囝囝, 同埋自己...我只係同囝囝講, 盡了力就OK, 成績不是最重要, 最緊要上堂留心, 咁考試就一定OK.

好幸運地, 囝囝冇壓力下攞到好成續, 佢仲同我講佢今年係第一名(但係我冇特別獎勵佢, 因為唔想佢攞成績同獎品掛鉤)...老師讚佢係一個懂分串的小朋友.....

希望佢可以努力keep 住呢份學習心, 到上左小學, 我都希望唔係為佢操心就好了..

我諗你囡囡一定有一個好好回憶...

原帖由 video_ming 於 09-7-1 23:18 發表
我囡囡今天都有攞獎.有親子樂器設計冠軍,和學業成績獎.
我最開心是我從來沒有幫助囡囡溫習,她可以攞學業成績獎.
這是囡囡第一個畢業典禮,真是有好多好回憶.
...

sarali,
係呀..我囝囝間學校N1 開始已有評估(係有考試卷的), 而上年我已知道佢有分名次, 有份上台攞獎的小朋友都是班內頭幾名..不過冇講比家長知..

而今年, 上學期班內頭3名小朋友已知自己考獲名次..同埋有獎攞 (上學期係獎品),所以我囝囝知道己考第一名..

我諗每間學校內部都有分名次, 只係冇同家講...只要做家長唔好比小朋友太著重名次就可以...所以我一向都冇特別獎勵小兒在學業上得到獎項, 所以今年學校取消左畢業禮, 我都冇同佢講佢攞到學業成績獎.  (當然我呢個做家長的內心係好高興囝囝有好成績)

反而, 我會在佢生活品行中會給予獎勵, 教他要愛護同學, 小朋友..

原帖由 sarali 於 09-7-2 09:03 發表
video_ming & wingwing2009,
吓, 你哋小朋友嘅幼稚園已經開始有呢類獎攞o架o拿, 我哋荃灣區叫做最 hit 嗰間, 每次結業禮, 每個小朋友都有獎, 當然會分幾類啦, 而且特別乖嘅小朋友都會在活動週內有獎,  因為學校, 校 ...

wingwing2009,
我諗我個女讀嗰間係冇名次o架, 只有評估量表, 其實我個人認為成績非首位, 我著重品行多一些, 幸好, 我女兒在學校多數都有此類獎狀攞吓........ 而且佢仲唔係太恨有獎, 因為佢知道品行兼優不是為攞獎而做出來的....
sarali

原帖由 wingwing2009 於 09-7-2 10:59 發表
sarali,
係呀..我囝囝間學校N1 開始已有評估(係有考試卷的), 而上年我已知道佢有分名次, 有份上台攞獎的小朋友都是班內頭幾名..不過冇講比家長知..

而今年, 上學期班內頭3名小朋友已知自己考獲名次..同埋有獎攞 (上 ...

Video_ming & Wingwing2009,

想請教一吓, 我囡囡出年讀一年班, 我都有買d圖書比阿囡睇, 請問有什麼圖書可以推薦給我呀, 因為去到圖書館, 都無從入手呀 !

Noknokchu

noknokchu,

我以前係自己去揀D書, 乜類形既書都有, 中文, 英文, 插圖書,貼紙書,  開頭係買D 多圖少字同埋佢喜歡既character 既書比佢睇, 我講佢睇, 有D 仲係press button 有聲果D, 佢好鐘意架..有得玩, 又有媽咪陪.  我個囝好好笑架..佢連我地係健康院攞果D小冊子都要我講比佢聽, 可能因為講緊佢咁, 所以佢好鐘意睇, 一晚仲會睇好多次...

到左後期, 我以前教英文既老師叫我同佢睇oxford reading tree / oxford story tree, 咁我就買左一SET 比佢睇..點知佢一睇就愛上左, 我個人覺得呢套書好抵睇, 囝囝睇左過100次, 所以佢對書入面果D字己可以認到90%, 佢仲可以讀晒比我聽..所以我覺得呢套書成效好大..咁佢學校都係以呢套書作為佢地閱讀報告書(佢學校係用oxford reading tree, 我就買左oxford story tree), 囝囝己叫我買埋比佢睇.  而佢已開始睇level 3  啦..雖然字多好多, 但係佢都會試跟住讀...

同埋囝囝好鐘意睇成語故事書同埋童話故事書, 去親書局, 就會攞一大棟書比我同佢睇 (唔係買), 同埋我揾朋友攞左以前電視版既"成語動話廊"比佢睇..佢現在都識好多成語故事.

你小朋友現在都可以比佢自己揀下書睇..同佢行下書局, 比佢自己揀佢想睇既書..咁佢睇時與趣會大D..

原帖由 NokNokChu 於 09-7-2 14:12 發表

想請教一吓, 我囡囡出年讀一年班, 我都有買d圖書比阿囡睇, 請問有什麼圖書可以推薦給我呀, 因為去到圖書館, 都無從入手呀 !

Noknokchu ...

小朋友盡了力就OK, 成績不是最重要,都是我的想法.
今天瑪利諾神父小學公佈小一後備位,囡囡又成功叩門.兩間學校都各有好處.兩間都是很多人叩門,真是有點難選.
原帖由 wingwing2009 於 09-7-2 10:45 發表
video_ming,

原來我同你既理念想法都好似, 我都係從來沒有同囝囝考試温書, 試過有一次老師打電話提我地要幫小朋友温書, 我都好突然, 之後我同老師講, 我從來都唔會同囝囝温書!  因為我覺得咁細個就要同佢温書, 咁再 ...

NokNokChu
小朋友開始培養閱讀時,一定要由小字開始,不要太多字.中文書可以選青田教育中心出版,我自己會讀有80多本.最近圖書館有一套新書叫做閱讀與品德有十多本都是很好的.
原帖由 NokNokChu 於 09-7-2 14:12 發表

Noknokchu ...

VIDEO MING
你個女,好叻呀,IN親嘅學校都收,點解晤去IN啱女拔呀,你個女質素,讀你扣門個幾間,好似晤多啱LEVEL

mietwins
女拔要比錢.我沒有錢供6年.
原帖由 mietwins 於 09-7-3 00:15 發表
VIDEO MING
你個女,好叻呀,IN親嘅學校都收,點解晤去IN啱女拔呀,你個女質素,讀你扣門個幾間,好似晤多啱LEVEL

恭喜哂!
我們帶妹豬叩了很多間,但都冇回覆呢!到現在這一刻最自責的反而是她爸媽,沒能力好好哉培女兒,唉..........
原帖由 video_ming 於 09-6-23 19:33 發表
kawai
你姨生女仁立收唔收呀?我囡囡叩門成功了.

我本來都好似你咁唸, 叩左幾間top 1 都唔得都幾灰, 都覺得係自己問題, 不過後來唸如果入到, 可能個細路會好辛苦, 而家入到唔係咁谷嘅學校反而心情舒服d, 小朋友重係年紀小, 而家開始哉培都唔遲, 努力呀, 出年再叩過!

原帖由 kawai呢 於 09-7-6 03:22 發表
恭喜哂!
我們帶妹豬叩了很多間,但都冇回覆呢!到現在這一刻最自責的反而是她爸媽,沒能力好好哉培女兒,唉..........

我都想買比個仔睇, 請問買邊本書比佢睇先好呢?
Oxford reading tree or Oxford story tree??

Thanks!

原帖由 wingwing2009 於 09-7-2 16:10 發表
noknokchu,

我以前係自己去揀D書, 乜類形既書都有, 中文, 英文, 插圖書,貼紙書,  開頭係買D 多圖少字同埋佢喜歡既character 既書比佢睇, 我講佢睇, 有D 仲係press button 有聲果D, 佢好鐘意架..有得玩, 又有媽咪陪. ...

bro_and,

我自己覺得2套都差不多, 我買左oxford story tree 比囝囝, 點知佢學校用oxford reading tree 做讀閱教材, 咁囝囝兩套都好鐘意睇, 所以我多數都會買埋比佢.  我囝囝一開始(K1)就睇level 2, (因為我覺得level 1 太淺, 好快會唔啱用, 同埋我一向有一個理念就係每樣野都會買高一個level 比佢, 等佢有D 挑戰心...) 開頭你讀比佢, 慢慢佢會開始識讀.

好開心, 囝囝現在己開始讀到Level 3 入面D sentance 啦...佢一D都唔抗拒, 好enjoy! (當然入面有D字唔識讀..不過都識80% 啦..)

大家一齊努力!

原帖由 bro_and 於 09-7-6 09:16 發表

我都想買比個仔睇, 請問買邊本書比佢睇先好呢?
Oxford reading tree or Oxford story tree??

Thanks!

Wing Wing 2009 & Video_Ming,

好多謝你地寶貴意見 !

Nok Nok Chu

原帖由 video_ming 於 09-7-2 18:53 發表
小朋友盡了力就OK, 成績不是最重要,都是我的想法.
今天瑪利諾神父小學公佈小一後備位,囡囡又成功叩門.兩間學校都各有好處.兩間都是很多人叩門,真是有點難選. ...

video_ming,

我囡囡今年升K3有20分,自己都心儀瑪小及主恩∕仁立,在自行分配學位都唔知點簡,因你囡囡3間都成功叩門,可否分享吓你對這3校的意見呀,唔該晒你

原帖由 video_ming 於 09-6-23 23:40 發表
kiukiudaddy
囡囡今天已經到達一年1500本書.
囡囡每天都有學其他野,不是只看書.她可以一天看10幾本書.我每天中午吃飯時間都去圖書館借書.我要用5張圖書館証,先致足夠借.
...

video_ming,

我是路過的, 但看到你囡囡一年可以看1,500本書.真的很利害. 我很羨慕你有這樣的乖囡囡. 我也有對孖女,今年升k2. 但她們好像不太喜歡看書,所以想請教你怎麼培養你的女兒有這麼良好的閱讀習慣.是不是她天生下來巳經這麼喜歡書本????我的孖女兩歲前是由我姑奶帶的,她沒給她們看書.是不是因為不是自小培養,所以不喜歡看書.現在還能培養嗎???我的表妹自小也十分十分喜歡看書,所以她自小學時成績巳十分好.所以我知道喜歡看書的小孩成績一定不會差到那裡.現在我很擔心,也不知從何入手???我是working mommy, 所以平時只能在lunch時到圖書館借書.也會購買一些圖書給她們看,但總是發覺她們不太自發地去看書.我陪她們看,她們都是看一陣子便沒興趣了.真的不知如何培養???請賜教,謝謝!!!
‹ 上一主題|下一主題