用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立面試經歷...
樓主: kawai呢
go

仁立面試經歷...

thanks! 我的兒子上個星期五到荃灣海壩官立小學面試, 昨天收到海官電話通知, 我都感到很開心.

原帖由 rebeccaccf 於 09-6-23 22:23 發表
thanks! 我的兒子上個星期五到荃灣海壩官立小學面試, 昨天收到海官電話通知, 我都感到很開心.

rebeccaccf
好的,每個小朋友都找到理想學校.

video_ming ,

恭喜你女女成功獲得取錄!
仁立是不是你首選呢?

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-23 22:38 發表
你囡囡一年睇超過1400本書,我係仁立校長都即收妳囡囡啦!
話時話,囡囡除咗睇書仲有時間做其他野咩?

我囡囡星期一至六都有節目,星期日就係家庭日,我試過有1個月的星期六無野學,佢即時話好悶

原帖由 羊咩囝 於 09-6-23 22:40 發表
video_ming ,

恭喜你女女成功獲得取錄!
仁立是不是你首選呢?

正是由6月6日到今日,終於放下心頭大石   

vedio_ming,

你囡囡都好熱愛看書噃, 是否中英都看呢? 你會否讓囡囡讀小一的中文普通話班嗎?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree
囡囡中英文書都喜歡.小一普通話班不是學校定.家長可以選.
囡囡時常說要我給他學普通話班,但囡囡學野的時間不足夠用.我都要再安排吓.如果囡囡知有普通話學一定很開心.因囡囡時常說很其期待學普通話.
原帖由 Crabtree 於 09-6-23 23:21 發表
vedio_ming,

你囡囡都好熱愛看書噃, 是否中英都看呢? 你會否讓囡囡讀小一的中文普通話班嗎?

kiukiudaddy
囡囡今天已經到達一年1500本書.
囡囡每天都有學其他野,不是只看書.她可以一天看10幾本書.我每天中午吃飯時間都去圖書館借書.我要用5張圖書館証,先致足夠借.
原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-23 22:38 發表

Kiukiudaddy
仁立囡囡in二次才成功.不只要看書多就收.
老實說囡囡現在in的學校有通知都全收.最有趣的事,今天早上爸爸帶囡囡去in九龍學校,囡囡在一課室in,爸爸在另外一個課室等,在等的期間有一位不知是主任/副校長和爸爸交談,如可教小朋友,說完一陣,主任/副校長對爸爸說十分欣賞你們的教法,即時說要收囡囡.主任/副校長問囡囡在此校讀好不好.囡囡說好.要爸爸即時確定.以我所知這間學校in小朋友的時間重有幾天.因有朋友是星期四in.為可要即時確定?離開學校時仁立有電話來話收.

video_ming,

我覺得你教你女女的方法好似好ok喎, 又令佢有興趣讀書, 多啲上來交流心得啊....

sarali

原帖由 video_ming 於 09-6-24 00:24 發表
Kiukiudaddy
老實說囡囡現在in的學校有通知都全收.最有趣事,今天早上爸爸帶囡囡去in九龍學校,囡囡在一課室in,爸爸在另外一個課室等,在等的期間有一位不知是主任/副校長和爸 ...

原帖由 video_ming 於 09-6-24 00:24 發表
Kiukiudaddy
老實說囡囡現在in的學校有通知都全收.最有趣事,今天早上爸爸帶囡囡去in九龍學校,囡囡在一課室in,爸爸在另外一個課室等,在等的期間有一位不知是主任/副校長和爸 ...

video_ming,
你是否全職mami, 我覺得你好勁好成功
我每天都要上班 , 已沒有多餘精力兼顧課外書方面, 我覺得非常失敗

Video_ming,

其實你in了那幾間呢? 從以上的對話得知你有四間學校已收?  可否詳述呢?

Kiukiudaddy
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree

恭喜你!

你自己有無打算俾女女入讀仁立, 還是再多等瑪小或荔天消息呀?
我仔仔無緣跟你女女做同學了!

羊咩囝,
其實我暫時都會讓囡囡註冊仁立先, 但我都會看瑪利諾神父結果, 因係屋企樓下, 但收咗才算, 因囡囡當天面試得不好.  另外其實我最心儀係循道, 因可以直升中學, 但星期六才面試.

祝你囝囝係德雅可以開心愉快上學, 適應小一新生活!

原帖由 羊咩囝 於 09-6-24 12:03 發表
Crabtree

恭喜你!

你自己有無打算俾女女入讀仁立, 還是再多等瑪小或荔天消息呀?
我仔仔無緣跟你女女做同學了!

HIN2003
我每天都要上班,重係返五天半,我都沒有時間.所以要真除時間,在每一天中午吃飯后就去圖書館借書.
現在做媽咪真是沒有自己時間.
原帖由 HIN2003 於 09-6-24 11:05 發表

video_ming,
你是否全職mami, 我覺得你好勁好成功
我每天都要上班 , 已沒有多餘精力兼顧課外書方面, 我覺得非常失敗

Crabtree
我in六間.有兩間等消息
原帖由 Crabtree 於 09-6-24 11:18 發表
Video_ming,

其實你in了那幾間呢? 從以上的對話得知你有四間學校已收?  可否詳述呢?

Hi viedo_ming,
請問是否六間都是津校?  有沒有考直資或私校 ?

原帖由 video_ming 於 09-6-24 20:19 發表
Crabtree
我in六間.有兩間等消息

mabelzero
是六間都是津校.我沒有考私學,因囡囡學琴很貴,我付擔不起.
原帖由 mabelzero 於 09-6-24 20:21 發表
Hi viedo_ming,
請問是否六間都是津校?  有沒有考直資或私校 ?