用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立面試經歷...
樓主: kawai呢
go

仁立面試經歷...

hi video_ming,

想問下您有冇叩青衣主恩?收吾收?之前有冇選佢.
馬灣基慧呢?

我也是青衣區, 叩了主恩, 但吾收, 可能之前冇選佢.
我朋友叩門仁立都收了.

原帖由 video_ming 於 09-6-26 12:16 發表
wingwing
是的,全津校.其實六間不是好多,我識一個家長叩11間.

video_ming,

OIC..咁請問叩門程序係點架? 係咪去心儀學校攞form, 交profile 就得呢?  因為我都想小朋友可以讀津校, 因為有2個小朋友.  同埋都想留番D錢比小朋友學野. 原本諗住報直資, 因為驚派位唔理想, 但現在先知原來可以叩門機會都多...咁可以改變下諗法.

原帖由 video_ming 於 09-6-26 12:16 發表
wingwing
是的,全津校.其實六間不是好多,我識一個家長叩11間.

heiheibbchu
有叩主恩.收囡囡.我第一次沒有選,第二次選第一志願.
你派那間小學?
原帖由 heiheibbchu 於 09-6-26 14:38 發表
hi video_ming,

想問下您有冇叩青衣主恩?收吾收?之前有冇選佢.
馬灣基慧呢?

我也是青衣區, 叩了主恩, 但吾收, 可能之前冇選佢.
我朋友叩門仁立都收了.

...

wingwing2009
你小朋友是否k2?
程序是在派位前一至兩星期,打電話問學校何時開始派form,有些是要到學校取.有些可以在綱上取.你要前當自己派得不好前,做多幾份profile.
我囡囡的profile是,封面是囡囡的拿獎相,表演相,生活開心相,父親和她開心相,媽媽和她開心相.讓給人看時覺得是一個開心的小朋友.
原帖由 wingwing2009 於 09-6-26 15:38 發表
video_ming,

OIC..咁請問叩門程序係點架? 係咪去心儀學校攞form, 交profile 就得呢?  因為我都想小朋友可以讀津校, 因為有2個小朋友.  同埋都想留番D錢比小朋友學野. 原本諗住報直資, 因為驚派位唔理想, 但現在先知 ...

video_ming,

派了何澤雲(長享). 叩了主恩和馬基. 我想都沒有希望了.

原帖由 video_ming 於 09-6-26 19:42 發表
heiheibbchu
有叩主恩.收囡囡.我第一次沒有選,第二次選第一志願.
你派那間小學?

heiheibbchu
你自己喜唔喜歡何澤雲?
何澤雲有個優資培訓.
原帖由 heiheibbchu 於 09-6-26 19:59 發表
video_ming,

我派了何澤雲(長享). 叩了主恩和馬基. 我想都沒有希望了.

heiheibbchu
主恩是星期一通知我和其他同學,如果你今天都沒有收通知,我估是沒有希望了.
原帖由 heiheibbchu 於 09-6-26 19:59 發表
video_ming,

我派了何澤雲(長享). 叩了主恩和馬基. 我想都沒有希望了.

video_ming,

主恩巳通知不收了, 馬基應該冇希望.

我覺得青衣小學真是麻麻, 不過吾想長車程出九龍返學. 就算荃灣區學校,也要7時左右上校車. 真是冇乜選擇.

何澤雲好似冇乜突出項目, 只是聽說老師比青衣村那間好些.

其實何澤雲都不錯,係你第幾志願呀!我都係青衣區,派咗主恩第一志願,第二,三我都係揀何澤雲喎,重有因會搬屋62綱我有兩間都收,最終我都揀番留係葵青,因為中學校網靚好多

hi,我都想問普通話班其實是唔是精英班,只有叻小朋友先有得讀,定是大陸新移民家庭講普通話

heiheibbchu
講真青衣只有主恩好些,其他都是麻麻地.
如果可以的話我都選九龍.
我曾經參觀過何澤雲.老師和學生都給我感覺麻麻.
原帖由 heiheibbchu 於 09-6-26 20:54 發表
video_ming,

主恩巳通知不收了, 馬基應該冇希望.

我覺得青衣小學真是麻麻, 不過吾想長車程出九龍返學. 就算荃灣區學校,也要7時左右上校車. 真是冇乜選擇.

何澤雲好似冇乜突出項目, 只是聽說老師比青衣村那間好些 ...

tommy
其實不要一開始就話精英班,只有叻小朋友先有得讀.我相信校方只是想,在配對上好些:loveliness: .如果小朋友真是應付不來,對小朋友來說都是不好.家長一開始就放精英兩字在眼前,小朋友 就不好過了.
原帖由 tommy6701055 於 09-6-26 21:06 發表
hi,我都想問普通話班其實是唔是精英班,只有叻小朋友先有得讀,定是大陸新移民家庭講普通話

係人都知九龍塘好啦!但要考慮車程,小朋友巳经要返全日,重要用一小時去搭校車,係幸苦呀,返到屋企又要做功課同温書,最後幸苦晤只小朋友,最惨個個係父母,就算九龍都大把band3學生!晤好話青衣只得一間小學好,就算65,62都只得一兩間比較出名,就係仁立同海官,好晤好都係睇父母點教導小朋啫,我有個朋友仔仔都係讀仁立畢業,現讀中一,就变咗做隱敝青年!

mietwins,

何澤雲是我自選的. 我之前覺得何澤雲會比主恩冇咁壓力, 主恩小二巳分精英班和次精英班,只有這兩班才有普教中, 資源會分配多在精英班上. 不過,現在想法有些改變, 想試下主恩.

葵青中學校網好, 但競爭都好大.

原帖由 mietwins 於 09-6-26 20:59 發表
其實何澤雲都不錯,係你第幾志願呀!我都係青衣區,派咗主恩第一志願,第二,三我都係揀何澤雲喎,重有因會搬屋62綱我有兩間都收,最終我都揀番留係葵青,因為中學校網靚好多 ...

video_ming,

我都覺得主恩學生好似有規矩些.
您是否指長享何澤雲?

原帖由 video_ming 於 09-6-26 21:16 發表
heiheibbchu
講真青衣只有主恩好些,其他都是麻麻地.
如果可以的話我都選九龍.
我曾經參觀過何澤雲.老師和學生都給我感覺麻麻.

heihei
晤好擔心啦,你不如返幼稚園揾校長幫幫手呀,可能佢會帮都你都晤定,但我對青衣區都很留意,其實何澤雲都晤錯呀,升中派位都晤差

heiheibbchu
是.長享何澤雲.
主恩我欣賞他們有愛心,品格教育,叻的學生有栽培.唔叻的學生有支援.在各方面又時常表揚學生.
原帖由 heiheibbchu 於 09-6-26 21:51 發表
video_ming,

我都覺得主恩學生好似有規矩些.
您是否指長享何澤雲?

video_ming,

係呀, 我個小朋友k2, 所以開始同佢諗緊小學.
佢份profile 我都整到7788, 我都有放佢既表演相, 同開心生活相, 不過我係放係後面, 因為前面係放佢d 資料同成績表..係呢, 想問下父母職業要放埋入profile 度嗎?

really thanks

原帖由 video_ming 於 09-6-26 19:56 發表
wingwing2009
你小朋友是否k2?
程序是在派位前一至兩星期,打電話問學校何時開始派form,有些是要到學校取.有些可以在綱上取.你要前當自己派得不好前,做多幾份profile.
我囡囡的profile是,封面是囡囡的拿獎相,表演相, ...

都是諗著最後努力試下.

可能何澤雲較適合我囡囡, 因為佢是坐吾定.
主恩是我主觀喜愛.

heiheibbchu
最重要要適合囡囡.找到到間可配合囡囡的學校是最重要.: : 快樂成長.
原帖由 heiheibbchu 於 09-6-26 22:21 發表
都是諗著最後努力試下.

可能何澤雲較適合我囡囡, 因為佢是坐吾定.
主恩是我主觀喜愛.