用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無其他小朋友都有呢個問題???
go

有無其他小朋友都有呢個問題??? [複製鏈接]

我有個補習學生, 佢今年已經F.4啦...
但係佢係學習上成日犯同一個錯誤...
佢做數學好得意,
(5+8) 佢做做下變左做(5X8)...
事後我問埋佢佢都話係計緊(5+8)...
成日抄題目都抄錯...
我叫佢試下一邊讀一邊寫...
佢讀就讀岩, 但寫又寫錯=.="... 真係好怪...
我教左佢每題都都用D時間黎對下自己寫既野...
但咁樣太晒時間...
佢絕對係有POTENTIAL坐C望B架...
不過因為錯埋呢D無謂野就真係未免太可惜...
開頭我成日怪佢唔專心, 但佢同我講佢愈係認真就愈容易出問題... =.= 唉... 我擔心佢係讀寫困難...
有無家長都有同樣經歷?? 可唔可以方享下?
   0    0    0    0

Kennymew,
你唔好嚇我啦, F.4 都會錯d咁既野

我個女而家小六, 佢就係成日都咁錯, 5x8 變 5+8

又係成日抄錯題目, 最慘係算草計arm, 都會抄錯答案......

我成日安慰自己, 大d就會好d, 點知見到你個case

點算呀, 真係冇哂辦法wor

原帖由 kennymew 於 09-6-22 11:54 發表
我有個補習學生, 佢今年已經F.4啦...
但係佢係學習上成日犯同一個錯誤...
佢做數學好得意,
(5+8) 佢做做下變左做(5X8)...
事後我問埋佢佢都話係計緊(5+8)...
成日抄題目都抄錯...
我叫佢試下一邊讀一邊寫...
佢讀就 ...
菲媽 =^_^=

菲媽 ... 不是嚇你...
我都補左佢2年... 呢個問題係就係改善左, 不過仲係好明顯, 今次考試成績未出, 但佢上次統測, 錯D無謂野比老師扣左十幾分=.=""
我同佢傾返, 佢完全知道條數點計, 明白成條數既LOGIC... 唉=.=""" 我都無野好講...
講多樣野你知, 佢同我講佢細個都係咁,
佢有一次小學考試唔合格, 佢媽咪拎返D算草黎睇係岩架, 但係又係由算草抄過得答案紙果陣抄錯......
呢個暑假我諗住比超多數佢做, 要建立佢D COMMON SENSE e.g. 5+8=13 / 5X8=40 ... 當佢寫左"40" 果陣咪知唔妥睇返上面果步...

你比超多數佢做會唔會有反效果呀!

我覺得佢地就係做得太多, 冇用心去做....

小三時我女係學公文數, 就係做得太多, 冇哂心機做, 字又肉酸, 都唔知自己寫緊咩, 除號寫到好似乘, 咪成日抄錯law.

所以小四開始唔比佢學公文, 但d壞習慣都而家都改唔到....你話有咩辦法.
菲媽 =^_^=

呢幾日忙, 唔得閒上黎... ><"
菲媽, 我係咁教我個學生既...
1. 要等佢明白呢D錯野係好唔抵...
我成日都話個學生, 我同佢講, 你唔錯埋呢D粗心大意既錯誤, 你已經拎左B啦, 一個B 有4分喎... 同埋到你入大學CE MATH有個B又會有優勢 有4分喎... 同埋到你入大學CE MATH有個B又會有優勢...ETC 等佢自己都知道自己唔應該錯呢D 同埋錯呢D真係好唔抵!!!
2. 我個學生佢知道左呢個問題後佢都想改過, 所以我先比多D練習佢做...

之前要追趕學校進度, 宜家暑假終於都多返D時間可以糾正呢個問題...

菲媽... 我覺得要先比小朋友認知到呢個問題既重要性先...

小心 -----

原帖由 Reximom 於 09-6-25 11:24 發表

其實要解決你個補習學生既問題, 都有個好簡單既方法既!

Please help...

ruby2004,

小心咩呀?

小心計數......

原帖由 ruby2004 於 09-6-25 11:00 發表
小心 -----
菲媽 =^_^=

原帖由 菲媽 於 09-6-25 22:43 發表
ruby2004,

小心咩呀?

小心計數......

菲媽 :
             你很喜歡"白" ?
             see - email

原帖由 Reximom 於 09-6-25 11:24 發表

我都想知, 可pm我嗎?

Reximon

係乜嘢呀!可否暢談分享心得,我"啉"好多BK家長都想知。
‹ 上一主題|下一主題