用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 Year 1 (2009-2010) 新生家長輔導
樓主: nov03bb
go

Year 1 (2009-2010) 新生家長輔導

學校網頁有新的照片:

各位CKY家長,

還有一個月就開學了, 想了解小一新開學的安排:

開學頭幾天會否只需返一小時或半天, 家長是否需要陪同一起上課?

第一天上課有沒有校車接送?

平均來說, 初小書包的大小應怎樣才足夠? 我見基本上背包有大小兩種, 加埋手拉式, 即共有三款, 哪一款比較適合? 要帶鞋返學校換嗎? 要帶午餐盒嗎? 要帶水嗎? 每天都要帶很多課本嗎?

Thanks!

以我記得, 返學第一日應該返半日, 家長可以陪同! 但唔記得有冇校車!
至於書包, 小一通常用細碼!
CKY書本唔多, 功課做完都file o係學校, 只係有時會派個file返o黎!
有轆書包比較重, 個轆又易整污漕衫褲, 所以最好唔好揀呢類!
唔需要帶鞋返學更換!
午餐可訂學校o既, 亦可以自己帶!
水當然要帶, 返學咁長時間, 小息/lunch都可以飲o下水o麻!

原帖由 nov03bb 於 09-7-30 18:40 發表
各位CKY家長,

還有一個月就開學了, 想了解小一新開學的安排:

開學頭幾天會否只需返一小時或半天, 家長是否需要陪同一起上課?

第一天上課有沒有校車接送?

平均來說, 初小書包的大小應怎樣才足夠? 我見基本上背 ...

Dear HeiHeiMa,

唔好意思, 近來較忙未有及時回應, 很多謝你的分享. 因為如果兩個小朋友同一日開學, 如果兩個都要陪, 要好好想怎樣安排, 由於新校舍及第一年小一, 真的很想陪同一起, 但唔陪細佬, 又怕佢唔開心...

各位:
再有兩個問題, 希望大家幫忙,
1.請問CKY有無參加校際音樂節, 是否會派發報名表格?

2.除乘搭校車及自行駕車外, 有無人已經知道往新校舍的交通? 附近有無地方泊車? 我見到附近有巴士站, 是幾多號呢 ? 如果第一天無校車, 相信學校的車位都未必會開放, 即使開放, 都未必夠用, 如果泊於路邊, 太多車都可能會抄牌?

thanks!

原帖由 HeiHeiMa 於 09-7-31 01:04 AM 發表
以我記得, 返學第一日應該返半日, 家長可以陪同! 但唔記得有冇校車!
至於書包, 小一通常用細碼!
CKY書本唔多, 功課做完都file o係學校, 只係有時會派個file返o黎!
有轆書包比較重, 個轆又易整污漕衫褲, 所以最好唔 ...

關於第1個問題, 學校有參加校際朗誦/音樂節, 但一年級唔會選學生參加, 不過如果學生想參加可以問老師拎form, 但要自己練!

原帖由 nov03bb 於 09-8-3 07:24 發表

唔好意思, 近來較忙未有及時回應, 很多謝你的分享. 因為如果兩個小朋友同一日開學, 如果兩個都要陪, 要好好想怎樣安排, 由於新校舍及第一年小一, 真的很想陪同一起, 但唔陪細佬, 又怕佢唔開心...

...

Thank you very much!

原帖由 HeiHeiMa 於 09-8-4 01:02 AM 發表
關於第1個問題, 學校有參加校際朗誦/音樂節, 但一年級唔會選學生參加, 不過如果學生想參加可以問老師拎form, 但要自己練!

各位小一新生, 學校網頁已經登出開學安排, 請check: "Student Area"--> "Circulars"
我諗呢兩日應該都收到信!

Thank you very much!

原帖由 HeiHeiMa 於 09-8-16 02:40 PM 發表
各位小一新生, 學校網頁已經登出開學安排, 請check: "Student Area"--> "Circulars"
我諗呢兩日應該都收到信!

CKY 網頁有新通訊:--"What's New"

School Bus

The new campus looks great!