用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇方法溜冰果陣吾會整到隻脚起哂水泡? ...
樓主: jjhwong
go

有冇方法溜冰果陣吾會整到隻脚起哂水泡?

今日同女女去深圳萬象城果到玩溜冰,個塲好正,好大,好好溜,好舒服,但價錢比香港貴小小啦,但女女好鐘意個塲,玩得好開心,佢仲話叫我趁放暑假同佢去多啲,雖然溜左2個鐘,但隻腳都起左小小泡. 等我下次都試吓你個方法先!

Thank you 哂!

原帖由 mmak 於 09-6-27 12:38 發表
Elements (The Rink) D 鞋靚好多....

有時你可以揀舊鞋, 我去開又一城, 早排我囡一定要著29號舊鞋, 最近必定要著30號新鞋 先fit 架...

新/舊鞋 鬆緊有分別, 你下次試吓換鞋...

...

回覆 5# jjhwong 的文章

我會比女女着大一個碼, 暫時未見有起泡woo.

NatalieMaMa,

我多數跟返靓仔哥哥, 唔轉教練lu... 不過都要等8月中先知有無位, 佢話其他教練D時間, 都係要等8月中暑假尾, 先會知...

你點吖 ??...

BTW, 原來我囡已上咗freestyle, 我仲懵吓懵吓...

原帖由 mmak 於 09-7-5 01:36 發表
NatalieMaMa,

我多數跟返靓仔哥哥, 唔轉教練lu... 不過都要等8月中先知有無位, 佢話其他教練D時間, 都係要等8月中暑假尾, 先會知...

你點吖 ??...

BTW, 原來我囡已上咗freestyle, 我仲懵吓懵吓... ...

我仲諗緊暑假後仲學唔學...如果學, 都一定會轉教練, 可能問吓 Saxxx 或 Anxxx 有冇時間...
其實我想 skating 同 ballet 是但 quit 一樣, 但個女樣樣都話鍾意...

有冇太古城教練介紹??

NatalieMaMa

ice-skating 我諗住學到4級就停, 希望 P.3 前搞掂... 好似話有4級將來可以做教練???

我見又一城近學校 而且30mins 堂, 放學順便去上堂 都OK吖...

我囡學中國舞返星期日, 應該無影響... 依D都係運動, 又唔會好似公文式要做功課, 我就想keep住... 中國舞D動作對花式溜冰有幫助, 會靓好多....

FYI, 朋友囡囡有學ballet , 佢就考完PP試會cut ??...
佢話:一星期要返2堂, 上咗小學邊得閒吖??

原帖由 NatalieMaMa 於 09-7-5 19:22 發表

我仲諗緊暑假後仲學唔學...如果學, 都一定會轉教練, 可能問吓 Saxxx 或 Anxxx 有冇時間...
其實我想 skating 同 ballet 是但 quit 一樣, 但個女樣樣都話鍾意... ...

原帖由 mmak 於 09-7-5 21:46 發表
NatalieMaMa

ice-skating 我諗住學到4級就停, 希望 P.3 前搞掂... 好似話有4級將來可以做教練???

我見又一城近學校 而且30mins 堂, 放學順便去上堂 都OK吖...

我囡學中國舞返星期日, 應該無影響... 依D都係運動, ...

Agree...就係因為有ballet底子, 所以我女好快可以做到要求嘅動作, 所以更加覺得個教練dum時間...
其實我地而家係咪1級都未有? 係咪每升一級都要考試? 聽你咁講, 我其實都唔想半途而廢, 如果學到4級可以做教練, 咁都叫做有一技之長呀...!
我就係想知升小學後ballet仲會唔會一個星期兩堂, 如果一堂我可能都會繼續學, 但兩堂就唔會學la...太辛苦la...係我

NatalieMaMa

其實我地而家係咪1級都未有? ... 係吖, 只係學緊1級啫.

係咪每升一級都要考試?.... 我又唔知, 一向都係靠問coach 先知升咗,  下次問吓先??

如果學到4級可以做教練, 咁都叫做有一技之長呀...!
我睇報紙講的, 我上 Element-The Rink 網頁睇, 有2個coach 都係得5級啫, 當然其他coach 都係10級, 8級...
算唔算一技之長??.. 我都唔知??... 叫做幫個囡定個目標,  就算有興趣都不能無止景咁學落去. 仲有好多嘢比溜冰更重要嘛... 上到 P4 一定好忙, 其實溜冰都要練習, 如果放唔到時間去學, 倒不如停咗去... 係有D無奈!!

原帖由 NatalieMaMa 於 09-7-6 01:07 發表

Agree...就係因為有ballet底子, 所以我女好快可以做到要求嘅動作, 所以更加覺得個教練dum時間...
其實我地而家係咪1級都未有? 係咪每升一級都要考試? 聽你咁講, 我其實都唔想半途而廢, 如果學到4級可以做教練, 咁 ...

其實係ga, d課外活動學咗兩三年, 要quit真係有d無奈ga...